Vďaka svojmu vyčíňaniu si Maria vyslúžila prezývku „Beštia“.

Patrila k prvým ľuďom, ktorí vôbec v koncentračných táboroch pracovali. Dokonca sa v roku 1938 sama prihlásila ako dobrovoľníčka. Pracovala ako dozorkyňa ženského pracovného tábora v Lichtenbergu.

Článok pokračuje pod videom ↓

Mandlovú si väzenkyne, ktoré prežili, zapamätali ako jednu z najkrutejších dozorkýň vôbec. Vo svojej práci sa doslova vyžívala a stačil aj nepatrný náznak neposlušnosti, aby ukázala, čo v nej drieme. Ženy vyzliekla donaha, nechala ich priviazať k drevenému stĺpu a bila ich dovtedy, kým už viac nevládala dvihnúť ruku. Trvalo jej len rok, kým ju presunuli do iného tábora a vymenovali ju za hlavnú dozorkyňu.

Jedna z preživších väzenkýň popísala, ako spolu s ďalšou dozorkyňou, Dorotheou Binz, radšej bili ženy samé, ako keby tým mali poveriť niekoho iného. Mandlová si našla akúkoľvek zámienku, aby niekoho zmlátila. Jej obľúbenou zámienkou však boli vlasy. Sliedila, ktorá z väzenkýň ich má kučeravé a keď na takú natrafila, zbila ju a donútila ju vlasy si oholiť. V jednom z prípadov kopala do jednej zo žien dovtedy, kým na následky poranení nezomrela.

Zvláštne je, že napriek záľube v utrpení iných bola Maria popisovaná ako inteligentná a sofistikovaná žena, ktorá milovala literatúru, dobré jedlo a hudbu. V roku 1942 bola Beštia opäť presunutá, tentoraz do Auschwitzu, kde jej podliehala každá jedna žena, väzenkyňa či dozorkyňa. Tentoraz však nebola zodpovedná len za trestanie neposlušnosti, ale aj za výber žien a detí, ktoré putovali do plynových komôr a na neľudské experimenty.

Odhaduje sa, že počas svojho pôsobenia poslala na smrť až pol milióna ľudí. Mnoho väzňov tvrdilo, že jej hnev nebol nijak vyprovokovaný, vyžívala sa v bolesti iných a ubližovala jednoducho pre radosť. Niekedy si z radov žien a detí vybrala niekoľkých ako „domácich miláčikov“ a urobila si z nich osobných sluhov. Akonáhle sa jej však zunovali, poslala ich do plynovej komory. Raz si takto vybrala dieťa. Obliekla ho do pekných šiat a vodila ho so sebou všade za ruku. Po čase ju to však prestalo baviť a sama ho odviedla dieťa na smrť do plynovej komory. Jeho krik a náreky ňou absolútne nepohli.

Od smrti v plynovej komore boli neraz ušetrené ženy, ktoré mali hudobné nadanie. Práve z nich si Mandlová vyskladala vlastný orchester. Jej orchester bol medzi dozorcami slávny a prišli sa na neho pozrieť dokonca aj anjel smrti Mengele či Heinrich Himmler.

Celé šialené vyčíňanie tejto ženy skončilo, keď do Nemecka vtrhli spojenecké sily. Aj keď sa pokúsila ujsť, bola zajatá Američanmi a v roku 1947 sa musela v Krakove postaviť pred súd. Bola obvinená z podieľania sa na krutom terore páchanom na ľuďoch a dňa 24. januára v roku 1948 bola za svoje skutky obesená.

Pozri aj: Ilse Kochová alebo “beštia Buchenwaldu”: Táto žena bola nacistickým netvorom. Jej činy prekonávajú krutosť Josefa Mengeleho

allthatisinteresting
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov