Všetci zažívame chvíle, keď si prajeme, aby mal deň aspoň o hodinu viac. Inokedy zas, aby čas utekal aspoň o niečo rýchlejšie.

Moderná doba na nás kladie vysoké nároky. Máme veľa povinností a málo času na ich vykonanie. Už od školských čias. A každým rokom množstvo povinnosti narastá, tak ako pribúdajú nové a nové poznatky z rôznych oblastí vedy, a my máme aj tak len 24 hodín na to, aby sme stihli všetko, čo potrebujeme, od povinností, zábavy, spánku, jedenia…A to napriek tomu, že neustále pribúdajúce technológie v domácnosti, ale aj na pracovisku by mali práveže čas šetriť. Nasledujúce triky vám napovedia, ako pridelený čas využiť čo najviac efektívne.

Článok pokračuje pod videom ↓
etiennegarbugli.com

Na diagrame vľavo je zobrazené, ako reálne väčšina z nás trávi čas polovicu dňa prácou (či už v samotnej práci alebo doťahovaním potrebných vecí už po pracovných hodinách), štvrtinu dňa sa nudí, časť venuje spánku a len naozaj malú časť venuje zábave. A ako by mal vyzerať ideálny diagram? Tak ako ten vpravo. Polovicu dňa by mala tvoriť zábava, veľkú časť druhej polovice spánok a najmenšiu časť čas strávený v práci. Vždy je možné nájsť si čas na dostatok zábavy a spánku. Záleží však na prioritách.

etiennegarbugli.com

Podľa dánskeho programátora D.H. Hanssona by sme si mali naplánovať na každý deň 4 až 5 hodín skutočnej práce. Zvyšok dňa sa zaplní sám od seba, ani nebudete vedieť ako.

etiennegarbugli.com

„Je normálne mať dni, keď práca jednoducho nejde a dni, keď dokážeme pracovať 12 hodín vkuse.“ (Alain Paquin). Pracujte vtedy, keď sa na to cítite a ide vám to takpovediac „od ruky“. Ak vám to jednoducho nejde, oddýchnite si.

etiennegarbugli.com

Podľa Jasona Cohena má náš čas hodnotu tisíc dolárov za hodinu a podľa toho by sme sa aj mali správať. Rešpektuje čas, ktorý máte a využite ho tak, aby stál za rešpekt.

etiennegarbugli.com

Myslíte si, že ak budete robiť veľa vecí naraz, stihnete všetko skôr? Omyl. Ak sa naraz pokúšate odpisovať na mail, pracovať na dôležitej prezentácii, komunikovať s klientom a mať pocit produktivity, nemusí sa to vyplatiť. Ak si na každú úlohu vyčleníte čas, zvládnete ju rýchlejšie a kvalitnejšie a z práce sa dostanete domov skôr. Prestaňte s multi-taskingom. Bráni vám poriadne sa sústrediť.

etiennegarbugli.com

Vypestuje si každodennú pracovnú rutinu a svojich návykov sa držte. Vaše telo si na to navykne a budete fičať ako superman.

etiennegarbugli.com

Ak poľavíte, práca zrejme ostane nedokončená. Sme efektívnejší, produktívnejší a sústredenejší, ak máme na vykonanie úloh ohraničený časový limit. Poznáte to? Keď týždeň pred skúškou vedomosti nie a nie ostať v hlave ale deň pred skúškou sa dá všetko?

etiennegarbugli.com

Práca je najlepší spôsob, ako začať pracovať. Začnite s jednoduchými úlohami, aby ste dali všetko do pohybu. Napíšte mail spolupracovníkom, aby ste dali dokopy team, vytvorte plán, zorganizujte si prácu z domu.

etiennegarbugli.com

Mottom Facebooku je, že je dôležité niečo robiť, aj keď to nie je dokonalé. Neprestávajte pracovať na svojich cieľoch, aj keď nejde všetko podľa plánu. Očakávania, že sa dá všetko robiť perfektne nás len zdržiavajú.

etiennegarbugli.com

Viac pracovných hodín neznamená vyššiu produktivitu. Namiesto toho, aby ste boli do úmoru v práci, využívajte príležitosti, ktoré sa vám naskytnú.

etiennegarbugli.com

„Oddeľte myslenie a skutky, aby ste konali rýchlejšie a mysleli lepšie.“ (Sol Tanguay) Oddeľte činnosti, ktoré robíte bezmyšlienkovito a nevyžadujú vašu plnú pozornosť od strategických úloh, na ktoré je nutné sústrediť sa, aby ste boli produktívnejší.

etiennegarbugli.com

Organizujte dôležité stretnutia v doobedňajších hodinách. Čas, ktorý predchádza dôležitým udalostiam a stretnutiam je málokedy efektívne využitý. Ak je totiž stretnutie načasované na poobedie a neustále vám k nemu odbiehajú myšlienky, je náročné sa sústrediť na prácu, ktorú potrebujete urobiť ešte predtým.

etiennegarbugli.com

„Obyčajný meeting môže pokaziť celé poobedie tým, že ho rozdelí na dve časti, ktoré sú príliš malé na to, aby sa v nich robilo čokoľvek náročné.“ (Paul Graham) Na skupinové meetingy a komunikáciu (či už cez mail alebo telefón) je vhodné vytvoriť si časové bloky, počas ktorých budete nerušene vykonávať svoju prácu.

etiennegarbugli.com

Držte sa jedného zadania, resp. „na jednej vlne“ celý deň. Pracovať v priebehu dňa raz na jednom, raz na inom projekte, alebo s mnohými rôznymi klientmi zároveň môže byť viac kontraproduktívne, než užitočné.

etiennegarbugli.com

Striedajte prácu a prokrastináciu. Ak robíte niečo náročné, napríklad sa učíte na skúšku, po každej naučenej kapitole si pozrite niečo zaujímavé na nete, či pokecajte s kamarátom/kamarátkou.

etiennegarbugli.com

Podľa Maren Kate by sme mali jeden nezmyselný neúspech rozbiť na niekoľko malých zmysluplných. Veľké ciele dosiahneme len vtedy, keď každodenné maličkosti, ktoré robíme, nás dostávajú bližšie k dosiahnutiu vytúženého.

etiennegarbugli.com

Žiadne dve úlohy, ktoré si stanovíte, nie sú rovnako dôležité. Vždy je dôležité určiť si priority. Zostavte si zoznamy úloh podľa priorít, avšak opatrne.

etiennegarbugli.com

Napriek tomu, že času je málo a väčšími, či menšími povinnosťami sme zavalení takmer každý deň, je dôležité, aby sme vedeli vyčleniť tú úlohu, ktorú je ten ktorý deň nevyhnutné splniť.

etiennegarbugli.com

Rozdeľte si úlohu na viacero krokov, ktoré i zadelíte do hodín. Úlohy, o ktorých viete, že budú vyžadovať veľa času, je náročné splniť, ak si však vyčleníte isté množstvo práce na každú hodinu a vždy po hodine si urobíte menšiu prestávku, pôjde to lepšie.

etiennegarbugli.com

Veďte a učte iných ľudí, aby sa naučili využívať pracovnú silu a schopnosti iných ľudí. Maxwell si totiž myslí, že ak niekto dokáže urobiť 80 percent z toho, čo vy, treba úlohu rozdeliť medzi iných.

etiennegarbugli.com

Zatvorte dvere za včerajškom. Myslite len na dnešok a na zajtrajšok.

etiennegarbugli.com

Na každú úlohu si vyhraďte presne určený čas. Určite si čas, do kedy musíte danú úlohu dokončiť. Nenechajte, aby vás jedna úloha prenasledovala do nekonečna.

etiennegarbugli.com

Ak je nejaká úloha veľmi náročná a spôsobuje vám stres, určite si dátum, kedy tá úloha a zároveň váš stres skončí. Nič netrvá večne.

etiennegarbugli.com

Julien Smith si myslí, že by sme sa nemali spoliehať na vlastný mozog, pokiaľ ide o pamäť, ale mali by sme si vždy robiť poznámky. Kalendáre, aplikácie, pripomienkovače a papieriky sú praktická vec.

etiennegarbugli.com

Podľa Stevena Corona by sme si mali zapísať všetko, čo nás rozptyľuje. Čo už sú to bežné myšlienky, nové nápady, výskumy, čokoľvek. Podstatné je, že akonáhle ich napíšeme na papier, mozog sa nimi prestane zaoberať a budeme sa vedieť plne sústrediť na prácu.

etiennegarbugli.com

Aj keď je práce veľa a času málo, nezabudnite si občas urobiť prestávku. Nechajte povinnosti tak, vyložte nohy, relaxujte.

Pozri aj: 7 KONÍČ­KOV, KTORÉ SPRA­VIA TVOJ MOZOG EŠTE VÝKON­NEJ­ŠÍM A RÝCH­LEJ­ŠÍM

psych.sk (Petra Sušaninová) thisisinsider.com
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov