Aj keď sa radi tvárime nebojácne, pravdou je, že každý z nás má z niečoho strach.

Azda najtypickejší je strach napríklad z pavúkov, hadov, myší, búrok, uzavretých priestorov a podobne. Tieto fóbie sa dajú pomerne jednoducho vysvetliť, čo však napríklad fóbia z kečupu či z gombíkov?

Článok pokračuje pod videom ↓

Mortuusequusphobia

Stretli ste sa už niekedy s človekom, ktorý by mal strach z kečupu? Zrejme nie, predsa sa však zopár takých na svete nájde. Jeden z ľudí trpiacich práve touto fóbiou sa vyjadril, že sa oveľa viac bojí fľašky kečupu ako samotnej smrti.

Koumpounophobia

Obliekanie sa musí byť pre človeka trpiaceho touto fóbiou skutočne náročné, bojí sa totiž gombíkov. Takíto ľudia sa ich nielenže odmietajú dotýkať, niektorí sa na gombíky nedokážu ani len pozrieť.

Foto: unsplash

Koro syndróm

Táto fóbia sa vyskytuje najmä medzi indickými a čínskymi mužmi a jedinec ňou trpiaci je posadnutý predstavou, že sa mu penis stratí v útrobách tela. Aby sa tak nestalo, neraz sa tomu snažia všemožne zabrániť, čoho následkom sú nepríjemné poranenia.

Allodoxaphobia

Občas sa všetci zamyslíme nad tým, ako nás asi vidia iní, nedá sa však povedať, že by sme trpeli fóbiou. Oveľa horšie sú na tom allodoxofobici, ktorí sa nesmierne boja názorov iných. A éra sociálnych sietí im život vôbec neuľahčuje.

Deipnofóbia

Posedenie s priateľmi pri večeri je zvyčajne príjemne stráveným časom, nie však pre tých, ktorí trpia deipnofóbiou. Tí majú totiž z toho až panický strach. Ide o nezvyčajnú kombináciu viacerých strachov, a to strachu z jedenia pred inými ľuďmi, z klebetenia a z toho, že nás budú iní ľudia súdiť.

Phagofóbia

Ľudia s touto fóbiou musia mať nesmierne ťažký život, ide totiž o fóbiu z prehĺtania. Väčšina z nich trpí zároveň aj ťažkými úzkosťami a podvýživou, pretože pevnú stravu prehltnúť nedokážu a aj tekutú a polotekutú stravu sa im do tela podarí dostať zvyčajne až na niekoľký pokus.

Foto: unsplash

Kardiofóbia

Je možné báť sa niečoho, čo je súčasťou nášho tela? Odpoveď znie: áno, je. Kardiofobici majú totiž strach z vlastného srdca. Sú jeho fungovaním doslova posadnutí a každú chvíľu kontrolujú, či bije pravidelne.

Chiclefóbia

Tiež máte vždy v kabelke alebo v aute žuvačky? S týmto sa u chiclefobika nestretnete, ten má totiž zo žuvačiek panický strach. Odporkyňou žuvačiek je napríklad Oprah Winfrey, ktorá tvrdí, že sa jej hnusí už len pomyslenie na žuvačku.

Genufóbia

Táto fóbia patrí taktiež medzi tie zvláštnejšie a pre ľudí, ktorí ňou trpia, je leto náročným obdobím. Genufobici sa totiž boja kolien a vadí im aj pohľad na ne.

Melofóbia

Niektorí ľudia si život bez hudby nedokážu ani predstaviť, iní si však nedokážu predstaviť život s ňou. Je ťažké tomu uveriť, no skutočne na svete existujú ľudia, ktorí majú strach z hudby. Niektorí dokonca môžu následkom hudby utrpieť epileptický záchvat.

pexels.com

Chaetofóbia

Hovorí sa, že vlasy sú korunou krásy, niektorí však urobia všetko preto, aby sa vlasov a ochlpenia kdekoľvek na svete zbavili. Človek trpiaci chaetofóbiou má totiž panický strach z vlasov, či už z tých na vlastnom tele alebo z vypadnutých.

Chromofóbia

Svet bez farieb by bol pre mnohých z nás jednoducho príliš smutný, existujú však ľudia, ktorí majú z farieb nevýslovný strach. Strach z farieb môže byť reakciou na predošlú negatívnu skúsenosť, môže však byť aj výsledkom hormonálnej nerovnováhy.

Z čoho máte strach vy? Podeľte sa s nami v komentároch.

Pozri aj: Cherofóbia: Fóbia, ktorá sa stala morom dnešnej doby. Trpí ňou čoraz viac ľudí a toto je jej 7 hlavných príznakov

allthatisinteresting
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov