USA International Trade Administration [Public domain], via Wikimedia Commons

Warren Buffet sa stal tretím najbohatším človekom planéty a rozhodol sa, že sa podelí o tajomstvo svojho úspechu.

Warren Buffett sa pomaly ale isto blíži k 90. narodeninám, napriek tomu však nepoľavuje. Je nielen jedným z najbohatších ľudí planéty, ale je aj múdry a rozhodol sa, že sa o trochu múdrosti podelí tak, aby to bolo zrozumiteľné pre každého. Aký je rozdiel medzi človekom, ktorý len sníva o úspechu a medzi človekom, ktorý úspechom žije?

Článok pokračuje pod videom ↓

Úspešný človek neriskuje to, čo má kvôli niečomu, čo nepotrebuje

Buffett veľmi dobre vie, že chamtivosť v biznise nemá svoje miesto. Mnoho ľudí sa naháňa za väčšími domami, autami, hodinkami, a to len preto, aby náhodou niekto iný nemal väčší dom a väčšie auto ako oni. Nemá však význam naháňať sa za niečím väčším, keď môžete byť spokojní s tým, čo máte. Aký má zmysel riskovať niečo, čo má pre vás hodnotu kvôli niečomu, čo pre vás vlastne ani nie je dôležité? Nie je podstatné, či sú šance na zisk 99 k 1 alebo 1 000 k 1, niekedy sa jednoducho riskovať neoplatí.

The White House from Washington, DC [Public domain], via Wikimedia Commons

Investujte do vzťahov s tými správnymi ľuďmi

Buffett odporúča obklopovať sa ľuďmi, ktorým etika nie je cudzia a sú lojálni. Keby ste sa obzreli okolo seba, koľkým ľuďom by ste dôverovali natoľko, aby ste z nich urobili svojich obchodných partnerov na zvyšok života? A aké kvality od nich očakávate? Aby bol biznis úspešný, potrebujete niekoho s líderskými schopnosťami, niekoho, kto vie zadeliť úlohy, no zároveň vie aj pochváliť kreatívny nápad iného človeka, niekoho, kto je úprimný a nebojí sa o problémoch otvorene hovoriť, ak sa nejaké vyskytnú.

Nakoľko ste v živote úspešní? Napovie vám láska

Warren Buffett sa o svoj recept na úspech podelil aj v biografickej knihe s názvom The Snowball: Warren Buffett and the Business of Life. V nej píše, že úspech sa nemeria množstvom peňazí či zamestnancov, meria sa láskou. Koľko ľudí by ste chceli mať vo svojom okruhu blízkych a koľko z nich vás má rado? Láska ukáže, či ste žili dobre. Môžete mať totiž na konte milióny, budovy s vlastným menom a luxusnú vilu na každom kontinente, no nič to neznamená, ak nie je nik, kto by vás ľúbil.

Gary Green [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
Lásku si za peniaze nekúpite, môžete si kúpiť spoločníka, drahé večere a iné veci pripomínajúce lásku, no tú skutočnú hodnotu získate len vtedy, ak budete človekom, ktorý si lásku zaslúži. Čím viac lásky rozdáte, tým viac sa jej aj vráti.

inc
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov