Dokážete si predstaviť matku siedmich detí ako chladnokrvného vraha?

Presne tým totiž bola žena menom Irena Čubírková. Irena sa narodila 15. marca v roku 1923 ako rodená Srncová v mestečku Vrádište. Vďaka ohavným skutkom sa stala treťou ženou, ktorá bola po roku 1918 v Československu popravená.

Článok pokračuje pod videom ↓

Keď mala Irena len štyri roky, jej mama zomrela a otec ju umiestnil do detského domova. Musela sa naučiť postarať sa o seba, už od štrnástich rokov tak tvrdo pracovala – či už ako slúžka u bohatších rodín alebo v nemeckej firme na výrobu plechoviek. Práve v tejto firme spoznala muža, za ktorého sa vydala, Jána Čubírka.

Už krátko po zoznámení Irena otehotnela a v roku 1945 sa za Jána vydala. Ján bol však pracovitý muž a na rodinu nemal čas. V roku 1951 si preto Irena našla milenca, Václava Bernarta. Netrvalo dlho a Ján lži svojej manželky prekukol. Od tých čias sa veľa hádali a údajne došlo aj k fyzickému napadnutiu.

Foto: youtube

Irena už svojho muža nemilovala, no rozviesť sa nechcela, aby neprišla o majetok. Začala teda s milencom Václavom plánovať vraždu a do plánovania zapojili dokonca aj Václavovu manželku Leopoldu. Tú oklamali a tvrdili jej, že ju Ján týra a o nevere klame. Prvýkrát sa pokúsila Irena zabiť svojho manžela za pomoci liekov, no nepodarilo sa jej to. Pokus teda zopakovala 10. októbra v roku 1951.

Irena primiešala mnaželovi do alkoholu lieky na spanie a jej milenec mu následne rozbil hlavu. Spolu s Leopoldou zavliekli Jána pod schody a potom Irena poslala svoju 9-ročnú dcéru, aby šla otca zobudiť. Tá ho objavila mŕtveho pod schodiskom. Keď prišla polícia, skonštatovala, že Ján zomrel nešťastnou náhodou. Po vražde sa chcel Václav k Irene nasťahovať, tá ho však vyhodila. V roku 1959 si našla nového partnera, Ambróza Ščepku, s ktorým sa presťahovala na Slovensko do obce Boleráz.

Ani s Ambrózom však nebola šťastná a spokojná, bol totiž alkoholikom a neraz sa k nej správal hrubo. Rozhodla sa preto, že situáciu opäť vezme do vlastných rúk. 7. decembra v roku 1964 Ambróz oslavoval svoje meniny, už od rána tak popíjal, až kým sa nezrútil zo stoličky a nezaspal. Irena ho udrela tupou stranou sekery, čím muža zabila a následne ostrou stranou oddelila hlavu od tela.

Ambrózovo telo vložila do pece a údajne jej trvalo až 35 hodín, kým ho spálila. Popol potom vysypala na príjazdovú cestu a do potoka a kosti zahrabala do chlieva. Hlavu vložila do nákupnej tašky, ktorú si požičala od susedov a vybrala sa na políciu nahlásiť mužovo zmiznutie. Nasadla na vlak smerujúci do Trnavy a hlavu pohodila na toalete, kde ju neskôr objavil sprievodca.

Rozbehlo sa vyšetrovanie a netrvalo dlho, kým sa Irena k vražde priznala. Tvrdila však, že jednala v sebaobrane a Ambróz sa jej vyhrážal, že ju zabije. Po priznaní sa polícia začala zaoberať aj smrťou Jána Čubírku a ukázalo sa, že predsa len nešlo o náhodu. Irena Čubírková bola napokon odsúdená na smrť. Žena požiadala o milosť, no v roku 1966 bola napokon obesená. Trest stihol aj jej milenca Václava, ten bol odsúdený na 15 rokov vo väzení a jeho žena Leopolda vyviazla vďaka amnestii beztrestne.

Pozri aj: Sean Vincent Gillis: Brutálny vrah a psychopat. Svojim obetiam odrezával bradavky, lakoval nechty a sprchoval sa s nimi

wikipedia, kriminalistika, vtedy
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov