Každý deň sme nútení zapamätať si nejaké nové informácie.

Či už ide o meno nového kolegu, dôležité telefónne číslo, tvár, či niečo iné. Pre mnoho ľudí tu nastáva problém. Ten však už nemusí trvať dlho. Za pomoci týchto 10 trikov si poľahky zapamätáte takmer čokoľvek.

Článok pokračuje pod videom ↓

Vzorce

Skvelý spôsob, ako si zapamätať dlhšie číslo alebo frázu, je hľadať a vytvárať vzorce. Pokúste sa napríklad zapamätať si číslo 3810151722242931363843. Číslo sa zdá byť úplne obyčajné, až kým si nevšimnete vzorec. Najprv pridajte číslo 5, potom 2, potom opäť 5 a zase 2. Akonáhle objavíte vzorec, potrebujete si zapamätať už len prvé číslo a sekvenciu. Takýmto spôsobom je pomerne jednoduché vytvoriť a zapamätať si nejaké numerické heslo.

Asociácie

Ďalšia skvelá metóda, pomocou ktorej si ľahšie zapamätáte čísla. V tejto metóde však spájate sekvencie čísel so slovami. Napríklad číslo 74736052007365. Rozdeľte číslo na viacero častí a ku každej priraďte nejaké slovo. Napríklad Jumbo Jet (747), Xbox (360), Balíček kariet (52), James Bond (007), dni v roku (365).

Aby bolo zapamätanie ešte ľahšie, pokúste sa vizuálne si vybaviť každú jednu vec, ktorú k číslu priradíte. Predstavte si napríklad plagát, na ktorom James Bond hrá poker na svojom Xboxe a letí pritom Jumbo Jetom 747. Znie to zvláštne, ale funguje to.

pixabay.com

Abeceda

Ak máte zoznam slov, ktorý si potrebujete zapamätať, zoraďte slová podľa abecedy. Ak je zoznam veľmi dlhý, vždy najprv priraďte k jednému písmenu len jedno slovo. Ak ste sa naučili ku každému písmenu po jednom slove, následne pridajte ďalšie. Postup opakujte, až kým si nie ste istí, že ste sa naučili všetko potrebné na zozname. Je to oveľa efektívnejšie, ako sa pokúšať zapamätať si na prvý pokus jednoducho celý zoznam slov tak, ako je.

Kategorizujte

Predstavte si, že máte pred sebou nákupný zoznam. Viete, ako si ho jednoducho zapamätať? Spojte položky do kategórií podľa podobností.

Napríklad ak máte na zozname položky: jablká, šampón, syr, mlieko, cukor, banány, mydlo, kokos, múka.

Roztrieďte ich do kategórií:

  1. Ovocie: jablká, banány
  2. Suché potraviny: kokos, cukor, múka
  3. Mliečne výrobky: mlieko, syr
  4. Kozmetika: šampón, mydlo

Ak chcete nákupné zoznamy posunúť na ďalší level, zapamätajte si položky podľa regálov, ako sa nachádzajú v supermarkete. Napríklad, ak najprv vyrazíte do oddelenia s ovocím, zapamätajte si ako prvé ovocie.

pexels.com

Zhlukovanie

Toto je azda najlepšia metóda na zapamätanie každodenných vecí, ako je napríklad telefónne číslo. Ak si ho chceme zapamätať, rozčleníme ho na niekoľko menších častí, napríklad na 3, alebo 4 ciferné číslice. Navyše, ide o skvelý spôsob cvičenia pamäti. Ak každý deň pridáte k už zapamätaným číslam 4 nové, čoskoro budete mať „pamäť ako slon“.

Predstavy

Ako si najlepšie zapamätáte meno osoby? Ak napríklad stretnete Jožka Mrkvičku, predstavte si pred tvárou dotyčnej osoby veľkú mrkvu. S každým menom a tvárou si spojte nejakú zaujímavú predstavu. Ďalším spôsobom je vytvoriť si asociáciu medzi novým človekom a niekým, koho už poznáte. Predstavte si, ako si podávajú ruky, alebo stoja vedľa seba.

Vizualizácia

Tejto metóde sa hovorí aj technika Loci. Najprv si predstavte nejaké miesto, napríklad váš domov. Predmety, ktoré si potrebujete zapamätať, umiestnite na rôzne miesta v miestnosti. Ak si napríklad potrebujete zapamätať zeleninu, ktorú potrebujete nakúpiť, umiestnite v mysli zeleninu na rôzne miesta vo vašom dome. Ak si zoznam potrebujete vybaviť, prechádzajte sa v mysli cez miestnosti a objavujte, čo ste kde uložili.

pexels.com

Metóda príbehov

Táto metóda je o niečo zábavnejšia ako predošlé. Vytvorte si príbeh a zahrňte do neho všetky veci, ktoré si potrebujete zapamätať. Ideálne je, ak je príbeh vtipný a nereálny. Povedzme napríklad, že potrebujete kúpiť vedro, niekoľko jabĺk, kefu na vlasy a piesok pre mačku. Príbeh by mohol byť nasledovný: „Po tom, čo Jane vysypala mačací piesok do červeného vedra, česala Felixa novou kefou na vlasy, kým jedla na obed jablká.“

Nie je to najoriginálnejší príbeh. Originalita je na vás. Čím je príbeh lepší, tým ľahšie si potrebné veci zapamätáte.

Mnemotechnické pomôcky

Mnemotechnická pomôcka je slovo alebo krátka fráza. Ak si ju zapamätáte, ľahšie sa vám vybaví zbytok informácie. Pamätáte si napríklad, ako sme sa na základnej škole učili rímske číslice? Išlo to ľahšie s pomôckou Išla Vierka krížom krážom (X) Lesnou Cestičkou Do Mesta (IVXLCDM). Alebo, ak si chcete zapamätať polomer Zeme, zapamätajte si pomôcku ŠeTriSeOsle (6378km).

Zmysly

Ak si potrebujete zapamätať nejaké slovo, pokúste sa o to aj inými zmyslami, než len zrakom. Napríklad, ak nesmiete zabudnúť kúpiť mydlo, pokúste sa vybaviť si obrázok mydla a zároveň si predstavte, ako vonia. Ak potrebujete kúpiť budík, pripomeňte si zvuk, ktorý vydáva skoro ráno, keď vás budí do práce.

pixabay.com

Každá metóda na zozname môže byť použitá zvlášť, alebo ich môžete kombinovať. Čím viac ich budete využívať a pamäť precvičovať, tým lepšie vám bude slúžiť.

Pozri aj: Krátkodobú pamäť najviac poškodzuje týchto 10 vecí. Žiaľ, niektoré pravdepodobne robíte každý jeden deň

listverse
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov