Nie je jednoduché požiadať o pomoc. Je to však ľahšie, keď viete, čo máte povedať.

Je pravdepodobné, že každý z nás sa už ocitol v situácii, kedy váhal nad vyslovením otázky, pretože sa bojíme toho, čo si o nás iní pomyslia. Taktiež sme sa zrejme všetci ocitli v situácii, kedy by sa nám naozaj zišla pomoc, no nepožiadali sme o ňu, lebo sme nechceli vyzerať slabo. Avšak požiadať o pomoc, či už potrebujete objasniť problém, ktorému nerozumiete, alebo zveriť sa niekomu s depresiou, to je znakom sily – napriek tomu, že kultúra sa nás snaží presvedčiť o inom.

Článok pokračuje pod videom ↓

Čo nám bráni požiadať o pomoc?

Existuje mnoho dôvodov. V roku 2017 bol vykonaný výskum, ktorého cieľom bolo zistiť, prečo muži trpiaci depresiou nevyhľadávajú pomoc. Medzi najčastejšie udané dôvody patria napríklad:

„Ak by som požiadal o pomoc, mal by som potom pocit menejcennosti.“

„Nevyzeralo to, že mám tak vážny problém, že by som potreboval pomoc.“

„Nevedel som, kde mám pomoc hľadať.“

„Môj problém je trápny.“

„Nerád hovorím o svojich pocitoch.“

pexels.com

Napriek tomu, že výskum sa zameral konkrétne na mužov trpiacich depresiou, ich odpovede je možné generalizovať aj na opačné pohlavie a na bežné situácie. Koreňom problému sú totiž často pocity strachu a hrdosť. Ľudom taktiež bránia v hľadaní pomoci problémy týkajúce sa sebaúcty. Niektorí sa zas boja, že ak si priznajú svoje slabé stránky, ich sebavedomie utrpí a v konečnom dôsledku sa budú cítiť ešte horšie.

Všetci sa niekedy cítime bezmocne. Avšak veľa ľudí má pocit, že nezáleží na tom, koho požiadajú o pomoc a koľkokrát tak urobia – aj tak sa im nedostane podpory, ktorú tak potrebujú.

pexels.com

Ako nájsť odvahu požiadať o pomoc?

Či už niekto trpí depresiou, úzkosťami alebo len potrebuje na chvíľu postrážiť deti, chce to odvahu. Musíme poprosiť niekoho, aby nám pomohol. Ak predstierate, že je všetko v najväčšom poriadku, aj keď v skutočnosti nie je, to nie je známka mentálnej sily. Je to tvrdohlavosť. Ignorovanie bolesti, skrývanie slabostí a potláčanie emócií nikomu nepomôže cítiť sa lepšie.

Je dôležité pochopiť, že to, že potrebujeme pomoc niekoho iného znamená, že sme dostatočne silní na to, aby sme si priznali fakt, že nepoznáme odpoveď na všetko. Znamená to, že sa snažíme vyrovnať sa s nepríjemnými pocitmi, ako sú poníženie, či strach. Znamená to, že sme ochotní byť zraniteľní.

pexels.com

Dve slová, ktoré vám pomôžu začať

Často je náročné nájsť slová, ktorými by sme vyjadrili svoje potreby. Hlavne, ak potrebujeme pomoc. Ako napríklad poviete manželovi, aby sa viac zaujímal o čistotu v domácnosti? Alebo ako požiadate nadriadeného o trochu viac času na dokončenie projektu?

pixabay.com

Začnite tým, že poviete:

 Trápim sa.

Áno, tak jednoduché. Týmito dvomi slovami totiž dáte najavo, že sa s niečím pasujete a zároveň otvoríte dialóg a poskytnete inej osobe priestor na to, aby sa o vás zaujímala. Či už ste v nadmernom strese a potrebujete sa o tom pozhovárať so svojim lekárom, alebo sa potrebujete posťažovať niekomu zo svojich blízkych.

Pozitívom je, že požiadanie o pomoc posilňuje „mentálny sval“, vďaka ktorému budete silnejší. Časom sa pre vás stane jednoduchšie požiadať niekoho o radu, alebo o pomoc. A čím viac pomoci a podpory sa vám dostane, tým ľahšie budete čeliť výzvam, ktoré prídu.

Pozri aj: S depresiou či úzkosťou sa vyrovnáva každý inak. 10+ ľudí sa podelilo o účinné, no niekedy naozaj bizarné techniky, ktoré im pomáhajú „prežiť“

psychologytoday
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov