Foto: pixabay

Konflikty zvyčajne nie sú ničím príjemným a ak sa dá, radšej sa im vyhýbame.

Nie vždy je to však možné a niekedy je konflikt potrebný. Potom sa podobne ako po búrke vyjasní obloha a vy viac v sebe nemusíte dusiť negatívne pocity.

Článok pokračuje pod videom ↓

Na povrchu i pod ním

Či už sa hádate doma s partnerom kvôli maličkostiam alebo kvôli veľkému problému s kolegom v práci, emócie, ktoré pri konfliktoch vychádzajú na povrch, nie sú vždy racionálne. Občas vôbec nie sú logické a ani sami im nerozumieme. Pri konflikte je totiž dôležité sústrediť sa nielen na to, čo je viditeľné na povrchu, ale aj na to, čo je ukryté pod ním. Neraz však to nevedomé zanedbávame.

Spoločná črta všetkých

Oprah je známa herečka a moderátorka, vďaka čomu získala s konfliktmi množstvo skúseností. Zaoberala sa mnohými náročnými témami, či už sa týkali nezhôd v partnerských vzťahoch, zanedbávania či samovražednými myšlienkami.  Vo svojej show komunikovala s viac ako  30 000 ľuďmi a všetci z nich mali niečo spoločné. Či už to bol hasič, zubár alebo kaderníčka, každý jeden človek potreboval uistenie, že je pochopený a vypočutý.

Tri dôležité otázky

Nehovoríme o hladkaní ega ale o tom, že každý človek potrebuje byť vypočutý a potrebuje pocit, že to, čo hovorí, je dôležité. V jednom z rozhovorov sa vyjadrila, že základom každého konfliktu sú tri otázky, na ktorých skutočne záleží:

  1. Počul/a si ma?
  2. Pochopil/a si ma?
  3. Znamená pre teba niečo to, čo som povedal/a?

Chceme byť pochopení

Nech už je teda príčinou a obsahom konfliktu čokoľvek, každý z nás chce byť vypočutý a pochopený. Záleží nám na tom, aby nás druhá osoba skutočne počúvala a aby prejavila záujem. Neznamená to však, že ak vám niekto niečo vyčíta, musíte okamžite konať. Napríklad, ak prídete domov neskoro a partner sa nahnevá, neznamená to, že už nikdy nikam nemáte ísť, aby ste náhodou opäť nemeškali.

Načúvajte

Keď ku konfliktu dôjde, máme sklon reagovať agresívne a na kritiku reagujeme len ďalšou vlnou kritiky. V konflikte však nie je dôležité brániť sa a za každú cenu hájiť svoj postoj. Ak chcete situáciu rýchlo a hladko vyriešiť, dajte človeku najavo, že ho počúvate a to, čo hovorí, je pre vás dôležité.

Ranené city

Nielen Oprah, ale aj psychológovia s rokmi praxe hovoria, že aj pri tom najostrejšom konflikte sa situácia zmení, ak prejavíte úprimný záujem. Keď totiž sused zaparkuje na vašom mieste, zvyčajne vás netrápi len samotné parkovacie miesto, ale aj fakt, že vás odignoroval a nebral ohľad na to, ako sa budete cítiť, keď prídete z práce s nákupmi a vaše miesto bude obsadené.

Neveríte? Otestuje to sami, načúvajte ľuďom a dajte im najavo, že im rozumiete.

inc
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov