Kto nie je na Facebooku, ako keby ani neexistoval. To však už neplatí, pretože vlna Instagramu je ako druhý Facebook.

Všetci mladí ľudia sú predsa na Instagrame. Viac ako 90% z 200 miliónov ľudí na tejto sieti je mladších ako 35 rokov. Čo však spôsobuje sladkú túžbu „predvádzať sa“?

Článok pokračuje pod videom ↓

Demografické údaje zo štúdií ukazujú, že najviac používateľov je medzi mladými ľuďmi žijúcimi v mestách a medzi bohatými. Takíto používatelia pridajú denne až 544 miliónov fotiek denne. Keďže je Instagram primárne určený pre mladšie ročníky, je atraktívnou platformou pre reklamu rôznych typov zábavy a oblečenia, pretože je takmer isté, že zasiahne cielené publikum. Aj keď je to vo vlastníctve spoločnosti Facebook, Instagram je mobilná aplikácie pre užívateľov s odlišnými demografickými údajmi.

pixabay.com

Lektor a autor knihy Nir Eyal zo Stanford University vo svojej knihe How to build habit – forming products opisuje, že aplikácia je z psychologického hľadiska návyková z týchto 6 dôvodov.

 # 1 Zákon zachytenia okamihu

Máte strach, že keď si daný moment nezachytíte, tak zmizne navždy. Tento druh strachu nie je žiadna novinka, je známy už niekoľko rokov. Jednoducho – čo nie je zvečnené na fotografii, to neexistuje.

 #2 Bezprostredná odmena 

Výborným bonusom aplikácie sú filtre. Čokoľvek vám bude pripadať fádne, môžete to behom sekundy vylepšiť a zdielať.

 #3  Členstvo v komunite

Ak urobíte svoju fotografiu atraktívnejšou, budete ju určite chcieť zdielať a tým sa stanete „právoplatným členom komunity“.

unsplash.com

 #4 Instagram sa stal prirodzenou súčasťou života

Zakaždým, keď cítite, že príde zaujímavý moment, chcete si ho pridať na Instagram. Nemáte potrebu fotiť len tak pre radosť, pretože fotografujete za účelom zdielať tento moment so svetom.

 #5 Sociálna sieť

Na Instagrame máte sieť svojich známych a kamarátov. Čo budete robiť, keď sa budete nudiť? Pravdepodobne sa budete pozerať na príspevky ľudí, ktorých máte vo follow liste.

#6 FOMO syndróm

Myslíte si, že vaši známi majú lepší život ako vy? Bojíte sa, že ak nebudete na každej akcii v meste, je váš život nudný? Syndróm FOMO je veľmi bežný u mladej generácii, ktorá si čas kráti na sociálnych sieťach. Trpí ním čo raz viac mladých ľudí, ktorých trápia pocity menejcennosti, ktoré môžu vyústiť až do depresie.

Je však dôležité si uvedomiť, že všetko je len virtuálna realita. To, že je aplikácia taká návyková, nie je žiadna náhoda. Instagram založil Kevin Systrom, ktorý sa špecializuje na symbolické systémy, ktoré sú akousi križovatkou medzi psychológiou a počítačovými vedami.

Pozri aj: Selfie toho o vás dokáže odhaliť viac, než si myslíte

businessinsider
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok