Náš domov je naším útočiskom a vraciame sa sem vždy, keď máme príležitosť.

Nie každý si však luxus domova môže dovoliť. V niektorých prípadoch ľudia o svoje domovy prídu a sú nútení hľadať útočisko inde. V prípade vojny dokonca aj v iných krajinách. Aj keď na migrantov pozeráme neraz cez prsty, opustiť domov a všetko, čo človek pozná a vydať sa do neznáma len s batohom nie je vôbec jednoduché.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ulysses syndróm sa najčastejšie týka práve migrantov a označuje pociťovanie chronického stresu následkom udalostí, ktoré ich postretli. Vzhľadom na to, ako migrácia v súčasnosti prebieha, na ľudí je vyvíjaný enormný nátlak a vznikajú u nich príznaky depresie, úzkosti, disociácie a rôzne somatické ťažkosti, ako napríklad migrény, nespavosť, podráždenosť, dezorientácia, bolesti kostí a žalúdka, znížená produktivita a zvýšená miera užívania návykových látok, ako napríklad alkoholu.

Aj keď hovoríme o syndróme, nejde o psychickú poruchu ako takú, ale o reakciu na toxickú hladinu stresu, ktorá sa prejavuje u jedincov, ktorí sú ináč psychicky zdraví. Syndróm dostal svoje pomenovanie po Odysseovi, ktorého meno znie v latinčine Ulysses. Ten musel odísť z domova a vrátil sa až po desiatich rokoch, keď trójska vojna konečne skončila. Prvýkrát bol tento syndróm oficiálne popísaný a pomenovaný v roku 2002.

Ulysses syndróm môže postihnúť kohokoľvek, kto bol nútený opustiť svoj domov a je vystavený strachu, neistote, pocitu zlyhania a opustenosti bez ohľadu na vek, pohlavie či národnosť.

Môže sa týkať matky, ktorá z Ruska odišla so svojím mužom do Ameriky, ktorý si sem prišiel hľadať prácu, no po dvoch rokoch sa rozviedla a jej dcéra sa za ňu preto hanbí.

Môže sa týkať mladého Gréka, ktorý si nedokáže nájsť prácu a napriek tomu, že doma má skvelých priateľov a rodinu, musí odísť pracovať do iného mesta.

Môže sa týkať 26-ročnej dievčiny z Ekvádoru, ktorej snom bolo mať skvelú hudobnú kariéru, no aby sa mohla učiť od majstra, musela vycestovať do New Yorku.

Môže sa týkať len 11-ročného Rudyho zo Sudánu, ktorého si do opatery vzala milá talianska rodina. Aj keď má všetko, po čom môže 11-ročné dieťa túžiť, nedokáže sa zbaviť ťaživých nočných môr.

Pre týchto ľudí sa domov stal len utópiou, prázdnym miestom v srdci. Na Ulysses syndróm neexistuje liek, ktorý by ľudí zbavil príznakov okamžite. Dôležité je opäť nadobudnúť pocit domova, bezpečia, istoty a rovnováhy a príznaky napokon pominú. Problémom však je, že pri dlhodobom trvaní stresorov sa ľudia trpiaci Ulysses syndrómom stávajú náchylnejšími na vznik rôznych závažných psychických ochorení.

Možnosťou je v tomto prípade prevencia, ktorá zahŕňa prípravu na zmeny, budovanie odolnosti a rozhovory s ľuďmi, ktorí si podobnými zážitkami prešli. Dôležitá je najmä podpora okolia a prítomnosť ľudí, ktorí môžu pomôcť zmenu pochopiť a prekonať.

Pozri aj: Týchto 10+ mrazivých fotografií vám dokáže, že depresia nemá žiadnu tvár

wikipedia, psychologytoday
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov