Carl Gustav Jung bol renomovaný psychológ, ktorý sa zaslúžil o teórie z oblasti osobnosti, identity a analytickej psychológie.

Jeho práce sa študujú po celom svete a mnohé z jeho teórií a myšlienok sú platné aj dnes. Vyzerá to tak, že v dnešnom uponáhľanom svete máme prístup k nekonečnému množstvu vecí, nevieme však, čo z toho by nás mohlo učiniť šťastnými. Hľadanie šťastia je náročnou záležitosťou a otázkam z tejto oblasti sa venuje mnoho významných psychológov.

Článok pokračuje pod videom ↓

Každého robí šťastným niečo iné. Pop kultúra nám neustále pripomína, že najľahší spôsob, ako dosiahnuť šťastie, je hromadenie peňazí a majetku. Rozmáhajúce sa literárne kruhy však tvrdia, že všetko, čo potrebujeme, je nahliadnuť do svojho vnútra. Jedným z prvých, kto sa k tomuto stanovisku pridal, bol práve Carl Gustav Jung. Aký je teda jeho recept na šťastie?

Dbajte o svoje fyzické a psychické zdravie

Nemalo by byť žiadnym prekvapením, že ku šťastiu nám môže dopomôcť práve starostlivosť o vlastné telo, cvičenie, správna strava, dostatok spánku a dbanie o psychické zdravie. Už samotné cvičenie vyplavuje endorfíny, ktoré sú zdrojom pocitu šťastia. Fyzický pohyb nám dokáže zabezpečiť prísun rovnakého množstva endorfínov, a teda spokojnosti, ako čokoláda. Čokoláda však môže vyvolať výčitky svedomia, radšej sa teda na chvíľu vyberte na čerstvý vzduch. Vaše telo a mozog sa vám poďakujú.

pexels.com

Pracujte na svojich vzťahoch

Ľudia túžia po láske a pozornosti a tieto dve potreby si dokážeme uspokojiť práve prostredníctvom vzťahov s rodinou, priateľmi, partnermi, kolegami či susedmi. Každý človek v našom živote má schopnosť učiniť nás šťastným. Samozrejme, nemôžeme sa mať navzájom všetci radi a nie vždy si s každým vychádzame. Všeobecným pravidlom však je, že ak niekto investuje do svojich vzťahov a snaží sa klásť ich na prvé miesto, je šťastnejší, než ľudia, ktorí tak nerobia. Okrem toho, obrovskú dávku šťastia nám môže poskytnúť aj slúženie iným. Nie je skvelé urobiť radosť manželke, deťom či priateľom?

Hľadajte krásu všade okolo seba

Včera som dala na sporák variť hrniec polievky. Zabudla som na neho. Spomenula som si až o niekoľko hodín neskôr. Našťastie, môj manžel videl, že mám plné ruky práce a dal ju preto dole zo sporáka skôr, než stihla narobiť neporiadok. To je len jeden príklad z mnohých, ktoré ukazujú, nakoľko sme zaneprázdnení. Občas si ani nespomenieme, že sme si chceli na večeru uvariť polievku.

Ak chceme byť šťastnejší, mali by sme spomaliť a nasávať krásy sveta okolo seba. V pokoji sa najesť, privoňať si k ružiam, odpočinúť si na terase, urobiť si piknik pod stromom, podeliť sa o drobné s mužom na ulici, navštíviť priateľa, oceniť krásu, ktorá je všade okolo nás. Toto všetko nerobíme dosť často. Vždy je nejaký projekt, ktorý musíme dokončiť, miesto, kam sa musíme ponáhľať, peniaze, ktoré musíme zarobiť. Urobte si čas, všímajte si svet okolo seba, hľadajte v ňom to krásne a uvidíte, ako stres opadne a pocítite kúsok šťastia.

pexels.com

Užívajte si svoju prácu a život

Je priepastný rozdiel medzi ľuďmi, ktorí pracujú, aby prežili, a medzi tými, ktorí žijú pre svoju prácu. Ako ste si zrejme domysleli, výrazne šťastnejší sú tí ľudia, ktorí majú svoju prácu radi a nemajú pocit, že musia oddeľovať svoj pracovný a súkromný život. Pocit šťastia stúpa, ak máme pocit, že sme potrební a užitoční.

Každý potrebuje v niečo veriť

Aj Jung bol zástancom názoru, že viera v existenciu niečo vyššieho ako sme my vedie k zvýšenému pocit šťastia. Nemusí však ísť bezprostredne o formálne náboženstvo. Milióny ľudí nachádzajú útechu v myšlienke, že život nekončí tým, že jednoducho opustíme tento svet. Najmä v ťažkých časoch prináša viera útechu a nádej.

pixabay.com

Ak máte pocit, že sa vám šťastie akosi nedarí prilákať, pokúste sa sústrediť na spomenuté aspekty života. Niekedy stačí už len snaha o zlepšenie k tomu, aby sme pocítili príval šťastia a spokojnosti.

Pozri aj: 20 životných lekcií od nezabudnuteľného Carla Gustava Junga, ktoré vám môžu zmeniť život

hackspirit
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov