Kto nie je na facebooku, akoby ani neexistoval. No vieme, aký má vplyv na náš život? Štúdia konečne odhalila pravdu.

Niektorí ľudia už dnes bez Facebooku nedokážu normálne fungovať. Ich životy sa stali závislé od sociálnej siete, kde sa nachádza neuveriteľné množstvo ľudí. S nimi zdieľa nielen svoj život, prostredníctvom fotiek, ale veľakrát mu slúži aj pri svojich pracovných povinnostiach. Aj napriek obľúbenosti ešte stále existuje niekoľko ľudí, ktorí novému trendu tejto sociálnej siete vôbec nepodľahli. Nové štúdie naznačili, že sa títo ľudia rozhodli správne. Robí z nás Facebook iných ľudí? 

Článok pokračuje pod videom ↓

Štúdia prišla s novými zisteniami. Sociálna sieť Facebook z nás robí nešťastných ľudí. Jedným zo zistení bol taktiež fakt, že ľudia, ktorí trpia takzvanou „Facebook závisťou“, sa obzvlášť utápajú v depresiách. Sú spôsobené najmä závisťou, keďže svoje životy nemôžu porovnávať so životmi športovcov či ľudí z vyššej vrstvy, alebo jednoducho známych, ktorí neustále cestujú a zažívajú nové dobrodružstvá.  Verili by ste, že táto správa má aj pozitívne zistenia? Používatelia, ktorí sa týždeň neprihlásili na sociálne médiá, boli spokojnejší so svojím životom a svoj blahobyt hodnotili lepšie.

facebook9
wired
Univerzita v Kodani vytvorila experiment, ktorého sa zúčastnilo 1095 ľudí. Podstatou experimentu bolo rozdelenie týchto ľudí na tých, ktorí budú naďalej používať Facebook a druhá polovica sa nesmela vôbec prihlásiť. Priemerný vek ľudí zapojených do tohoto experimentu bol 34 rokov.

Používatelia, ktorí sociálnu sieť používali, trpia vysokou hladinou „Facebook závisti“. Takíto ľudia teda žiarlia na aktivity svojich priateľov na Facebooku. V správe sa uvádza aj to, že ľudia strávia spolu na Facebooku milióny hodín. Je to neuveriteľné množstvo času, ktorý sa dá využiť určite omnoho lepšie. Šéfredaktorka kyberpsychológie, správania a sociálnych sietí Brenda Wiederhold potvrdila, že trend užívateľov Facebooku môže skutočne spôsobovať negatívne emócie u ľudí.

Výsledok experimentu

Obe skupiny boli sledované počas 7 dní. V posledný deň experimentu, ktorý dokončilo 888 účastníkov sa zistilo, že 13% z liečenej skupiny nevydržalo a prihlásilo sa na sociálnu sieť aj napriek tomu, že sľúbili, že to neurobia. Dôležitá bola najmä ich spokojnosť so životom. V teste ju používatelia Facebooku hodnotili na 77,4%. No skupina, ktorá Facebook nepoužívala, ju hodnotila na 81,1%.  Štúdia tiež zistila, že človek tráviaci svoj čas na Facebooku môže trpieť depresiou. Aj keď sa zdá, že Facebook ma len negatívne následky, nie je to celkom pravda. Koniec koncov mieru svojho šťastia máme plne vo svojich rukách my.

facebook71
pixabay

Aj napriek týmto negatívnym prvkom, ktoré štúdia uviedla, Facebook dokázal pomôcť už množstvu ľudí. Stále je to najrýchlejší spôsob ako dostať informáciu do sveta, pomôcť s hľadaním osôb či zistiť potrebné informácie. Dôležité však je premyslieť si, čo na svojich profiloch uverejňujeme a ktoré súkromné informácie alebo fotky dávame von. Niekedy to môže byť, bohužiaľ na našu škodu.

Zlý obraz reality

Existujú ľudia, ktorí si prostredníctvom Facebooku vytvárajú svoju ,,fanpage“ svojho vlastného života. Na svoje profily uverejňujú fotky z miest, kde boli či statusy toho, čo zažili a to niekoľkokrát za deň. Tí ostatní ich sledujú, porovnávajú svoje životy s tými ich a analyzujú, prečo aj oni nemôžu mať všetko. Na niektorých to naozaj môže pôsobiť negatívne, presne tak, ako uvádza štúdia. Svet Facebooku a ten náš sa odlíši. Facebook tvorí len to, čo sa páči nám. Pekné fotky, vtipné momenty, statusy, no a realita je ukazovaná v inom svetle-v tom pozitívnom. Náš skutočný život je ale úplne iný. Patria do neho aj negatívne zážitky, momenty, no s nimi sa na Facebooku nechválime. Prečo? Chceme, aby si o nás mysleli, že sme šťastní aj keď to tak nie je?

Primárnym cieľom sociálnych sietí je uľahčená komunikácia medzi ľuďmi. Či nás však naozaj spájajú alebo rozdeľujú, musíte posúdiť my sami. Ak by ste aj neboli aktívnym užívateľom na Facebooku, vôbec vás nikto neradí medzi niekoho menejcenného. Svojim spôsobom neprichádzate o nič. Svoj život si viete užívať po svojom. Každopádne, či už ste na Facebooku alebo nie, nezabúdajte na skutočné hodnoty, ktorými človek disponuje. Nie je dôležité, čo si o nás myslia iní. Dôležitejšie je to, kým v skutočnosti sme a čo robíme pre to, aby sme sa stali lepšími ľuďmi.

Pozri aj: VEDCI ZIS­TILI, PREČO SÚ INTE­LI­GENTNÍ ĽUDIA ABSOLÚTNE MIZERNÍ VO VZŤA­HOCH

interez.sk (Anna Zábojníková), independent.co.uk
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov