Filmy o cestovaní v čase ste už zrejme videli. Vyobrazujú možné verzie budúcnosti v rôznych farbách.

Budeme sa mať lepšie alebo horšie? Bude ľudstvo rozumnejšie? Budú zdroje rozdelené spravodlivejšie? Akí budeme? Nad týmito a ďalšími otázkami si už dlho lámu hlavu aj vedci. Niektoré z ich predpovedí o tom, ako bude vyzerať rok 2045. si môžete prečítať aj v nasledujúcom článku.

Článok pokračuje pod videom ↓

Videli ste film Návrat do budúcnosti? Jeho hlavnou myšlienkou je, že v roku 1989 sa ľudia pokúšali vytvoriť si nejaký obraz o tom, ako bude vyzerať budúcnosť, konkrétne rok 2015. do podobných predpovedí, aj keď možno o niečo viac realistických, sa pustili vedci aj v súčasnosti a pokúšajú sa vytvoriť odhad, aký bude rok 2045. Nech sa páči, pohodlne sa usaďte v stroji času.

Ovládanie okolia mysľou

S touto myšlienkou neprišiel len tak ktokoľvek, ale americká vládna organizácia, ktorá stojí za tými najväčšími inováciami v oblasti zbraní. Okrem toho sa však podieľala aj na vývoji internetu, GPS systémov či robotiky. Tá si myslí, že v priebehu najbližších rokov sa naučíme ovládať svoje prostredie len prostredníctvom myšlienok. Nikdy ste ako deti nesnívali o tom, že by ste s priateľmi komunikovali bez slov? Alebo že by sa dom povysával sám? Stačilo by na to pomyslieť. Aj keď sa to zdá pritiahnuté za vlasy, spomínaná organizácia už na takejto neurotechnológii reálne pracuje.

Foto:

A tu to nekončí. Jeden z vedcov tvrdí, že v roku 2045 bude telefón schopný vycítiť naše emócie a na základe toho reagovať. Už teraz toho stroje dokážu veľa, ďalším krokom bude určovanie emócií. Napríklad, vaše auto možno raz dokáže monitorovať tep srdca a iné fyziologické prejavy a ak vycíti, že ste smutní, prispôsobí jazdu tak, aby bola bezpečnejšia.

Budovy z organických materiálov

Myslíme si, že žijeme v moderných domoch, no v porovnaní s tým, aké budú v roku 2045, sú biedne. Vedci totiž veria, že o necelých 30 rokov budeme žiť doslova v živých domoch, ktoré sa budú prispôsobovať prostrediu. Technológie budú vo veľkom využívať biológiu a materiál tak môže pokojne pozostávať napríklad aj z húb. To výrazne prispeje k tomu, aby sme žili v menej ohrozujúcom a znečistenom životnom prostredí.

pixabay.com

Ani toto nie je až taká vzdialená budúcnosť. V laboratóriách sa už nejaký čas možnosti živých stavebných materiálov reálne testujú. Okrem toho, naše domovy budú údajne celkom sebestačné a energiu budú čerpať zo zabudovaných solárnych panelov.

Budeme nesmrteľní?

Znie to síce ako myšlienka zo sci-fi filmu, veda však nie je ďaleko od toho, aby dokázala výrazne predĺžiť život človeka. Veď si všimnite, k akému pokroku v tejto oblasti došlo len za posledných 200 rokov. A vedci si myslia, že v nasledujúcich 10 či 20 rokoch veda a zdravotníctvo pokročia natoľko, aby sme si mohli požiť dlhší a kvalitnejší život.

pixabay.com

Ruskí vedci dokonca zachádzajú tak ďaleko, že nám predpovedajú do istej miery nesmrteľnosť. Myslia si, že ľudský mozog by mohol fungovať ďalej aj bez tela, napríklad v robotickej alebo silikónovej náhrade. Mozog by teda fungoval ďalej, ale digitálne.

Nech už nás v budúcnosti čaká čokoľvek, určite to bude zaujímavé.

Pozri aj: Prekognitívne snívanie: Je časté, no ľudia sa o ňom boja hovoriť. Vo svojich snoch totiž vidia budúcnosť

hackspirit
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov