Arachnofóbia sa týka približne 3,5 až 6,1% ľudí po celom svete.

To predstavuje približne pol miliardy ľudí. A niet sa čomu čudovať. Pavúky sú zvláštne stvorenia ukrývajúca sa v zákutiach vašej domácnosti. Majú 8 drobných korálkovitých očí, niektoré sú smrteľne jedovaté a dokážu zabiť obeť oveľa väčšiu, než sú oni sami.

Článok pokračuje pod videom ↓

Iracionálny strach z pavúkov, teda arachnofóbia, môže mať mnoho rôznych dôvodov, od nepríjemného stretnutia až po príliš veľa napozeraných hororov s pavúčou tematikou. Je to porucha emocionality, ktorej hlavným príznakom je chronický strach bez zjavnej príčiny. Najnovšie štúdie naznačujú, že táto fóbia by mohla byť dedičná.

Vedci z Max Planck inštitútu a Uppsala univerzity sa rozhodli, že zistia, či je strach z pavúkov naučený, alebo sme ho zdedili od rodičov. Ukázalo sa, že ak deťom mladším ako šesť mesiacov ukázali hada alebo pavúka, báli sa bez ohľadu na to, že dovtedy s týmito zvieratami nemali žiadnu negatívnu skúsenosť.

Here's my newest little guy out on a stroll during its house cleaning. B. boehmei~Z

Gepostet von Spiders am Donnerstag, 17. Juli 2014

Hlavná výskumníčka Stefanie Hoehl hovorí: „Keď sme deťom ukazovali obrázky, na ktorých boli hady alebo pavúky a obrázky, na ktorých boli kvetiny alebo ryby približne rovnakej veľkosti a farby, deti mali výrazne väčšie zrenice práve pri pohľade na hady a pavúky. Pokiaľ sa nemení intenzita osvetlenia v miestnosti a dôjde k výraznému zväčšeniu zreničiek, znamená to, že sa aktivoval noradrenergický systém v mozgu, ktorý je zodpovedný za reakcie strachu.

Dospeli sme k záveru, že strach z hadov a pavúkov je podmienený evolučne. Podobne ako primáty máme v mozgu systém, ktorý nám umožňuje identifikovať objekty ako sú pavúky a hady a reagovať na ne veľmi rýchlo. Práve tento zdedený systém a stresové reakcie vytvárajú predispozíciu k tomu, aby jedinec tieto tvory vnímal ako niečo nechutné a nebezpečné. S pričinením ďalších faktorov sa môže u jedinca vyvinúť závažný strach, ba až fóbia.“

Jumping spider on a piece of plywood. I love these little spiders, they have so much personality!~Zain

Gepostet von Spiders am Mittwoch, 13. November 2013

Vzhľadom na to, že na tejto planéte žijeme už nejaký ten čas, dáva zmysel, že predispozície k rôznym strachom dedíme od našich predkov. Túto teóriu podporuje aj teória Dr Rossa Menziesa z univerzity v Sydney, ktorý sa pre Independent vyjadril nasledovne: „Arachnofóbia je biologicky podmienený strach, ktorý sa objavil v procese vývoja a už nezmizne. Zabudoval sa do genofondu, pretože v istých oblastiach sveta žijú nebezpečné hady a pavúky a mať z nich strach je rozumné.“

Je dobré mať sa na pozore, pretože je lepšie byť v bezpečí, ako niečo ľutovať. Aby sme nehovorili len o negatívach, spomenieme aj pozitíva. Na svete je približne tisíc druhov pavúkov (čo nie je veľmi potešujúce), ale len 30 druhov má zástupcu, ktorý už zapríčinil smrť človeka. To je len menej ako 0,1%.

Ak sa však ocitnete zoči voči pavúkovi a jeho sieti a vy neviete, prečo sa ho vlastne bojíte, môžete zvaliť vinu na svojich rodičov. A ich rodičov a rodičov ich rodičov a tak ďalej.

Pozri aj: Nyktofóbia: Ak vám tieto fotografie naháňajú hrôzu, mali by ste o sebe vedieť, že ňou pravdepodobne trpíte

ladbible
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov