Hovorí sa, že osamelosť je novodobým tichým zabijakom.

Osobne sa stretávame čoraz menej, no čoraz viac času trávime pri počítačoch či s mobilmi v rukách. Zabúdame na sviatky našich priateľov a blízkych, nespomíname si, čo je pre nich dôležité, pretože sa s nimi vídame málo. Aj keď sa to možno nezdá, osamelosť sa stáva čoraz väčšou prekážkou na ceste za šťastím.

Článok pokračuje pod videom ↓

Keď sa zdá, že nikam nezapadáme

Možno ste už aj vy zažili ten pocit, či už v práci, v škole či inde, že na toto miesto jednoducho nepatríte. Možno mali ľudia okolo vás odlišné záujmy, bavili ich diskusie o iných témach a nemali ste si čo povedať, jednoducho ste mali pocit, že ste iní ako ostatní. Aj keď vytŕčať z radu nie je vždy zlé, práve odlišnosť môže byť zdrojom nepríjemnej izolácie a osamelosti.

Foto: unsplash

Nikto na mňa nemá čas

Každý z nás má množstvo povinností, neustále musíme niekam utekať a občas je toho toľko, že ani nevieme, čo skôr. Niekedy to zachádza tak ďaleko, že nemáme čas na spánok ani na to, aby sme sa venovali ľuďom, na ktorých nám záleží. Všetci to chápeme, no ten pocit osamelosti a opustenosti je ťažké premôcť. Osamelý však človek nie je len vtedy, keď okolo seba nemá ľudí. Iste ste už aj vy zažili ten pocit, keď bolo okolo vás množstvo ľudí a napriek tomu ste sa cítili osamelo.

Bez lásky

Každý z nás, aj ten najmocnejší hrdina, občas potrebuje kúsok nehy. Aj keď máme okolo seba množstvo dobrých ľudí, ktorým na nás záleží, niekedy to jednoducho nestačí. Nič totiž nedokáže nahradiť ten pocit, keď máme po boku chápavého, milujúceho partnera.

Len tak byť spolu v jednej miestnosti

Hovorí sa, že najlepšie je s tým človekom, s ktorým si nemusíte nahlas nič povedať, stačí vám vzájomná prítomnosť, napríklad pri pozeraní filmu alebo pri čítaní knihy. Ak taký človek v našom živote chýba, ako keby chýbal kúsok z nás.

Foto: unsplash

Priatelia, ktorým nedôverujete

Hádam neexistuje na svete človek, ktorý by aspoň raz nebol sklamaný človekom, ktorý mu bol blízky. Niekto, komu sme plne dôverovali, zrazu vzbudzuje pochybnosti a necítime sa pri ňom tak bezpečne, ako kedysi. Uvedomenie si, že sa vytratila dôvera, môže byť poriadne bolestivé.

Keď sa ocitnete v novej situácii

Sťahovanie sa do nového mesta, nástup do novej školy či do nového povolania je pre málokoho príjemným zážitkom. Vstupujete do partie ľudí, ktorá má už vytvorený istý systém a chvíľu potrvá, kým sa do neho dostanete a zapadnete. Kým sa tak však stane, osamelosť môže dať niekedy poriadne zabrať.

Bez zvieratka

Niekedy k životu nepotrebujeme nič viac, len zvieratko, ktoré k sebe môžeme pritúliť, pomaznať sa s ním a ktoré nám dokáže vyčariť úsmev na tvári. Niektorí ľudia si dokonca dokážu vytvoriť silnejšie puto s domácim miláčikom ako s ľuďmi naokolo.

Ktorý typ osamelosti je najhorší podľa vás a ako s ním bojujete?

Pozri aj: Takto to vyzerá, keď sa samota stane vaším najväčším priateľom. Ak ju takisto milujete, v týchto 15+ krásnych ilustráciách sa určite nájdete

thepowerofsilence
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov