Jedlo je neodmysliteľnou súčasťou našich životov. Ako sa hovorí, nežijeme preto, aby sme jedli, ale jeme preto, aby sme žili. Pravdou je, že na dobrom jedle si mnohí z nás veľmi radi pochutia. Poznáte ale rôzne jedlá svetovej kuchyne? Ponúkneme vám 10 fotografií jedál a vašou úlohou bude určiť o aké jedlo ide. Zvládnete to na 100%?
Kvíz o jedle
Páčil sa vám tento kvíz? Otestuje sa aj v ďalších témach v našej sekcii kvízov.
Ako sa nazýva táto polievka ruskej a ukrajinskej národnej kuchyne?
PixabayBoršč je je polievka z červenej repy, obľúbená najmä v ruskej a ukrajinskej národnej kuchyni. Základom boršča je vývar z kostí a mäsa (obvykle predného hovädzieho pre ruskú alebo ukrajinskú verziu boršču) a zmes osmaženej zeleniny (červená repa, kapusta, zemiaky, mrkva, cibuľa). Zelenina sa nakrája na rezance, osmaží sa na tuku a ľahko sa zahustí zápražkou, následne sa rozriedi vývarom, doplní sa varené mäso a polievka sa dochutí octom. Bohatší boršč sa doplňuje nakrájanou údeninou a podáva sa s kyslou smotanou.
Ako sa nazýva tento taliansky dezert?
PixabayPanna cotta v preklade varená smotana je dezert zo smotany varenej so želatínou a cukrom, ktorý sa potom vleje do formy. Podáva sa s lesným ovocím, karamelom či čokoládou.
Ako sa volá toto tradičné škótske jedlo?
publicdomainpictures.netZákladom haggis sú ovčie vnútornosti, ku ktorým sa pridá tuk, cibuľa, koreniny či ovsené vločky alebo krupica. Zmes sa potom varí v ovčom žalúdku.
Ako sa volá toto talianske jedlo?
PixabayLasagne je typické talianske jedlo, ktoré má podobu širokých cestovinových plátov. Tie sa vrstvia mäsom, paradajkami a bešamelom. Zapekajú sa a často podávajú s omáčkami či posypané syrom.
Ako sa volá toto netradičné jedlo?
Judgefloro [CC0], via Wikimedia CommonsBalut je pouličné jedlo z Filipín. Je to rozvinuté embryo vo vajci, ktoré sa konzmuje priamo z vajca.
Ako sa volá tento dezert s typickými červenými vrstvami?
Flickr user ~Twon~ : https://www.flickr.com/photos/twon/ [CC BY 2.0], via Wikimedia CommonsRed velvet je americký dezert pripravený z masla, múku, cukru, cmaru a ďalších ingrediencií.
Ako sa volá toto jedlo obľúbené najmä v Rusku, ale aj v ďalších krajinách?
PixabayŠašlik je pôvodne kaukazské jedlo z baranieho , bravčového či iného mäsa, opečené na ražni. Skladá sa zo striedajúcich sa kúskov mäsa a cibule či zeleniny.
Ako sa volá tento francúzsky zeleninový pokrm?
Marcus Guimarães [CC BY 2.0], via Wikimedia CommonsRatatouille je tradičný francúzsky zeleninový pokrm, pripravovaný najmä v okolí mesta Nice. Meno pochádza z okcitánského slova ratatolha, čo znamená miešaný pokrm. K základným ingredienciám patria paradajky, cesnak, cibuľa, cukiny, baklažán, papriky a korenie (najmä bazalka, majorán, tymian a pod.), ale je možné použiť aj celý rad ďalšej zeleniny.
Ako sa volá toto kanadské pouličné jedlo?
User: (WT-shared) Jpatokal at wts wikivoyage [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia CommonsPoutine je pripravovaný z hranolčekov, na ktorých sa nachádza syr a omáčka. Často sa naň ešte pridáva mäso, či už kuracie alebo bravčové.
Otrávil vlastných vojakov, nazývajú ho Hitlerom 19. storočia. Napoleon rozpútal v Európe krvavé jatky
Viktória bola na výcviku Národných obranných síl: Opísala, ako to tam vyzeralo a ktorý deň bol pre jej čatu najťažší
Navštívili sme slovenský unikát, ktorý je skrytý pod zemou: Za vstup dáte 14,50 eura, celá Európa nám ho môže závidieť
Na trhoch v Nitre majú aj špeciálnu atrakciu: Ľudia chvália lacné lokše za 2,40 eura, kúpili sme aj mačku vo vreci
Košické vianočné trhy nám vyrazili dych. Oškvarky z kapra za 15 eur ľudia ospevujú, cibuľa za 1,5 eura prekvapila
Cheeseburger za 0 €: Boli sme na otvorení horúcej novinky. Sľúbili 1 000 jedál zadarmo, poriadne nás sklamali
Expert na hypotéky: Ľudia preplácajú úvery aj o stovky eur mesačne, ktoré vedia ušetriť. Pozor na kreditky či hazard
Mesiac som žila zo 4,57 eura na deň: Potraviny ma stáli len 128 eur, podarilo sa mi to vďaka tomuto triku a bez obmedzovania
Klobása či placky stoja aj 12 eur, novinkou je výhodné menu. Boli sme na trhoch v Bratislave, takéto sú tohtoročné ceny










Nahlásiť chybu v článku