Možno ste aj vy ranné vtáča. Alebo ste nočná sova a tých, ktorým nevadí vyliezť skoro ráno z postele považujete za príliš akčných.

V každom prípade, všetci máme vypestovaný istý systém, spánkový režim, podľa ktorého chodíme spať, aj vstávame. Tendencia ponocovať, alebo naopak, chodiť skôr spať, aj skôr vstávať, či niečo medzi tým, sa nazýva chronotyp. A vedci si myslia, že ten je čiastočne ovplyvnený genetikou. Zhodujú sa aj v tom, že jedinci, ktorí sa radia medzi ranné vtáčatá, sa môžu tešiť z hneď niekoľkých výhod.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ranné vtáčatá sú šťastnejšie

Štúdia z roku 2012 dokazuje, že tí, ktorým nevadí ráno si privstať, častejšie uvádzajú pocity šťastia. Výskumu chronotypu sa venovalo mnoho štúdií a všetky uvádzajú, že skoré vstávanie nespôsobuje pocit šťastia, ale že medzi šťastím a vstávaním skoro ráno existuje pozitívna korelácia. Napriek tomu je to fascinujúce zistenie.

Vedci si myslia, že za to môžu prvé ranné slnečné lúče. Navyše, sú čulí a pripravení fungovať ráno v práci, alebo v škole. A my, nočné sovy, poznáme to trápenie, keď od nás o ôsmej ráno niekto niečo chce, mozog sa však ešte nestihol celkom prebrať k životu.

pexels.com

Vážia menej

Len nedávno bol vykonaný výskum, ktorého sa zúčastnilo 90 tisíc ľudí, ktorí chceli zistiť, ktoré gény sa podieľajú na vzniku chronotypu. Okrem toho sa však ukázalo, že ranné vtáčatá majú nižší BMI index. Tento fakt dokazuje aj štúdia z roku 2014, ktorá tvrdí, že tí, ktorí sa ráno vystavujú prvým slnečným lúčom, majú nižší BMI index, ako vyspávači.

Ľahšie si udržia váhu

Ďalšej štúdie sa zúčastnilo 700 jedincov, ktorí za posledný rok schudli najmenej 13 kilogramov a váhu sa im podarilo udržať. V porovnaní s kontrolnou skupinou, v ktorej boli obézni jedinci, alebo jedinci s nadváhou, tí v experimentálnej skupine boli väčšinou ranné vtáčatá. Okrem iného udávali aj lepšiu kvalitu spánku.

pexels.com

Lepšie sa im spí

Keď už sme spomenuli spánok, štúdie tiež ukazujú, že len 20%jedincov, ktorí skoro vstávajú, udáva problémy so spánkom alebo nespavosť. Naproti tomu, problémy s nespavosťou uvádza až 40% nočných sov.

Tešia sa lepšiemu psychickému zdraviu

Podľa štúdie z roku 2016, adolescenti s vyspávačským chronotypom majú sklony k depresii, Potvrdzuje to aj ďalšia štúdia z roku 2015, ktorej sa zúčastnilo takmer 2 000 ľudí vo veku od 18 do 65 rokov. Opäť však hovoríme o koreláciách. Napriek výsledkom štúdií, to, že ste nočná sova, neznamená, že budete trpieť depresiou, rovnako, ako skoré vstávanie nezaručí, že ňou trpieť nebudete.

pexels.com

Nižšie riziko cukrovky a metabolických porúch

Štúdia, ktorej sa zúčastnili obyvatelia Kórey v strednom veku zas ukazuje, že tým, ktorí si radi prispia, hrozí vyššie riziko vzniku cukrovky a rôznych srdcovo-cievnych ochorení, čo je súhrnný názov zahŕňajúci aj ochorenia, ako napríklad zvýšený krvný tlak, srdcové ochorenia, či porážka.

Navyše, excelujú v práci

Biológ Christoph Ranlder sa venuje výskumu chronotypov a tvrdí, že ranné vtáčatá dosahujú lepšie výsledky v škole, sú úspešnejšie na vysokej škole a rovnako aj neskôr v zamestnaní.

pexels.com

Údajne tí, ktorým nevadí skoro vstávať,, sú úspešnejší aj v riešení problémov. Randler dodáva, že sú proaktívni. Zrejme preto si aj mnohé slávne osobnosti nastavovali a nastavujú budíček na (ne)príjemne skorú rannú hodinu.

Pozri aj: Vedci tvrdia, že ak máte tieto 3 zlozvyky, pravdepodobne ste nadpriemerne inteligentní

thisisinsider
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov