Iste ste neraz počuli niečo v zmysle: "Ja mám obsesívno-kompulzívnu poruchu, ja musím mať všetko pekne usporiadané a všade musím mať poriadok."

V skutočnosti je však toto ochorenie omnoho závažnejšie, nie je to len nutkanie mať usporiadané tričká podľa farieb, či mať všetko symetricky uložené. Práve tento aspekt však v médiách vídame najčastejšie. Čo teda vlastne obesívno-kompulzívna porucha (OCD) je?

Článok pokračuje pod videom ↓

Ochorenie môžeme popísať ako neustávajúci vzorec opakujúcich sa myšlienok, ktoré v jedincovi vyvolávajú silnú úzkosť až panický strach. Týmto myšlienkam sa hovorí obsesie a aby sa jedinec obsesie zbavil, vykonáva série činností či rituálov, ktorým hovoríme kompulzie.

Jedinec nie je schopný kompulzie ani obsesie ovládať a nedokáže sa ich zbaviť napriek tomu, že neraz vyžadujú obrovské množstvo času a doslova pohltia celý jeho život. Postupne ostáva človek osamelý, nemôže sa stretávať s ľuďmi a ani pracovať.

A aké sú najčastejšie príznaky OCD? Toto ochorenie sa v drvivej väčšine prípadov nezaobíde bez týchto 4 symptómov.

Strach z nečistoty

Nehovoríme o tom, že keď ste práve prišli z vonku, idete si hneď umyť ruky. Jedinec trpiaci OCD má pocit, že na jeho tele je neustále nejaká nečistota a aby sa toho pocitu zbavil, vykonáva kompulziu, teda napríklad umývanie sa. Pri vážnych formách má jedinec strach, že nečistota spôsobí ochorenie jemu alebo rodine a nedokáže sa zbaviť pocitu, že tá špina tam neustále je.

Vyhýba sa nielen baktériám, vírusom alebo samotnej špine, ale aj telesným tekutinám, rozbitému sklu, lepkavým veciam, zvieratám a od ľudí, ktorí vyzerajú nezdravo, alebo sa necítia dobre, sa drží radšej ďalej.

pixabay.com

Aby sa pocitu znečistenia zbavil, rituálne si napríklad umýva ruky, všetko dezinfikuje a sterilizuje, vyhýba sa istým miestam a veciam a nie je ničím výnimočným, ak si takýto človek vytvorí tzv. „čistý priestor“, kam nikto iný nemôže vkročiť.

Poriadok a symetria

O tomto príznaku sa hovorí najčastejšie, médiá ho však neraz zľahčujú. Ak človek trpí OCD, je poriadkom, usporiadaním a symetriou posadnutý do takej miery, že podľa jeho názoru nikdy nie je nič usporiadané absolútne dokonale, a to napriek tomu, že sa o to snaží celé hodiny.

Z toho opäť plynie úzkosť a strach. Ľudia trpiaci OCD sa boja, že ak počet niečoho bude párny alebo nepárny, stane sa niečo zlé. Podobnú katastrofu očakávajú aj v prípade, ak je niečo nesymetrické, ako napríklad šnúrky na topánkach, obraz na stene či usporiadanie hrnčekov v skrinke.

Všetko má svoj poriadok a všetko musí byť rovnaké. Neraz aj hrnček, z ktorého pijú, musia držať oboma rukami a na obe strany vyvíjať rovnaký tlak. Ak si udrú ľavý lakeť, zámerne si udrú aj ten pravý.

pixabay.com

Symetria a opakovanie sa netýka len vecí, ale napríklad aj počítania. Majú nutkanie neustále všetko usporadúvať, dorovnávať, kontrolovať, opakovať si v hlave isté formulky, ako napríklad napočítať trikrát za sebou do dvanásť, zhasínať a zapínať svetlo päťkrát, púšťať vodu trikrát, dotýkať sa dverí ľavou aj pravou rukou atď.

Desivé myšlienky o ubližovaní sebe alebo iným

Jedinec trpiaci OCD neraz musí čeliť myšlienkam, ktoré sú hotovou nočnou morou, nedokáže sa ich však zbaviť. Bojí sa napríklad, že on alebo niekto milovaný bude trpieť smrteľnou chorobou, alebo že napríklad niekoho zrazí cestou do práce, či urobí niečo mimoriadne zahanbujúce.

Zachádza to však ešte do väčších extrémov, ako napríklad strach z toho, že sa jedinec prizná k trestnému činu, ktorý však nespáchal, alebo že zavraždí seba, svoje dieťa alebo partnera.

pixabay.com

S nepríjemnými myšlienkami občas bojuje každý z nás, jedinec trpiaci OCD sa však nimi stáva doslova posadnutý. Neustále žije v strachu, že ublíži sebe alebo iným a aby tomu predišiel, vykonáva spomínané rituálne správanie, ako napríklad počítanie vecí, zarovnávanie a iné.

Vyžadujú si uisťovanie

OCD často nie je záťažou len pre samotného jedinca, ale aj pre jeho okolie. Neustále sa totiž potrebuje uistiť a kladie otázky, či skutočne dvere zamkol, či ho videli, ako si umýval ruky, či nie je nakazený, či sa mu naozaj nič nestane, atď.

Aj keď OCD nie je ochorenie, ktoré by sa dalo celkom vyliečiť, existuje množstvo spôsobov, ako uľaviť od symptómov, ako napríklad psychoterapia, medikácia či nácvik rôznych techník na uvoľnenie.

Pozri aj: Toto krátke video vám ukáže, ako vyzerá bežný deň človeka trpiaceho obsedantno-kompulzívnou poruchou (OCD)

psych2go
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov