V severnej Indii leží kláštor, v ktorom si tibetskí mnísi testujú svoje Tum-mo schopnosti.

Je to proces, ktorý im umožňuje vstúpiť do stavu hlbokej meditácie. Niektorí mnísi majú na pleciach plachty nasiaknuté studenou vodou. Keby to chcela dosiahnuť priemerná osoba, bolo by to mimoriadne komplikované. Už len samotné mokré plachty môžu vyvolať nekontrolovateľnú triašku. Ak človek nie je schopný kontrolovať teplotu svojho tela, môže zomrieť na podchladenie.

Článok pokračuje pod videom ↓

Budhisti veria, že existuje iný svet, mimo toho nášho, reálneho. V ňom dokážeme myslieť na veci, ktoré chceme dosiahnuť a premeniť úspechy z myšlienok na realitu. Mnísi, ktorí dokážu do tohto sveta vkročiť, dokážu produkovať teplo a mokré plachty opäť vysušiť.

Relaxácia

Stav, ktorý dokážu dosiahnuť mnísi, môže pomôcť zbaviť sa stresu, najmä v období, keď má toho človek na pleciach veľa. Poklesne krvný tlak, zníži sa srdcová frekvencia a spomalí sa dych. Niektorí ľudia pomocou relaxácie dokázali zlepšiť aj svoj naštrbený zdravotný stav. Ak sa pýtate, ako to funguje, základom je opakovanie zvuku, slova, frázy či krátkej modlitby. Práve tak sa zbavíte všetkých opakujúcich sa myšlienok, ktoré spôsobujú nepohodlie.

pexels.com

Výsledok

Aj keď zrejme na prvýkrát nedosiahnete taký stav, ako tibetskí mnísi, ak sa naučíte meditovať, pôjde vám to ľahšie, ako ľuďom, ktorí nemeditujú vôbec. Tí, ktorí techniku meditácie ovládajú dokonale, dokážu meniť pocitovú teplotu. Poklesne činnosť metabolizmu a spomalí sa dychová frekvencia. Niektorí tvrdia, že by to mohlo byť prospešné pri cestovaní do vesmíru.

V istom experimente boli na video nahrávaní mnísi, ktorí práve spali na skale. Okrem toho, že je to veľmi nepohodlné, ako vieme, skaly sú chladné. Mnísi mali na sebe len bavlnené štóly, napriek tomu však pokojne spali. Netisli sa k sebe, aby sa zahriali, ani sa netriasli od zimy. Ráno sa zobudili a vrátili sa späť do kláštora. Obyčajný človek by toto zrejme neurobil.

pixabay.com

Prekážky

Nie každý verí v účinky a možnosti meditácie. Niektorí dokonca neveria ani v to, že vôbec niečo také existuje. Možno aj preto niektorí svoje meditačné schopnosti držia v tajnosti. Aj keď by vedci radi preskúmali túto oblasť lepšie, je náročné s mníchmi spolupracovať, keďže si žijú život po svojom, ináč, ako my ostatní. Ďalší problém predstavujú financie. Napriek tomu, že vedcom sa už podarilo dosiahnuť zaujímavé zistenia a výsledky, stále je potrebných množstvo experimentov.

Aby sme si udržali pokojnú myseľ, je potrebné sa o ňu patrične starať. Správna strava a dôvera v prírodnú liečbu môže pomôcť jednoduchšie navodiť stav hlbokej meditácie, ba možno dokonca pomôcť aj s liečbou chorôb a bolesti.

Pozri aj: TEST: Tibetský 3-otázkový test osobnosti vám prezradí, kým v skutočnosti ste

peacequarters
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov