Fóbií existuje nespočetné množstvo a zdá sa, že ich zoznam sa neustále rozširuje.

Povedal vám už niekedy niekto, že sa s vami nemôže viac stretávať, pretože trpí filofóbiou? Pravdepodobne nie, pretože to nie je tak celkom bežná záležitosť. Je však reálna a znamená strach zo zamilovania sa, z lásky a z emocionálneho pripútania sa k inej osobe. Napriek tomu, že takýto strach je iracionálny, osoba sa ho jednoducho nedokáže len tak zbaviť. Ako vlastne taká fóbia vzniká?

Článok pokračuje pod videom ↓

Filofóbia – nočná mora dnešného sveta

Pramení z emocionálnej neistoty a z pocitu, že nás v láske niekto zradil. Je pravdepodobné, že osoba trpiaca touto fóbiou kedysi v minulosti zažila emocionálny zmätok a spúšťačom môže byť práve opätovný pocit neistoty. V niektorých prípadoch je však pocit strachu a paniky chronický a nikdy celkom neutíchne. Jedinec sa v takom prípade za každých okolností pokúša vyhnúť akémukoľvek záväzku a emocionálnej väzbe, či už v romantickom zmysle alebo nie.

Takmer každý už zažil ten pocit, keď sa natoľko bál odmietnutia, že sa radšej ani do ničoho nepúšťal. Vzťahy nie vždy musia vypáliť dobre a často ich sprevádza len pocit viny, hanby a trápenie. Neraz strach zo záväzkov zachádza až tak ďaleko, že osoba sa preventívne izoluje od všetkých, pretože už vopred myslí na strach z toho, čo bude nasledovať.

Obáva sa, že by sa s niekým zblížila a čo keď to celé napokon povedie k zásnubám a ku svadbe a manželstvo neskôr povedie k rozvodu a k nevyhnutnej bolesti. Aj keď vzťah nemusí hneď znamenať manželstvo, pri fóbii je pre jedinca tento strach jednoducho neprekonateľný.

pexels.com

Fóbia zo záväzkov môže byť zapríčinená aj kultúrnymi podmienkami, napríklad v krajinách, kde rodičia vopred plánujú deťom ich manželský život už v útlom veku a či chcú alebo nie, musia žiť s človekom, ktorého im vybrali rodičia bez ohľadu na to, či k nemu niečo cítia. Priznajme si to, kto by sa v takom prípade nebál. Hovorí sa však, že fóbiou zo záväzkov trpí aj samotná anglická kráľovná Alžbeta.

Ako sa vlastne filofóbia prejavuje?

Jedinec pociťuje nielen psychické, ale aj fyzické prejavy fóbie, príznaky sú však vysoko individuálne. Najčastejšími príznakmi však sú izolovanie sa a vyhýbanie sa rôznym sociálnym situáciám, nevoľnosť, nadmerné potenie, strach až panika, zrýchlený tep a ťažkosti s dýchaním.

Lekári sa s touto diagnózou nestretávajú príliš často, neraz je preto chybne zamieňaná za úzkostnú poruchu. Existuje však liečba, ktorá môže pomôcť jedincovi symptómy prekonať. Neznamená to hneď siahať po medikamentoch. Je dôležité, aby si jedinec dokázal nájsť čas sám na seba a vyčistiť si myseľ. Ideálne je aj množstvo pohybu.

pixabay.com

Fóbia zo záväzkov môže človeka ohroziť omnoho viac než sa zdá a zasahuje život po každej stránke. Je to neustále pretrvávajúci strach, ktorý človek jednoducho nedokáže prekonať a to najlepšie, čo môže urobiť, je vyhľadať v takom prípade pomoc odborníka.

Pozri aj: Nyktofóbia: Ak vám tieto fotografie naháňajú hrôzu, mali by ste o sebe vedieť, že ňou pravdepodobne trpíte

psych2go
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov