Napadlo vám, ako vás môžu nejaké obyčajné banány niečo naučiť?

Okrem draslíka a iných živín majú toho banány oveľa viac, čo nám môžu ponúknuť. Ako sami uvidíte, tento banánový experiment je geniálny a krátka rada, ktorú vám do života poskytne, sa vám môže nesmierne vyplatiť.

Článok pokračuje pod videom ↓

Skupina vedcov z Wisconsinskej univerzity na čele s Harrym Harlowom umiestnila do výbehu päť opíc. V strede výbehu sa nachádzal rebrík a na vrchu toho rebríka boli pripevnené banány. Vždy, keď sa jedna z opíc vyšplhala na rebrík, aby sa pokúsila získať banány, vedci spustili na ostatné opice spŕšku ľadovej vody. Po určitom čase vždy, keď sa niektorá z opíc čo i len pokúsila vyliezť na rebrík a získať banány, ostatné opice ju zbili. Neskôr sa už ani jedna z opíc neodvážila vyliezť na rebrík, bez ohľadu na pokušenie, ktoré ich lákalo.

Po istej dobe sa vedci rozhodli, že jednu z pôvodných piatich opíc nahradia inou, novou opicou. Prvá vec, ktorú nová opica urobila, bolo samozrejme to, že sa pokúsila vyliezť na rebrík a vziať si banány. Ostatné opice ju však okamžite zbili. Po niekoľkých pokusoch a následných bitkách sa nová opica naučila, že sa nemá ani pokúšať liezť na rebrík, aj keď nevedela prečo, keďže bola nová a nevedela, aký trest nasleduje, ak sa niektorá z opíc pokúsi siahnuť na banány.

pixabay.com

Opäť po nejakom čase sa vedci rozhodli nahradiť aj druhú z pôvodných piatich opíc, čiže vo výbehu už boli dve nové opice. Akonáhle sa aj táto nová opica pokúsila vziať si z rebríka banány, ostatné ju zbili. Vrátane opice, ktorá o treste studenou vodou nevedela.

Následne bola nahradená aj tretia opica z pôvodných a situácia sa s bitkami opäť zopakovala. A opakovala sa presne tak isto, aj keď bola vymenená štvrtá a neskôr aj posledná, piata opica z pôvodných.

Vo výbehu teda ostala skupina piatich nových opíc, ktoré zbili každú, ktorá sa pokúsila vyšplhať sa na rebrík a vziať si banány napriek tomu, že nikdy nezažili trest vo forme studenej sprchy a ani o ňom nevedeli.

Keby opice vedeli rozprávať a niekto by sa ich spýtal, prečo zbijú inú opicu vždy, keď sa pokúsi vziať si z rebríka banány, zrejme by odpoveď znela: „Neviem prečo. Takto sa to tu jednoducho vždy robí.“ Je vám to aspoň trochu povedomé?

pixabay.com

Deje sa to často najmä po príchode do nového zamestnania či pri nástupe na vysokú školu, kde sa pracuje v skupinkách a vy ste novým členom. Každá skupina má vytvorenú svoju kultúru a svoje zvyky, ktoré väčšinou vznikajú už pri zakladaní firmy, či odboru a priebežne sa formujú a udržiavajú. Priznajte, že sa na ne veľmi nepýtate a väčšinou sa im jednoducho prispôsobíte. Samozrejme, pokiaľ nejde práve o bitky. A tu prichádza na rad banánová lekcia. Ak vám nejaký zvyk nedáva zmysel, nenechajte sa len unášať davom, ale pýtajte sa, objavujte a choďte vlastnou cestou. Vždy je lepšie objavovať nové možnosti ako prispôsobiť sa davu len preto, lebo takto to jednoducho v skupine vždy bolo. Nikdy nemôžete vedieť, o čo všetko prichádzate, keď sa rozhodnete bez rozmýšľania splynúť s davom a riadiť sa pravidlami.

Pozri aj: ASCHOV EXPERIMENT: SOCIÁLNY EXPERIMENT, KTORÝ ŠOKOVAL SVET A ODHALIL, PREČO SA TAK SNAŽÍME PODOBAŤ NA INÝCH ĽUDÍ

psych.sk (Petra Sušaninová) simplecapacity.com
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov