Foto: Nha Be bistro

Vďaka ich jedlu môžete okúsiť chuť pravého Vietnamu.

Mladý pár, Namo a Ivana, prevádzkujú pravé vietnamské bistro Nha Be. Volá sa tak preto, lebo odkazuje na časť v meste, kde sa narodil Namov otec. Na Slovensko prináša ozajstnú chuť vietnamskej kuchyne, ktorá kombinuje tradičné recepty s modernými prvkami v štýlovom podniku na námestí Martina.

Namo mal odmalička blízko ku gastronómii vďaka jeho otcovi, ktorý je pôvodom z Vietnamu a v Martine prevádzkuje bistro kombinujúce vietnamskú a slovenskú kuchyňu. On však stavil výlučne na vietnamskú kuchyňu, ktorú sa rozhodol variť v krajine, v ktorej sa narodil, na Slovensku.

Nama v gastronómii ovplyvnili vietnamské korene a dôvod, prečo sa rozhodol pre úzku špecializáciu na vietnamskú kuchyňu, je podľa jeho slov skvelá chuť a svieže, ľahké jedlá. „Chýbala mi vietnamská reštaurácia, ak som si sám nenavaril, nemal som ju kde ochutnať. Chcel som ju dostať aj medzi ľudí,“ hovorí Namo

Foto: Nha Be bistro

Vietnamská kuchyňa je francúzska aj ázijská

Podľa Nama a Ivany ľudia len málokedy rozlišujú, či ide o vietnamskú, japonskú alebo čínsku kuchyňu. Podľa nich má však vietnamská kuchyňa veľmi blízko ku francúzskej. Vietnamská kuchyňa je prepojenie vietnamskej a francúzskej. Pramení to z čias, kedy bol Vietnam francúzskou kolóniou. Napríklad aj klasická polievka Pho alebo vietnamské bagety sú prevzaté od Francúzov,“ hovorí Namo. 

Typickú francúzsku bagetu sme dokonca vložili aj do nášho loga,“ dodáva Ivana. Obaja sa zhodujú na tom, že ázijská kuchyňa je veľmi rôznorodá a od krajiny ku krajine sa líši. „Pre japonskú kuchyňu je typické sushi, pre čínsku sú typické skôr smažené jedlá a pre Vietnam je typická čerstvosť a výrazne chute,“ dodáva Namo. 

Foto: Nha Be bistro

Dostupná takmer pre každého

Chceme si držať jednoduchý koncept. Na začiatku sme mali v pláne ponúkať všetky jedlá za 5 €, no predovšetkým sme chceli ponúkať kvalitné jedlá, preto sme museli ceny mierne navýšiť,“ vysvetľuje Ivana.

V Nha Be bistre sa snažia vytvárať kvalitné jedlá s autentickou chuťou Vietnamu, ktoré chcú ľuďom ponúkať s prijateľnou cenovou dostupnosťou. Skúšajú a vymýšľajú jedlá tak, aby boli kvalitné, chutné a nestáli 10 €. Skombinovať všetky tieto faktory je pomerne náročne, no podľa Ivany a Nama nie je vždy najľahšia cesta tá najlepšia. Nepáči sa im myšlienka, že „všetko dobré sa koncentruje len do hlavného mesta. Chceli sme aj do Martina priniesť niečo nové a dobré.“ 

Foto: Nha Be bistro

Obľúbené jedlá a moderný dizajn

Okrem spomínanej Pho polievky a plnených francúzskych bagiet v Nha Be zostavili menu tak, aby uspokojili preferencie ľudí. Nájdete tu tradičné francúzske bagety plnené pečeným kuracím alebo hovädzím mäsom na citrónovej tráve alebo aj ich vegetariánske varianty s volským okom či údeným tofu.

K obľúbeným, a medzi Slovákmi menej známym, patria Nem Coun, jarné závitky plnené ryžovými rezancami, mäsom alebo zeleninou. K menej známym jedlám patrí jednoznačne aj Banh Cuon, naparovaná ryžová placka s bravčovým mäsom a judášovým uchom.

Bistro Nha Be sa nachádza v centre Martina, na námestí M. R. Štefanika a je nenápadne ukryté v bočnej uličke. V čase obeda ho prezrádzajú ľudia čakajúci pred vchodom na ulici. Čo zároveň prezrádza aj fakt, že medzi Martinčanmi je bistro naozaj obľúbeným miestom na ľahký a rýchly obed.

Foto: Nha Be bistro

Interiér podniku je rovnako svieži ako ponúkané jedlá. Kombinácia dreva a čiernych dominantných prvkov vytvára moderný, príjemný priestor, v ktorom chcete ostať a dať si teplú Pho polievku.

Vietnam na tanieri aj na filmovom plátne 

Inšpiráciu hľadajú pri každom cestovaní. Naposledy sme sa inšpirovali v Paríži, keďže vietnamská kuchyňa je dosť silne ovplyvnená Francúzmi. Boli sme tam tri dni a každé ráno, obed a večeru sme degustovali vietnamskú kuchyňu. Nakoniec sme si museli dať pizzu, aby sme trochu zmenili chute,“ hovorí s úsmevom na tvári Namo. 

Aké by to bolo variť vo vietnamskom bistre a neochutnať kuchyňu priamo vo Vietname?“ pýta sa Namo, ale zároveň dodáva, že on aj Ivana už navštívili Vietnam a plánujú sa tam vrátiť. Tentokrát však majú v pláne so sebou vziať aj Nha Be family, aby spoločne načerpali inšpiráciu a priniesli kus ďalekej exotiky na Slovensko. 

Nám, ktorí nemáme príležitosť pocítiť skutočný Vietnam, chcú priniesť vietnamskú kultúru a život zachytený na záberoch. Na svojej ceste plánujú točiť film. „Cieľom je lepšie precítiť kultúru a gastronómiu Vietnamu a filmom otvoriť dôležité témy v našej spoločnosti. Doteraz sme ľuďom približovali Vietnam len cez gastronómiu. Chceme vám ukázať skutočný Vietnam. Chceme, aby ste precítili jeho úžasnú atmosféru aj inak, ako len cez jedlo. Filmom chceme prispieť k otvorenejšej spoločnosti, v ktorej je viac prijatia a tolerancie,dodáva.

Foto: Nha Be bistro

Moje korene pochádzajú aj z Vietnamu, kde žije polovica mojej rodiny. Je to jedno úžasné miesto bohaté na dobrých ľudí, neopísateľnú atmosféru a hlavne gastronómiu. Preto som to chcel priniesť aj na Slovensko,opisuje Namo hlavný dôvod ich plánovanej cesty. 

Do Vietnamu sa chcú vydať za gastronómiou. Chcú sa inšpirovať, zlepšiť a priniesť ľuďom na Slovensko kus Vietnamu. Chcú, aby ľudia, ktorí pracujú v Nha Be bistre, dostali nový náboj. Je úplne iné pracovať vo vietnamskom bistre, ak ste boli vo Vietname, hovorí Namo.

V nasledujúcej ukážke si môžete pozrieť krátke promo pripravovaného projektu, ktorý sa rozhodli realizovať za pomoci slovenskej crowdfundingovej platformy, Startlab. Táto platforma slúži každému, kto má pripravený projekt, ktorý pomôže zlepšiť našu krajinu a rovnako každý môže takémuto projektu pomôcť vzniknúť.

Hovorí sa, že láska ide cez žalúdok a Nha Be bistro spája vďaka jedlu dve odlišné kultúry a rozdielne národy za jeden stôl. Viac o ich projekte sa môžete dozvedieť na Startlabe.

Takto chutí Nha Be

Mixao

Foto: Tatiana Kondelová

Cena: 5,50 €

Obrovská misa bohato naložená rezancami a veľkou porciou chutne pripraveného kuracieho mäsa, ktoré je zvonka akurát chrumkavé a vo vnútri akurát jemné. Chrumkavá cibuľka a svieže listy koriandru robia toto jedlo ešte zaujímavejším a výraznejším. Akokoľvek vám bude chutiť, porcia je taká veľká, že budete mať problém sa s ňou popasovať.

Nem Coun

Foto: Tatiana Kondelová

Cena: 1,50 €/ks; 0,70 € omáčka

Tradičné jarné závitky plnené ryžovými rezancami a (v tomto prípade) kuracím aj hovädzím mäsom je veľmi praktickým jedlom, ktoré je ako stvorené do ulíc, pretože je zabalené v jedlom ryžovom papieri. Vďaka tomu si ho celé môžete pohodlne zjesť aj na ulici. Nem Coun spája veľmi zaujímavý nápad a dobrú chuť, hoci rezance boli trošku suchšie, kedže ide o zdravší, nepražený variant, no práve preto máte k dispozícii omáčku, ktorá slúži na to, aby ste si v nej bohato namočili každé sústo. Arašidová omáčka chutí naozaj výborne – je masívne krémová, s kúskami chrumkavých arašidov a každému sústu dodá správny šmrnc.

0
Uložiť článok
Komentovať ( 0 )