Wikimedia

/ 57 / Matej Mensatoris
Dokážeme vďaka nemu rozprávať, no pomáha nám aj pri jedení a vďaka nemu dokážeme rozlišovať rôzne chute. Jazyk je skutočne fascinujúci orgán. Okrem toho je pohľad...

Dokážeme vďaka nemu rozprávať, no pomáha nám aj pri jedení a vďaka nemu dokážeme rozlišovať rôzne chute. Jazyk je skutočne fascinujúci orgán. Okrem toho je pohľad na jazyk ako na obraz nášho tela a takisto je skvelým indikátorom zdravia. Pozrite sa teraz s nami bližšie na túto úžasnú časť tela, z čoho sa skladá, aké sú jeho oblasti a nakoniec aj, čo nám môžu naznačovať rôzne nepríjemné zmeny na jeho povrchu. 

Chuťové poháriky

Wikimedia
Wikimedia

Ako aj názov napovedá, vďaka chuťovým pohárikom na jazyku vnímame chuť. Priemerný ľudský jazyk má na svojom povrchu 2000 až 8000 pohárikov. Väčšina pohárikov sa nachádza na drobných hrbolčekoch jazyka. Chuťové poháriky rozoznávajú päť chuťových zmyslov, a to sladkú, horkú, kyslú, slanú chuť, a chuť umami, ktorá zaznamenáva chuť glutamanu, ktorý sa prirodzene nachádza napríklad v mäse.

Chaotická mapa jazyka

Dorling Kindersley
Dorling Kindersley

Mnohí ľudia sú presvedčení o tom, že na jazyku sú oblasti zodpovedné za rozdielne chute. Údajne sa špičkou jazyka vníma sladká chuť, následne po krajoch v prednej časti jazyka slaná chuť, ďalej po stranách kyslá chuť a  nakoniec vzadu horká chuť. Toto rozdelenie publikované na základe štúdie z roku 1901 však nie je úplne správne. Všetky chuťové poháriky dokážu vnímať všetky základné chute, a to aj umami, ktorá v tomto rozdelení spomenutá nie je, keďže vtedy ešte nebola objavená. Pravdou ale je, že niektoré časti jazyka vnímajú konkrétnu chuť intenzívnejšie ako iné časti.

Zaujímavý aj zvnútra

Wikimedia
Wikimedia

Jazyk je svalový orgán vďaka čomu je úžasne ohybný a dokážeme ho skvele ovládať. Skladá sa zo štyroch vnútorných svalov, ktoré menia tvar jazyka, ďalej zo štyroch svalov, ktoré ním pohybujú a z ďalších dvoch svalov, ktoré tvoria hmotu jazyka.

Mäkký, ale odolný

Kzenon
Kzenon

Mohlo by sa zdať, že tvrdé a ostré zuby, ktoré sa nachádzajú v bezprostrednej blízkosti s jazykom, nie sú pre taký mäkký orgán veľmi vhodní susedia a malo by často dochádzať k zraneniam. Avšak príroda si s takýmto problémom hravo poradila. Na jazyku sa tvorí vrstva klzkého hlienu, ktorý vytvára bariéru medzi zubami a mäkkým jazykom a spôsobuje, že pre zuby je ťažké jazyk zachytiť a poškodiť ho.

Prepojenie zmyslov čuchu a chuti

John Davis/kevin Jones/Dorling Kindersley
John Davis/Kevin Jones/Dorling Kindersley

Keď máme nádchu, chuť jedla nevnímame tak intenzívne, ako keď sme zdraví. Je to preto, lebo čuch a chuť spolu úzko súvisia. Chuť jedla vnímame z veľkej časti aj vďaka čuchu. Keď jeme, čuchové receptory stimulujú chuťové receptory na jazyku a táto výsledná chuťová správa sa posiela do mozgu.

Pokračovanie na ďalšej strane…


Komentovať (0)