Ľudstvo sa nikdy neprestalo vyvíjať. Evolúcia stále pokračuje.

Aj keď civilizované ľudstvo ešte neexistuje tak dlho, aby sme badali nejaké extrémne zmeny, raz však nastať musia. Vedci sa odhodlali a vytvorili predstavu, čo by sa pravdepodobne mohlo zmeniť za najbližších 200 tisíc rokov. Ste zvedaví?

Článok pokračuje pod videom ↓

Mono-etnicita

Multikulturalizmus je základom modernej spoločnosti. Nemalo by byť teda prekvapením, že si vedci myslia, že ľudstvo sa vyvinie do jedinej etnickej skupiny – za predpokladu, že aj naďalej bude pokračovať miešanie kultúr. Ľudia stratia črty, ktoré výrazne odlišujú jedno etnikum od iného. Namiesto toho preberieme z každého kúta sveta inú črtu. Aké to bude mať výhody? Už viac nebude existovať žiadna „rasa“ a teda ani miesto pre rasovú nenávisť.

Oslabený imunitný systém

Sme čím ďalej tým viac závislí na liekoch. Preto si vedci myslia, že náš imunitný systém čoskoro pomaly zoslabne. Vysvetľujú to na príklade užívania hormónov. Predstavte si, že v budúcnosti môžete brať lieky s hormónmi, ktorých reguláciou dosiahnete želaný zdravotný stav. Po istom čase sa telo stane na liekoch závislým a prestane robiť to, čo by robilo samo od seba, však lieky úlohu preberú. Vďaka liekom by telo malo vždy dostatok hormónov, preto by ich samo prestalo produkovať.

Po tisíckach rokov by napokon ľudstvo dospelo k bodu, kedy by telo samo neprodukovalo hormóny vôbec. Podobne je to s imunitným systémom. Načo bude telo potrebovať imunitný systém, ak všetky patogény okamžite vyhubia lieky?

pixabay.com

Atrofia svalov

Existujú dva dôvody, kvôli ktorým môže nastať postupné oslabovanie našej fyzickej schránky. Jedným je ten, že sa čoraz viac spoliehame na technické vymoženosti. Stroje robia za nás to, čo kedysi robili svaly. Čím menej sa každá generácia spolieha na svoje fyzické zdatnosti, tým slabšia sa narodí ďalšia generácia.

Ďalší dôvod je o niečo krajší, ako ten predošlý. Predstavte si, že by sa ľudstvo niekedy muselo presunúť do vesmíru. V takom prípade by svalová hmota nebola až taká nevyhnutná na každodenné činnosti. Ak by sme väčšinu svojho času trávili vo vesmíre, je pravdepodobné, že by sme napokon o svaly prišli takmer úplne. Iste ste už počuli o astronautoch, ktorí sa z vesmíru vrátili zmenení. Budúce generácie by s týmto mali rátať a zmieriť sa s tým, že možno ostanú pripútaní na vozíčkoch ako ľudský Wall-E.

Budeme vyšší

Posledné dve storočia ľudstvo rapídne rastie do výšky. Len za posledných 150 rokov priemerná výška jedinca narástla o 10 centimetrov. Vedci si myslia, že za týmto nárastom je to, že máme dostatok potravy a potrebných živín. Čím viac má dieťa jedla, tým viac má energie na rast. A pokiaľ stále budeme schopní prijímať nadbytok potravy, ľudstvo bude stále rásť. Či bude jediným limitom nebo, alebo nás biológia zastaví niekde medzi korunami stromov, to ukáže len čas alebo evolúcia.

pexels.com

Strata vlasov

Väčšinu telesného ochlpenia už ľudia stratili a je pravdepodobné, že budeme čoraz „plešatejší“. V súčasnosti sú často ženy vnímané ako atraktívnejšie vtedy, keď majú na tele len minimum ochlpenia. A keďže menej ochlpenia predstavuje individuálnu výhodu, čo sa týka sexuálnej príťažlivosti, možno sa dostaneme do bodu, keď ochlpenie nebude rásť vôbec. To isté sa môže týkať aj mužov. Na nich sú však kladené menšie nároky, než na ženy, čo sa ochlpenia a úpravy týka, je preto možné, že u mužov táto zmena nastane pomalšie.

Zmeny v mozgu

Technológie už teraz ovplyvnili to, ako náš mozog pracuje. Ľudský mozog je „stroj“, ktorého úlohou je efektivita. Jednoduchšie si preto zapamätá to, kde je informácia uložená, než samotnú informáciu. Skôr si spomeniete na to, kam ste položili knihu, než na samotný obsah knihy. V dobe, keď vládne internet, je to ešte viditeľnejšie. Ako často sa snažíte zapamätať si informácie a ako často si ich jednoducho nájdete na internete? Náš mozog jednoducho vie, kde má informácie hľadať, na internete, cez Google, na Wikipedii. Čím sú technológie rozvinutejšie, tým viac sa im náš mozog prispôsobuje. Avšak možno na úkor pamäťových schopností.

Menšie zuby

Jednou z výrazných zmien bude strata zubov múdrosti, ktoré pre moderného človeka nemajú význam a v niektorých etnikách často už ani nerastú. Okrem toho však môžeme očakávať, že naše zuby budú menšie. Existujú dôkazy, že za posledných 100 tisíc rokov sa veľkosť zubov človeka zmenšila o polovicu. Keďže viac nie je dôvod na to, aby sme mali v ústach lopaty, zmenšuje sa aj naša sánka. A tento trend bude pokračovať.

pexels.com

Menej prstov na nohách

Predtým, než človek začal kráčať vzpriamene, prsty na nohách mali iný význam ako dnes. Keďže ich už nevyužívame na šplhanie, ale na chôdzu, zmenšili sa na súčasnú veľkosť. Koľkí z vás dokážu chodidlom uchopiť a zdvihnúť konár? Zrejme takých nie je veľa, evolúcia preto podnikla kroky a rozhodla sa takmer nás zbaviť piateho, najmenšieho prsta na nohe.

Kým veľké prsty slúžia pri chôdzi na udržiavanie rovnováhy, najmenší prst veľký význam nemá a pokojne sa zaobídeme aj bez neho. Vzhľadom na nepotrebnosť a problémy, ktoré malíček spôsobuje (spomeňte si na to, ako ste naposledy zakopli o skriňu či iný predmet), v budúcnosti budú mať možno ľudia na nohách prsty len štyri. Stratiť prsty v rámci evolúcie je celkom bežné.

Väčšia/menšia lebka

Názory v tejto otázke sa rozchádzajú. Skupina, ktorá si myslí, že budeme mať menšiu lebku, tvrdí, že nie je možné vyvíjať sa s väčšími hlavami. Prečo? Nuž, každá žena, ktorá rodila, vám asi potvrdí, že hlava dieťaťa je už teraz dosť veľká. Ak by sme mali mať ešte väčšiu hlavu, pôrod by čoskoro nebol možný a to predsa evolúcia nedopustí. Navyše, veľká hlava spôsobuje viac bolesti a zvyšuje pravdepodobnosť komplikácií. Táto skupina preto trvá na tom, že naša hlava ostane taká, aká je. Možno sa trochu zmenší.

Prvá skupina však ignoruje fakt, že pôrod cisárskym rezom poskytuje deťom s veľkými hlavami viac možností na prežitie. Druhá skupina si myslí, že cisársky rez bude čoskoro bezpečnejšou alternatívou, než prirodzený pôrod a deti s malou hlavou, ktoré sa narodili prirodzenou cestou, budú mať nižšie šance na prežitie. Takáto závislosť by však bola mimoriadne nebezpečná. Ak by ľudia s veľkými hlavami neboli schopní vykonávať cisárske rezy, hrozilo by nám vyhynutie.

pexels.com

Sebarozvoj

Možno raz dospejeme do bodu, kedy ľudia budú schopní pomocou technológií nakloniť evolúciu vo svoj prospech. Zrejme to nie je až taká vzdialená budúcnosť. Čoskoro bude možná transplantácia bionických orgánov a rodičia si budú môcť ešte pred narodením vybrať, ako by ich dieťa malo vyzerať. Selekcia génov by mohla čoskoro viesť k „dizajnovaniu detí“, pri ktorom by boli všetky defekty a neželané črty odstránené.

Čo si myslíte vy? Čaká nás svetlá budúcnosť?

Pozri aj: Nebudete chcieť veriť, že týchto 10 bizarných mutácií skutočne existuje. Takto vyzerajú ľudia, ktorí nimi trpia

listverse
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov