Viera v posadnutie démonmi nie je len záležitosťou hororových filmov.

Náboženstvá po celom svete ju berú ako úplnú samozrejmosť – len v Biblii nájdete šesť prípadov, v ktorých Ježiš vyháňal z ľudí Diabla. Veda sa však snaží rozlúsknuť každý paranormálny jav a démoni nie sú výnimkou. Ako teda vysvetľuje ich existenciu? A ako s tým súvisí epilepsia či LSD?

Článok pokračuje pod videom ↓

Salemské čarodejnice

Snáď najznámejším prípadom posadnutia démonmi z histórie sú známe procesy s čarodejnicami z amerického Salemu. V roku 1692 skupina dospievajúcich dievčat začala dostávať čudné záchvaty po tom, ako si vypočula príbehy západoindickej otrokyne. Obyvatelia mestečka boli zdesení, ale vôbec nie prekvapení: viera v čarodejníctvo sa v 17. storočí rozšírila v Amerike i v Európe. Pri vypočúvaní obvinili niekoľko žien z čarodejníctva a na jeseň toho istého roku vyše 20 ľudí popravili a ďalších sto putovalo do väzenia.

Moderná veda však ponúka jednoduché vysvetlenie. Za posadnutím stojí huba Kyjanička (Claviceps purpurea), ktorá obsahuje látku, z ktorej sa vyrába LSD. Kyjanička napáda najmä raž, čo bola v Amerike koncom 17. storočia najrozšírenejšia obilnina. Je preto vysoko pravdepodobné, že posadnuté “čarodejnice” boli len obeťami obyčajnej otravy.

Tragický osud Anneliese Michel

Ďalším známym prípadom je príbeh Nemky Anneliese Michel, z ktorého voľne čerpá populárny horor V moci diabla z roku 2005. Bavorke Anneliese už v puberte lekári po niekoľkých záchvatoch diagnostikovali epilepsiu. Liečba však nebola úspešná a Anneliese začala pri vyšetreniach opisovať diabolské tváre a hlasy, ktoré pri záchvatoch vídala a počula. K tomu všetkému prejavovala príznaky klinickej depresie a svoj celkový stav oddaná katolíčka Anneliese začala pripisovať démonickým silám.

V tom ju utvrdzovala aj silno veriaca rodina a cirkev. Tá k nej vyslala kňaza Arnolda Renza, ktorý podľa 400 rokov starých textov na psychicky chorej Anneliese vykonal za 10 mesiacov dokopy 67 často viac než štvorhodinových rituálov. Kruté procedúry boli pre Anneliese osudné a súdny patológ pri pitve nebol schopný slova. Psychicky chorá Anneliese Michel zomrela podvýživená s hmotnosťou len 30 kilogramov, zlomenými kolenami (z častého kľačania) a zápalom pľúc.

Bezdôvodný krik

Ako by ste vysvetlili dieťa, ktoré napriek vlastnej snahe nepretržite vykrikuje vulgarizmy alebo vydáva zvláštne zvuky? Dnes je to samozrejmé, ide o jasné príznaky Tourettovho syndrómu. V minulosti boli však aj tu slúžilo ako vysvetlenie posadnutie zlými silami. A to podľa odborníkov stalo osudným nespočetným zástupom postihnutých.

Chris French, profesor psychológie na Univerzite Goldsmiths hovorí: “Pravdepodobne prvý zaznamenaný prípad Tourettovho syndrómu môžeme nájsť v Kladive na čarodejnice. Táto známa kniha z 15. storočia obsahuje celý zoznam príznakov, podľa ktorých sa vraj dajú identifikovať čarodejnice a čarodejníci.”

Démoni vs. veda

Veda v tom má teda jasno – zlí duchovia neexistujú a “posadnutí” nepotrebujú vyháňača diabla, ale pochopenie spoločnosti a odbornú pomoc. To však neznamená, že si ich nemôžeme užiť aspoň na filmovom plátne, kde sú v posledných rokoch veľmi obľúbení.

Jedným z najznámejších prípadov je hororová séria Insidious, ktorej ústrednou postavou je démonologička Elise. Tá však nepracuje ako cirkevný exorcista, ale snaží sa na základe dlhoročných skúseností obete vyčíňania démonov a ich blízkych pochopiť a ponúknuť im pomocnú ruku.

Práve jej životný príbeh je témou hororovej novinky Insidious: Posledný kľúč, ktorá sa v našich kinách objaví už tento štvrtok, 4. januára. Film na vaše plátna prináša spoločnosť Itafilm.

TS ITA FILM
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov