Vo väzení sa dobrovoľne nechce ocitnúť nikto. Sloboda je predsa len jednou zo základných ľudských potrieb.

Ak ste však videli pár filmov alebo dokumentov, zrejme si viete predstaviť, ako to približne v takom väzení vyzerá. Malá cela, spolubývajúci, ktorý si z vás môže, ale nemusí urobiť svoju „priateľku“, nie práve najprívetivejšie podmienky, zvláštna strava a u nás práca za pár centov. Samozrejme, nie všetky väznice sú rovnaké. Týchto 10 väzníc úplne zmení vašu predstavu o tom, aké sú väzenia vo svete.

Článok pokračuje pod videom ↓

Väzenie Halden

Mnohé väznice sú známe tým, že sa dozorcovia správajú k väzňom kruto a zaobchádzajú s nimi ako so zvieratami. Mier sa snažia zachovať násilím a nehumánnym prístupom. Väzenie Halden je však úplným protikladom a údajne je to najhumánnejšie väzenie na svete. Nachádza sa v Nórsku a väzni si tu užívajú pokoj a relax.

Dostávajú dobré jedlo, kávu a cely sú vybavené televíziou, mini chladničkou, vlastnou kúpeľňou, a z okien majú nádherný výhľad na okolité lesy. Navyše, nejde ani o väznicu s minimálnou ostrahou. Prežívajú tu pokojné časy niektorí z najhorších kriminálnikov v Nórsku. Ak teda uvažujete, čo so životom, zločin v Nórsku vám možno zabezpečí lístok rovno do väzenského raja, ktorý je vybavený lepšie, než mnohé slovenské hotely a domácnosti.

theguardian.com

Väzenie Kresty

A teraz zamierime z najhumánnejšieho do najmenej humánneho väzenia na svete. Väznica Kresty sa nachádza v Rusku a postavená bola v roku 1730. Bolo to tmavé, nepríjemné a preľudnené miesto. Píšeme „bolo“, lebo našťastie pre väzňov bol komplex zavretý a urobili z neho hotel a zábavné centrum.

Väznica bola navrhnutá tak, aby v nej ubytovali 1150 väzňov, v roku 1990 ich tu však žilo až 12 500. Cely boli navrhnuté pre jedného človeka, neraz sa v nich však tlačilo až 20 väzňov naraz a bojovali o každý kúsok voľného miesta.

saint-petersburg.com

Väzenie Canto Grande

Toto miesto má prezývku „Shining path“ (Žiarivá cesta) a je jedným z väzení, aké uvidíte občas vo filmoch. Riadili si ho totiž sami väzni. Samozrejme, dozorcovia tu síce boli, zmierili sa však s tým, že väzni si vytvorili vlastný rozvrh a pravidlá, vrátane práce a štúdia. Ich vzdelanie pozostávalo zo štúdia prác Lenina, Marxa a Maa, je teda pochopiteľné, že sa vzbúrili proti autorite a vzali moc do vlastných rúk.

apnewsarchive.com

Väzenie Cebu

Väznica Cebu na Filipínach je zariadenie, o ktorom ste už možno aj počuli, len ste si nevšimli, že ide o väzenie. V roku 2007 sa preslávilo tým, že väzni vytvorili vlastnú choreografiu na Thriller dance a stali sa celosvetovým fenoménom.

Na choreografii sa podieľalo viac než 1500 väzňov. Zaujímavosťou je, že väzenia má trochu netradičné metódy nápravy, do terapie tancom sa totiž zapája až 70% kriminálnikov.

Väzenie Squirrel Cage

Toto nápravné zariadenie v Iowe bolo zavreté v roku 1969, preslávilo sa však nezvyčajným dizajnom. Navonok vyzerá ako akékoľvek iné väzenie v malom mestečku, zvnútra je to však už iný príbeh. Cieľom bolo vytvoriť väzenie s maximálnou bezpečnosťou, avšak minimálnou námahou dozorcov. Dozorca sedel v strede kruhovej štruktúry a bez toho, aby sa musel neustále prechádzať okolo všetkých ciel, mal všetkých pod dozorom.

thehistoricalsociety.org

Väznica Maricopa County

V Arizone natrafíte na šerifa menom Joe Arpaio a je známy tým, že dodržiavanie zákonov si vynucuje svojským spôsobom. Rozhodol sa, že najlepší spôsob, ako väzňov napraviť, je držať ich v neznesiteľnom teple v Stanovom mestečku. Chápete správne. Ženy aj muži v tomto väzení prežívajú svoje dni v stanoch vonku v arizonskej horúčave.

To viedlo k mnohým protestom a spôsob nápravy bol označený za nehumánny. Arpaio však na protesty odpovedal, že ak vojaci vydržia teplo v Iraku a v Afganistane, vydržia ho aj väzni v Stanovom mestečku.

huffingtonpost.com

Väzenie Fortezza Medicea

Taliansko je slávne mnohými vecami, nielen skvelým jedlom. Nemalo by teda byť žiadnym prekvapením, že väznica Fortezza Medicea sa chváli jedlom, za ktoré by sa nemusela hanbiť ani štvorhviezdičková reštaurácia. Čo už prekvapivé je, jedlo si chystajú sami väzni, pričom mnohí sú odsúdení na doživotie za vraždu.

Ešte väčšou zaujímavosťou je, že menu môžu ochutnať aj obyčajní ľudia rešpektujúci zákony. Samozrejme, nejdú si posedieť do väzenskej kaviarne a riskovať výprask od mafiánov. Fortezza Medicea otvorila pre verejnosť reštauráciu, v ktorej práve mafiáni obsluhujú zákazníkov. Aj keď jedlo je iste výborné, odvážili by ste sa vypýtať si viac kečupu?

telegraph.co.uk

Väznica Aranjuez

Väzenie nie je miestom vhodným pre deti. Pokiaľ len nejde o väznicu Aranjuez v rovnomennom španielskom meste. Okrem toho, že tu sedia väzni odsúdení za rôzne zločiny, nájdete tu aj inú skupinu ľudí. Ich rodiny.

Za múrmi väznice žijú preto, aby si mohli deti s uväzneným rodičom vytvoriť puto. Až na miesto, kde žijú, majú celkom normálny život. Chodia do školy a hrajú sa, až kým nedosiahnu vek troch rokov. Vtedy ich pošlú k príbuzným mimo zariadenia. Ako ste si zrejme domysleli, cely sú tu iné než v bežných väzeniach. Sú väčšie a majú vlastnú kúpeľňu špeciálne prispôsobenú deťom.

usatoday30.usatoday.com

Väznica San Pedro

V tomto zariadení žije prekvitajúca komunita, ktorá je veľkým lákadlom pre turistov. Nachádza sa v Bolívii a je rozdelená do niekoľkých oddelení a tried. „Bohatí“ väzni si môžu kúpiť luxusnú celu s vlastnou televíziou, kúpeľňou, kuchyňou a občas dokonca aj s jacuzzi. Taká cela vyjde väzňa na 850 až 1300 eur a môže ju „vlastniť“, až kým mu neskončí trest.

Fascinujúce je, že tu nenájdete žiadnych dozorcov, za to tu však žijú deti a nájdete tu aj obchod. Väzni si sami stanovili vlastné pravidlá, ktorých dodržiavanie si aj vynucujú, len s minimálnym zásahom z vonku.

odditycentral.com

Väznica Justizzentrum Leoben

Zoznam sme začali najhumánnejšou väznicou a ukončíme ho tou najluxusnejšou. Toto zariadenie nájdete u našich rakúskych susedov a je krajšie než mnoho bežných obydlí a hotelov. Často je označované ako päťhviezdičkové väzenie, pretože pripomína skôr oddychový rezort.

Je to obrovská budova s moderným dizajnom uprostred krásnej krajiny. Až by človek takmer zabudol na ostnatý drôt na vrcholoch múrov, čo je vlastne jedinou pripomienkou, že ide o väzenie. Cely sú pohodlné a pripomínajú skôr hotelovú izbu. Ak sa spýtate študenta žijúceho na internáte, zrejme vám povie, že väzni v Leobene si žijú lepšie.

ww38.totalmania.net

Aký je podľa vás lepší spôsob nápravy väzňov, život v pokoji a v luxuse, alebo nehumánna lopota?

Pozri aj: „Temný turizmus“ sa rozmáha čoraz viac. Týchto 10 miest činu brutálnych vrážd je najslávnejších, navštívili by ste ich?

listverse
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov