Veríte tomu, že existuje život mimo našej planéty? Ak áno, prečo doteraz nenadviazali kontakt?

Možno ďalšia civilizácia, ktorá sa nás pokúša kontaktovať, zatiaľ sa jej to však nepodarilo? Existuje niekoľko videí a fotografií, ktorých autori tvrdia, že na záberoch sú lietajúce taniere, či samotní mimozemšťania. Niektorí dokonca tvrdia, že boli mimozemšťanmi unesení, skúmaní a potom bez vysvetlenia vypustení späť na Zem.

Článok pokračuje pod videom ↓

Možno existujú, ale boja sa s nami skontaktovať. Alebo ani nechcú, keď vidia, čo všetko sa tu na Zemi deje. A možno neexistujú vôbec a za všetko môže len mimoriadne kreatívna a bujná ľudská fantázia.

A práve týmto fenoménom sa zaoberá tzv. Fermiho paradox. Počuli ste už o ňom? Paradox hovorí o očividnom rozpore medzi tým, že mimozemské civilizácie pravdepodobne niekde vo vesmíre existujú a faktom, že zatiaľ nejestvuje na sto percent dôveryhodný dôkaz o tom, že sa s nimi niekedy nejaký človek skontaktoval, či ich videl, a teda ani o ich skutočnej existencii.

pixabay.com

Prečo sa to volá práve Fermiho paradox? Pretože jedného dňa v roku 1950 v Los Alamos Enrico Fermi práve obedoval s fyzikmi Edwardom Tellerom, Emilom Konopinskim a Herbertom Yorkom, keď položil zásadnú otázku „Kde sú všetci?“. Počas obeda totiž debatovali o mimozemských civilizáciách a Fermi upozornil, že minimálne v Mliečnej ceste neexistuje žiaden rukolapný dôkaz ich existencie. Žiadne technológie, ani ich pozostatky, ba ani pokus nadviazať rádiové spojenie, či akýkoľvek iný kontakt.

Fermi si myslel, že ak by mimozemské civilizácie skutočne existovali, vzhľadom na to, aký je vesmír starý, by už dávno mali Zem navštíviť, a to nielen raz. Fermi však k tejto myšlienke neprišiel len počas jedného obeda. Jej skúmaniu venoval niekoľko rokov. Takto je však jeho myšlienku možné vyjadriť najjednoduchšie.

pixabay.com

Prečo píšeme, že mimozemské civilizácie pravdepodobne existujú, keď neexistuje žiaden dôkaz? Môže za to Drakeova rovnica. Jej autorom je, ako vyplýva aj z jej názvu, Frank Drake a pomocou tejto rovnice sa pokúsil vyrátať aspoň približný počet mimozemských civilizácií, ktoré by sa vo vesmíre mali nachádzať. Zostavil ju nie tak dávno, v roku 1961.

pixabay.com

Vtipné však je, že výsledok závisí od premenných, ktoré do výpočtu vstupujú, ale aj od toho, či sa do rátania rovnice púšťa optimista alebo pesimista. Ak by vás zaujímalo, ako taká rovnica asi môže vyzerať, jej znenie je nasledovné: N=R*X fp X ne X fl X fi X fc X L, pričom N v rovnici vyjadruje predpokladaný počet mimozemských civilizácií vo vesmíre, R* je počet nových hviezd v našej Galaxii, ktoré pribudli za rok, f1 je počet planét, na ktorých sa skutočne vyvinul život, Fi je počet planét, na ktorých sa vyvinul civilizovaný život, fc je počet civilizácií, ktoré sú schopné nadviazať komunikáciu a písmeno L značí odhad času, počas ktorého existuje inteligentná forma života schopnMoá komunikovať medzihviezdne.

Čo myslíte, aký je výsledok tejto rovnice?   

pixabay.com

Pozri aj: UFO, strašenie, zmiznutia či vraždy. Toto je 10 najbizarnejších záhad, ktoré neboli nikdy vyriešené

wikipedia
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov