Sebastián Bobovčák

Myslíte si, že na Slovensku nevyrábame iné pivo, ako klasické chmelené? Čo ak by bol opak pravdou?

Na Slovensku sú ešte stále ľudia, ktorí chcú veci robiť inak a priniesť nám tu niečo, čo ešte nepoznáme. Presne to si povedal aj Sebastián Bobovčák, ktorý sa rozhodol vniesť k nám nové chute – zázvorové pivo Bobees.

Článok pokračuje pod videom ↓

Mnoho mladých ľudí chce ochutnať niečo nové a podporovať svojich lokálnych výrobcov. To všetko nám prináša bardejovské zázvorové pivo Bobees. Ak si chcete vychutnať nechmelené a svojou chuťou výnimočné pivo, je toto práve pre Vás.

Otázka na úvod: Ako sa zrodilo pivo Bobees?

O zázvorové pivo som sa začal zaujímať už v roku 2013, kedy ma zaujalo svojou chuťou a priviedla ma k tomu, aby som doma skúsil uvariť tradičné zázvorové pivo (niekedy to schytala aj naša kuchyňa). Mal som chvíle, keď som mal chuť skončiť a vykašľať sa na to, avšak ešte viac som chcel, aby som vytvoril chutné zázvorové pivo, na ktorom by si mohli pochutnať všetci. Po niekoľkých úspešných, ale aj menej úspešných pokusoch, som sa dopracoval k tej správnej receptúre. Rozhodol som sa, že toto pivo musí byť z čerstvých a prírodných surovín, bez akýchkoľvek prídavných farbív a aromatických látok. Študoval som históriu zázvorového piva, ktoré je vo svete známe ako „ginger beer“,  to akým spôsobom ho pripraviť, čo najlepšie a najchutnejšie. A tak v roku 2016 na trh prišlo bardejovské zázvorové pivo Bobees.

Sebastián Bobovčák

Prečo práve zázvor a zázvorové pivo?

Zázvor ma zaujal už dávno pred tým, ako som ochutnal toto pivo. Jeho ostrá chuť mi prirástla k srdcu. Vieme, že je často označovaný ako „elixír života“, ktorý bol už po stáročia využívaný pre svoj vysoký obsah antibiotickej látky, éterických olejov, vitamínov a minerálov. Tak prečo ho neskúsiť použiť na výrobu piva?

Vaše pivo nazývate „remeselné“. Čo sa pod tým skrýva?

Remeselná výroba a remeselne vyrábané produkty sú tie, ktoré sa vyrábajú v limitovanom množstve, poctivo a s chuťou. Sú to výrobky, za ktorými stojí človek so skúsenosťami a chuťou učiť sa zo svojich chýb. To všetko platí aj pre Bobees. Je to pivo, ktoré sa vyrába ručne, a tak mi každá fľaša ešte pred predajom prejde pod rukami. Celý pivovar vediem od srdca, robím to preto, aby som k nám priniesol niečo, čo tu ešte nemáme a nepoznáme.

Sebastián Bobovčák

Čím sa pivo Bobees odlišuje od iných pív?

Bobees je významné nie len pre svoju jedinečnosť, ale aj preto, že toto pivo je pripravené z niekoľkých druhov exotických zázvorov, pramenitej vody, citrónovej šťavy a tajných ingrediencií, ktoré dodávajú nápoju nezameniteľnú arómu a unikátnu, horkastú chuť. Práve pre to sa toto pivo hodí k rôznym alkoholickým nápojom, ale aj vtedy keď sa chcete osviežiť niečím nezabudnuteľným.

Myslím, že ďalšou zaujímavosťou je aj názov „Ginger Ale“. Čo si má pod týmto názvom predstaviť obyčajný človek?

Pivo Bobees je uvarené podľa tradícií pochádzajúcich z pôvodných staro-anglických receptúr typu „ALE“. Pivá tohto typu sú vyrábané bez použitia chmeľu, čo znamená, že si na nich pochutnajú aj ľudia trpiaci alergiou na lepok a laktózovú intoleranciu. Dnes sú typom ALE označované aj tradičné anglické, americké a belgické pivá, v ktorých sú použité špeciálne šľachtené kvasnice pre vrchné kvasenie piva. Od dnes medzi ne radíme aj Bobees.

Sebastián Bobovčák

Vyrábate len jeden druh piva alebo je ich aj viac?

S výrobou piva sme sa prispôsobili všetkým – vyrábame aj alkoholickú, ale i nealkoholickú verziu, aby si na ňom mohli pochutnať naozaj všetci.

Čo na to ľudia z Vášho okolia, ale aj tí, ktorí toto pivo ochutnali?

Moja rodina pri mne stála od začiatku a podporujú ma v tom stále, za čo im nesmierne ďakujem. A čo iní ľudia? Vždy sa snažím držať hesla „Sto ľudí, sto chutí“. Nie každému chutí zázvor, ale prečo ho nevyskúšať v pive? Ľudia si moje pivo vychutnávajú, a preto sa stretávam s pozitívnymi reakciami, ktoré ma vždy potešia a posunú ďalej.

Kde všade sa s Bobees môžeme stretnúť?

Bobees zatiaľ predávame ako lokálny, bardejovský výrobok, ktorý sa dostal do viacerých pubov a barov v Bardejove. Cez letné mesiace sme sa s pivom dostali aj na rôzne festivaly, kde si mohli ľudia naše pivo vychutnať. Od začiatku tohto roka sa snažíme nájsť aj väčších obchodníkov, ktorí by nás chceli podporiť a tým pomôcť aj iným slovenským výrobcom.

Sebastián Bobovčák

Viac informácií o pive, ale i rôzne zaujímavosti nájdete na facebooku. Veríme, že o chvíľu budeme môcť pivo Bobees ochutnať aj v iných mestách Slovenska, aby sme takýmto spôsobom podporili slovenských producentov.

Pozri aj: Čo si myslia zahraniční študenti o typických slovenských jedlách? Pýtali sme sa ľudí z rôznych kútov sveta, a takéto odpovede sme dostali 

interez.sk (Stella K.), Sebastián Bobovčák
Uložiť článok

Najnovšie články