Aj vy ste sa už niekedy pozastavili nad tým, aký by bol svet, keby niekto odstránil Adolfa Hitlera včas?

Aký by bol svet iný, keby sa podarilo nedopustiť, aby svet zmenil na vojnový horor… A ľudia sa o to pokúšali. Niekoľko ľudí urobilo všetko, čo bolo v ich silách, aby zvrhli vládcu Tretej ríše, ako sa však ukázalo, Hitler bol tvrdý oriešok. Predtým, než sa stal kancelárom, sa o to pokúsili štyria, po tom, ako vzal moc do svojich rúk, najmenej ďalší štyridsiati. Nikomu sa to však nepodarilo.

Článok pokračuje pod videom ↓

Niektoré z pokusov boli skôr pokusy o heroizmus, iné vyplynuli z čírej nenávisti a niekoľko z nich bolo naozaj zvláštnych. Ani jeden však neskončil úspechom, vďaka čomu sa svet úplne zmenil.

Johann Georg Elser sa omeškal len o niekoľko minút

8. novembra 1938 minula smrť Hitlera doslova o vlások. Mal mať príhovor, obával sa však zlého počasia, ukončil ho preto o 30 minút skôr, aby chytil vlak domov. Nebyť toho, v tú noc by zomrel. Menej, než desať minút po tom, čo Hitler opustil budovu, vybuchla v stĺpe za pódiom časovaná bomba. Zabila osem ľudí a zranila šesť, a bez pochýb by zasiahla aj Hitlera, keby tam v tom čase ešte bol.

Explóziu naplánoval Johann Georg Elser, tesár a komunista. Pár dní pred pokusom o atentát povedal svojmu priateľovi, že svet už nikdy nebude ako predtým, pokiaľ sa niekto nezbaví Hitlera. Elser veril, že ak sa mu to podarí, nastane revolúcia. Po atentáte sa pokúsil ujsť do Švajčiarska, to sa mu však nepodarilo. Bol chytený, mučený, odvedený do Dachau a zabitý.

Len jeden deň po pokuse sa odohrala neslávne známa Krištáľová noc, kedy sa po celom Nemecku vypálilo množstvo synagóg a vyhaslo veľa životov. Historici tvrdia, že to bol deň, keď sa začal Holokaust.

listverse.com

Pokus Mauricea Bavauda

Hitler by neprežil ďalších 24 hodín, keby bol Maurice Bavaud lepší strelec. Bavaud bol študentom teológie zo Švajčiarska a bol presvedčený, že Hitler je antikrist, hrozba pre kresťanskú vieru a pre ľudstvo samo. Považoval za svoju povinnosť zabiť ho.

Bavaud si zbalil zbraň a zamieril do Nemecka, kde sa pokúsil dohodnúť si stretnutie s mužom, ktorého plánoval zabiť. Keď videl, že sa to nepodarí, pridal sa do davu vyznávačov nacizmu, ktorí práve sledovali Hitlerov pochod. Zbraň mal ukrytú vo vrecku.

Keď mu Hitler prišiel do rany, dav zdvihol ruky v pozdrave Fuhrerovi a zatienil tak Bavaudovi výhľad. Mal len niekoľko sekúnd na to, aby sa rozhodol, či bude veriť Bohu, že jeho guľku bude viesť bezpečnou cestou cez dav až k cieľu, alebo skloní zbraň a nebude riskovať, že dôjde k stratám nevinných životov. Rozhodol sa neriskovať a ušiel.

Krátko na to bol prichytený vo vlaku s falošným cestovným lístkom. Keď ho strážcovia prehľadávali, našli zbraň aj mapu Hitlerových obydlí. To bol Bavaudov koniec. Bol popravený gilotínou v roku 1941.

listverse.com

William Seabrook a jeho Voodoo

Kým Nemci a Švajčiari sa pokúšali Hitlera odstrániť pomocou zbraní a výbušnín, americký spisovateľ na to išiel iným spôsobom. William Seabrook sa rozhodol, že Hitlera odstráni pomocou čiernej mágie. 22. januára 1941 zhromaždil skupinku svojich priateľov na tzv. „hex párty“. Až do západu slnka popíjali rum, hrali na bubny a pokúšali sa privolať na pomoc pohanských bohov.

Obliekli figurínu do nacistickej uniformy a pospevovali: „Ty si Hitler! Hitler je ty!“ Seabrook s priateľmi vyvolávali pohanského boha Istana, aby premenil rany na figuríne na Hitlerove a kričali na figurínu: „Preklíname ťa!“ Opití okultisti bili na bubny okolo figuríny a zabíjali jej do srdca klince. Následne Seabrook odťal sekerou figuríne hlavu a pochoval ju hlboko v lese. Hitler aj tento pokus akosi prežil. Historici sú „bezradní“ v pokusoch o vysvetlenie, ako tento plán mohol zlyhať.

listverse.com

Prvý pokus

V tom čase sa ľudia o Hitlerov život pokúšali už asi dvadsať rokov. Toto bol však prvý oficiálne potvrdený pokus o atentát. Odohral sa v roku 1921, dávno pred tým, než sa Hitler dostal k moci. Práve sa prihováral stovkám ľudí v Munich Beer Hall, nie všetci však boli jeho prívrženci. Približne 300 ľudí verilo úplne iným ideám, než Hitler hlásal, a kým počúvali jeho príhovor, opili sa do nemoty.

Niekoľko z nich začalo hádzať na pódium pivo. Hitlerovi stúpenci útok opätovali a čoskoro miestnosťou lietali stoličky, aj kadečo iné a objavila sa aj krv. Hitlerova ochranka začala stúpencov vytláčať von, v chaose však niekto vytasil zbraň a spustil na Hitlera paľbu. To mohol byť Hitlerov koniec, strelec však minul. Niektoré zdroje tvrdia, že Hitler neušiel, ale streľbu opätoval. Dokonca pokračoval v prejave ešte ďalších 20 minút, aj keď sa ľudia v publiku navzájom mlátili.

listverse.com

Operácia Blesk

Samozrejme, nie všetci Nemci boli Hitlerovou ideológiou nadšení. Hlavne, keď sa začalo masakrovanie Židov a nacisti sa zbavovali svojich oponentov, generál Henning von Tresckow sľúbil, že s nacizmom skoncuje a nič ho nezastaví. V roku 1943 dostal Henning svoju príležitosť.

Hitler práve prilietal z Vinnitsa a let mal medzipristátie v Smolensku. Jednému z úradníkov, ktorý bol s Hitlerom v lietadle, dal drahú fľašu Brandy a predstieral, že je to dar pre berlínsky úrad. Do fľaše však Henning skryl bombu s časovačom nastaveným na 30 minút. Úradník Henningovi uveril a vzal fľašu na lietadlo. Stačilo sa len prizerať a čakať.

Bomba však nevybuchla. Skladovací priestor, v ktorom bola, bol príliš chladný a systém zlyhal. Hitler sa v bezpečí dostal domov, nevediac, že mu niečo hrozilo a Henning musel vybaviť niekoľko nepríjemných telefonátov, aby zaistil, že jeho fľaša sa nedostane do nesprávnych rúk.

listverse.com

Rudolf von Gersdorff

Henning sa nevzdal a čoskoro zosnoval ďalší plán. Musel však nájsť niekoho, kto by bol ochotný obetovať svoj život. Dobrovoľne sa prihlásil nacistický generál Rudolf- Christoph Freiherr von Gersdorff. Bol pripravený položiť život, ak by to znamenalo svet bez Hitlera. V roku 1943 mal byť Hitler práve na otváraní výstavy, spolu s Göringom a Himmlerom. Ak by sa Gersdorffovi podarilo dostať dosť blízko, odstránil by troch najvplyvnejších nacistov naraz. Gersdorff mal vrecká kabáta naplnené výbušninami a mal ich odpáliť, akonáhle bude dosť blízko cieľa. Časovač bol nastavený na 10 minút. Hitler však niekoľko hodín meškal a keď sa konečne objavil, mohol sa zdržať len osem minút.

Ak by Gersdorff odpálil nálož, zabil by seba a niekoľko divákov, nie však Fuhrera. Nestálo to za risk. Gersdorff  tam musel stáť, usmievať sa a sledovať, ako Fuhrer nedotknutý odchádza.

listverse.com

Konšpirácia Oster

V roku 1938 sa Hans Oster rozhodol, že nie len odstráni Hitlera, ale prevráti hore nohami celú nacistickú stranu. Hitler požadoval kontrolu nad Československom a Oster si bol vedomý toho, že hrozí vojna. Rozhodol sa, že to zastaví. Spolu so 60 úradníkmi plánoval prevziať Nemecko. Chcel Hitlera zatknúť a zbaviť sa ho. Niektorí ho chceli popraviť, iní vyhlásiť za nepríčetného, Oster ho chcel zastreliť a tvrdiť, že odporoval pri zatýkaní. Nikdy k tomu však nedošlo. Mníchovská dohoda bola pre Ostera prekvapením. Nepadol ani výstrel a skupina konšpirátorov sa rozpadla. Verili, že už nič nehrozí a v čase, keď sa hrozba naplnila, už neboli schopní znovu spojiť sily.

listverse.com

Estrogén v Hitlerovom jedle

Nie každý atentát mal končiť Hitlerovou smrťou. Napríklad, britský plán nakŕmiť Hitlera estrogénom. Hitlerova sestra bola veľmi jemná sekretárka a Briti verili, že keby Hitler objavil svoju ženskú stránku, bol by ešte ženskejší, ako jeho sestra. V Hitlerových radoch mali špehov, ktorí mali prístup k jeho jedlu a napriek tomu, že jed by sa cez testovačov nedostal, estrogénové doplnky bolo prepašovať ľahké.

Napriek tomu, že to bol plán pritiahnutý za vlasy, naozaj sa uskutočnil. Briti prehovorili Hitlerovho záhradníka, aby injekčne naplnil mrkvu estrogénom.  Plán zženštiť Hitlera sa dal do pohybu. Nie je celkom jasné, ako to celé dopadlo, vyzerá to však tak, že plán napokon zlyhal.

listverse.com

20. júl

20. júla 1944 sa Countovi Stauffenbergovi podarilo dostať hádam najbližšie k naplneniu Hitlerovej vraždy. Hitler bol práve v konferenčnej miestnosti so svojím dôverníkom, keď Count vkráčal dnu s kufríkom plným výbušniny. Nepodarilo sa mu však nastaviť všetky výbušniny tak, ako potreboval, musel preto dúfať, že na zabitie bude stačiť jedna. Vošiel teda s kufríkom do miestnosti, položil ho pod stôl a posunul tak blízko k Hitlerovi, ako to len bolo možné. Následne sa ospravedlnil a odišiel. Bomba vybuchla a rozmetala miestnosť na kúsky. Zomreli štyria ľudia, nie však Hitler. Vyviazol s ľahkými zraneniami. Count toľko šťastia nemal. Chytili ho a popravili.

listverse.com

Operácia Foxley

Briti zosnovali mnoho plánov, ako zabiť Hitlera. Najprv chceli vyhodiť do vzduchu Hitlerov vlak, neskôr otráviť jeho zásoby vody, ani jeden plán však nefungoval. V roku 1944 zajali člena Hitlerovej ochranky. Vypočúvali ho a on im ochotne poskytol všetky potrebné informácie. Vyzradil im polohu Hitlerovho sídla v Bavorských Alpách spolu s časmi, kedy stráž chodí na obchôdzky. Hitler mal byť sám približne 20 minút na ceste v lese, kde by sa ostreľovač mohol ľahko ukryť.

Briti mali všetko pripravené, dokonca mali aj muža, ktorý im mal pomôcť dostať sa k Hitlerovi čo najbližšie. A plán by bol fungoval, keby…keby ich Ronald Thornley nebol presvedčil, že bude múdrejšie nechať Hitlera nažive. Tvrdil, že vražda by urobila z Hitlera martýra, ideológia by sa zachovala a prišiel by niekto silnejší, kto by nastúpil na Hitlerovo miesto a opäť ju oživil. V tom čase sa vojna blížila ku koncu.

listverse.com

Pozri aj: Psychológia nacizmu: príbehov o nacizme ste už čítali veľa. Z tejto stránky ste ho však ešte nevideli

listverse
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov