O morálke sa debatuje ľahko. Ak sa však dostanete do situácie, kedy hrá morálka vážnu úlohu, už to také ľahké nie je.

Každá jedna z nasledujúcich morálnych dilem by mala vyprovokovať vašu myseľ a trochu vás potrápiť. Ako by ste sa v nasledujúcich situáciách zachovali vy?

Článok pokračuje pod videom ↓

Lekár a pacienti

Predstavte si, že ste mimoriadne zručný lekár a máte päť umierajúcich pacientov. Každý potrebuje iný orgán, aby prežil. Nanešťastie, k dispozícii nie sú žiadne orgány na transplantáciu. Zrazu vám pribudne ďalší umierajúci pacient, ktorý trpí smrteľným ochorením. Ak nedostane liečbu, zomrie skôr, než zvyšných päť. Ak tento pacient zomrie, jeho orgány zachránia život ostatným piatim. Avšak, máte liek. Ak ho podáte šiestemu pacientovi, prežije. Bude však musieť umrieť päť ľudí.

Možnosti sú nasledovné:

  1. Počkáte, kým šiesty pacient zomrie a jeho orgány použijete na záchranu piatich ľudí
  2. Zachránite šiesteho pacienta, aj keď potom ostatní nedostanú jeho orgány

Ak by ste sa rozhodli pre druhú možnosť, urobili by ste tak aj v prípade, ak by liek jeho smrť len oddialil o nejaký čas? Ak áno, prečo?

pixabay.com

Robin Hood

Stali ste sa svedkom toho, ako muž vykradol banku, s peniazmi však urobil niečo celkom nečakané. Daroval ich sirotincu, ktorý bol na tom veľmi zle. Chýbala tam základná výbava, jedlo a voda. Peniaze sirotincu veľmi pomohli a život detí bol oveľa kvalitnejší, už neboli chudobné. Ako by ste sa zachovali?

  1. Zavolali by ste na políciu a nahlásili krádež, napriek tomu, že policajti by zrejme peniaze sirotincu vzali.
  2. Neurobili by ste nič a nechali by ste zlodeja aj sirotinec na pokoji.

Kamarátova svadba

Váš najlepší priateľ sa ide ženiť. Obrad bude o hodinu, tesne pred tým, ako ste dorazili na svadbu, ste však pristihli kamarátovu nevestu s niekým iným. Ak sa váš kamarát s touto ženou ožení, pravdepodobne mu nebude verná. Ak mu však o tom poviete, zničíte mu svadobný deň. Povedali by ste ženíchovi o aférke jeho nevesty alebo nie?

pixabay.com

Plagiátorstvo

Ste hlavou študentskej rady na strednej škole a je na vás, aby ste prehodnotili riskantný čin istého dievčaťa. Je to študentka s vyznamenaním, počas celého štúdia mala len najlepšie známky, má veľa priateľov a doteraz nikdy nič zlé nevykonala. Nanešťastie, ku koncu školského roka ochorela a bola pozadu so svojou prácou. Vynechala tri týždne školy, musela preto napísať prácu, ktorá by tvorila 40% jej výslednej známky z dôležitého predmetu.

Bola natoľko zúfalá, že prácu skopírovala z internetu. Učiteľ predmetu si to všimol a povedal vám o tom. Ak sa jej skutok dostane do záznamu, pravdepodobne sa nedostane na vytúženú vysokú školu. Ako by ste sa zachovali?

Fotografie

Pracujete v obchode, kde vyvolávate fotografie. Za posledných niekoľko týždňov za vami prišli rodičia, ktorí si chceli nechať vyvolať fotografie. Na záberoch ste videli rodičov s malým chlapcom, očividne ich synom. Na troch zo šiestich prípadov bolo dieťa poranené. Na jednom obrázku mal modrinu, na ďalšom popáleniny a na ďalšom modriny a sadru. Najprv ste si len pomysleli, že je to predsa dieťa. Deti sa občas porania. Teraz, keď ste však poranenia videli v troch zo šiestich prípadov, začínate si robiť starosti, že dieťa môže byť týrané.

V obchode máte pravidlo, že ak vidíte podozrivú fotografiu, máte to nahlásiť, vy však viete, že polícia by to mohla v záujme ochrany dieťaťa prehnať. Rodičia by mohli byť celkom nevinní, úrady by však mohli dieťa vziať preč z rodiny. Rodičia by čelili obvineniam na súdoch a o svoje dieťa by museli bojovať, aby ho získali späť, aj keby sa dokázala ich nevina.

Ak by ste však nezasiahli a rodičia by skutočne dieťa týrali, vytrpelo by si ešte veľa bolesti. Napadne vám spýtať sa rodičov, aký majú so svojim dieťaťom vzťah, je vám však jasné, že by mohli klamať. Čo by ste urobili?

pixabay.com

Fontána mladosti

Muž/žena (opačné pohlavie) je nesmrteľný/á, pretože on/a a jej/jeho rodina sa napili z fontány mladosti. Nevedeli však, že fontána nie je obyčajná. Do tej osoby ste sa zamilovali a trvá to už dostatočne dlho na to, aby ste vedeli, že on/a je váš osud. Je však len jediný spôsob, aby ste mohli ostať spolu, a to ak sa aj vy napijete z fontány mladosti a stanete sa nesmrteľným. Ak to však urobíte, vaša rodina a všetci priatelia časom zostarnú a zomrú. Ak sa nenapijete, zostarnete a umriete aj vy a osoba, do ktorej ste zamilovaní už nebude s vami a bude už naveky osamelá len so spomienkou na vás. Napili by ste sa a vzdali sa rodiny, alebo by ste sa nenapili a vzdali sa lásky?

Koncentračný tábor

Predstavte si, že ste zajatcom v koncentračnom tábore. Sadistický strážca sa práve chystá obesiť vášho syna za to, že sa pokúsil ujsť a prikazuje vám, aby ste spod neho vytiahli stoličku. Strážca sa vyhráža, že ak neposlúchnete jeho príkaz, nezabije len toto dieťa, ale aj vášho druhého syna, ktorý je nevinným zajatcom. Niet pochýb o tom, že to, čo hovorí, myslí vážne. Čo by ste urobili?

Syn a vnučka

Po trati sa blíži vlak. K tej trati je priviazaný váš dospelý syn a vlak ho čoskoro prejde. Máte práve dostatok času na to, aby ste prehodili výhybku a odklonili vlak iným smerom. Na druhej trati je však priviazaná k trati vaša vnučka, dcéra vášho syna. Syn vás prosí, aby ste výhybku nechali na pokoji a dali šancu vnučke. Ako by ste konali?

pixabay.com

Synova obeť

Istý mimoriadne zlý človek sa pokúsil zabiť vášho syna, keď bol ešte dieťa, zabil však len strýka a tetu, ktorí ho opatrovali. Odvtedy sa so synom ukrývate, zistili ste však, že počas vraždy kúsok duše vraha sa usadil v duši vášho syna. Aby duša vraha definitívne umrela, musí ísť váš syn za ním a nechať sa zabiť. Ak by tak syn neurobil, duša vraha by sa vrátila, aj keď jeho telo by bolo mŕtve a rodina aj priatelia by boli ohrození.

Syn sa rozhodne odvážne čeliť svojmu osudu, aby zabránil ďalším nešťastiam. Keby ste boli matka, alebo otec tohto syna:

  1. Zadržali by ste ho a bránili by ste ho za každú cenu, lebo je to vaše milované dieťa a vy ho chcete ochrániť?
  2. Akceptovali by ste jeho rozhodnutie a nechali ho vykonať to, čo musí?

(Modifikácia príbehu Harryho Pottera)

pixabay.com

Priateľstvo

Jim dostal za úlohu nájsť niekoho na pozíciu vo firme. Jeho priateľ Paul je kvalifikovaný a prihlásil sa. Našli sa však ešte kvalifikovanejší ľudia. Jim chce dať pozíciu Paulovi, má však výčitky svedomia, že nekoná správne, pretože je zaujatý. Rozhodne sa však, že priateľstvo má pre neho morálnu hodnotu a dá prácu Paulovi. Konal podľa vás správne?

Pozri aj: Týchto 11 šialených paradoxov poriadne rozkrúti vaše mozgové závity. Potrápia vás, no zároveň sa zabavíte

listverse
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov