Buď využívate ohrev z oboch strán, ohrev zvrchu alebo teplovzdušné nastavenie, ak ho vaša rúra má. Málokto používa iné nastavenia rúry – či už zo zvyku, alebo jednoducho preto, že ich nikdy nepotreboval, a tak nezisťoval, čo znamenajú.
Ako informuje portál Mirror, spotrebiteľskí experti tvrdia, že mnohí z nás pravdepodobne používajú rúry nesprávne a nedbajú na správne využívanie nastavení, ktoré sú označené jednotlivými značkami. Rozhodli sa preto vysvetliť, čo ktorá znamená, aby ľudia už neboli zmätení a mohli si naplno užiť sviatočné pečenie.

Vysvetlenie jednotlivých značiek
Spotrebiteľskí experti zo spoločnosti Which? nedávno na TikToku vysvetlili, že veľa ľudí používa svoju rúru nesprávne. Pýtali sa: „Používate svoju rúru nesprávne?“ a v nadpise pokračovali: „Značky na rúre môžu byť zložité na rozlúštenie a ich nepochopenie môže vášmu vareniu uškodiť. Väčšina rúr však zvyčajne používa podobné symboly, takže keď sa naučíte, na čo sa zamerať, mali by ste sa vedieť orientovať vo väčšine rúr, na ktoré narazíte.“
Najprv sa zamerali na „klasickú značku ventilátora rúry“, ktorá má obrázok ventilátora s kruhom okolo a je „dobrá pre väčšinu typov varenia, najmä ak používate viac ako jednu policu“. Ďalej je tu značka, ktorá má na spodnej časti čiaru z dôvodu že „teplo vychádza len zospodu“. To je dobré na „jemné varenie dusených a zapekaných pokrmov a na chrumkavý základ pizze alebo pečiva“.
Existuje tiež značka, ktorá má čiaru navrchu aj naspodku, čo znamená, že teplo prichádza zhora a zdola. Podľa odborníkov je to „dobré na prípravu pečiva na jednej polici alebo buchiet, prípadne niečoho podstatného, ako je veľký koláč“. Môžete ju použiť aj vtedy, ak pečiete mäso.

Ďalej je tu symbol s cik-cak čiarami v hornej časti, čo odborníci vysvetlili ako značku grilu. „Niektoré by sa mali používať s otvorenými dvierkami, niektoré so zatvorenými, preto si vždy pozrite návod na použitie vašej rúry,“ upozornili.
Pokračovali: „Gril je skvelý na všetko, čo sa škvarí, napríklad na klobásy a slaninu. Hodí sa aj na zapekanie mäsa alebo vrchnej časti lazaní.“ Ďalej je tu podobná značka pre grilovanie so zapnutým ventilátorom (vyzerá ako trojlístok alebo štvorlístok), ktoré je „dobré na prepečenie hrubších kusov mäsa alebo rýb bez toho, aby sa zahriala celá rúra, alebo sa pripálil vrch“.
Je tu aj symbol, ktorý kombinuje gril a spodný ohrevný prvok, čo je „dobrá voľba pre koláče, torty alebo pizzu, ktoré potrebujú chrumkavý základ a hnedý vrch“. Ďalší symbol, „polovičné nastavenie grilu“, umožňuje používať len jednu časť grilovacieho telesa – preto by ste sa mali uistiť, že jedlo je priamo pod ním.
Ladislav otvoril unikátne kino, aké inde na Slovensku nenájdete: Ľudia odchádzajú nadšení, na vstupnom ušetria
Záhada rumunského národného pokladu: Zo strachu pred Nemcami ho poslali ukryť do Ruska. Dodnes ho nemajú naspäť
Mačetou ju udreli do hlavy, na zemi bola zbraň. Dian Fossey milovala gorily a položila za ne život, jej smrť je záhadou
Ricardo sa prisťahoval na Slovensko: Keď som sem prišiel, prenájmy v Bratislave stáli 600 eur, životné náklady stúpajú
Videli sme najkrajšie vianočné trhy u nás: Cítili sme sa ako v rozprávke, viadukt sa rozsvietil prvýkrát za 90 rokov
Matúš chodí všade pešo: V tejto európskej krajine sme sa báli. Chodník na Novom Zélande začína dezinfekčnou stanicou
Budú počas vianočných sviatkov otvorené obchody? Reťazce hlásia zmeny, pozrite sa, ako to bude po novom
Stavať ho začali ešte za Mečiara: Pri tuneli Višňové sa vystriedalo 12 ministrov, skoro po 30 rokoch ho otvárajú
Zažili sme unikát, aký inde na Slovensku nenájdete: V decembri sme sa ocitli v srdci džungle, zaplatíte 8 eur









Nahlásiť chybu v článku