Schizofrénia je ochorenie, s ktorým si ľudia spájajú množstvo mýtov.

Napríklad si neraz myslia, že ľudia trpiaci schizofréniou majú rozdvojenú osobnosť, ide pritom o dve rozdielne ochorenia. Je náročné pochopiť niečo, čo človek nezažil na vlastnej koži. Dnes sa však už ľudia neboja hovoriť o psychický ochoreniach tak, ako kedysi. Môžeme tak získať aspoň čiastočný náhľad a pochopiť, aký je život so schizofréniou náročný.

Článok pokračuje pod videom ↓

Autoportréty Briana Charnleyho

U každého schizofrénia vzniká a prebieha celkom ináč. Keď sa Brianov stav nezlepšoval ale zhoršoval sa, rozhodol sa, že začne experimentovať s rôznymi liekmi a bude pri tom maľovať autoportréty. Ku každému z nich napísal aj poznámku, ktorá vysvetľovala, čo sa práve odohrávalo v jeho hlave. V jednej z poznámok sa napríklad písalo, že niekto je na poschodí a pokúša sa mu čítať myšlienky. Neskôr, aby svoju bolesť preniesol na plátno, porezal si ruku a pomaľoval plátno vlastnou krvou. Často sa maľoval tak, že sa vyobrazil s klincami v mozgu a ústach, čo naznačovalo, aká náročná je pre neho komunikácia s okolím. Na poslednom obraze bolo niekoľko farebných machúľ, pretože pri jeho maľovaní spáchal samovraždu.

TIL that the Schizophrenic artist Bryan Charnley painted self-portraits for years representing his descent into madness,…

Gepostet von Info Core am Donnerstag, 21. April 2016

Ostrov bábik

Na jednom z mexických ostrovov nájdete visieť na stromoch stovky bábik bez končatín či bez hláv. Povešal ich tam Don Julian Santana Barrera po tom, čo našiel vo vode utopené dievčatko a vedľa nej bábiku. Bábiku vzal a zavesil ju na strom ako pamiatku na dievča. Čoskoro však začal počuť hlasy a bol presvedčený, že bábika je posadnutá duchom mŕtveho dievčaťa. Hlas mu prikazoval, aby všetky okolité stromy zaplnil bábikami. Julian veril, že každá bábika má v sebe dušu mŕtveho dieťaťa, ktoré sa mu prihovára. Dnes je toto miesto často vyhľadávané turistami.

Kanibal Vince Li

Vince Li zaplnil titulky novín, keď jedného dňa dobodal nevinného muža a uchýlil sa ku kanibalizmu. Mohlo však za to práve jeho ochorenie. Vince počul hlas, o ktorom si myslel, že patrí Bohu a ten ho prehováral, že muž, ktorého zabil, je zlo. Keď muža zabil a polícia ho prišla zadržať, Vince tvrdil, že v autobuse, kde vraždil, musí ostať už navždy, lebo Boh ho nenechá odísť. Po čase si vôbec nespomínal, že muža zabil. Keď stál pred súdom, priznal svoju vinu a prosil, aby ho zabili.

Vince Weiguang Li

Gepostet von Crimes and Killers am Dienstag, 9. Juli 2013

Edmund Monsiel

Edmund Monsiel bol maliar, ktorý sa počas druhej svetovej vojny ukrýval v byte svojho brata. Bál sa, že ho nacisti nájdu a zabijú ho. Počas vojny je strach pochopiteľný, Edmundov strach však pretrval aj po vojne, odmietal opustiť miestnosť a hovoriť s kýmkoľvek mimo nej. Veril, že je poslom Boha a často vyobrazoval na plátnach práve Boha a diabla. Čoskoro sa však plátna zapĺňali tvárami, pretože ich videl všade okolo seba a sledovali ho. Edmund zomrel 20 rokov po vojne, za ten čas v jedinej izbe namaľoval 400 obrazov.

View this post on Instagram

#art #literature #zine #losangeles #edmundmonsiel

A post shared by Panopticon Lit (@panopticon_lit) on

Karen May Sorensen

Karen bola taktiež maliarka a na svojom webe písala o tom, že každý má tieň vlastnej osobnosti, len ten jej je viditeľný aj za denného svetla. Kvôli svojmu ochoreniu strávila takmer všetko čas vo svojom dome a maľovala. Svoj život prirovnávala k životu mnícha, ktorý má vo svojej izbe jediné okno, je však príliš vysoko, aby cez neho videl von. Z jej obrazov je vidieť, že svet vnímala ako nebezpečné miesto.

Karen May Sorensen, USA

Gepostet von Jorge Azevedo am Sonntag, 22. März 2015

Mary Barnes

Aj Mary Barnesová našla útechu v obrazoch a maľovaní. Lekári sa jej so symptómami schizofrénie pokúšali pomôcť rôznymi spôsobmi, ani jeden však nebol účinný. To jediné, čo jej pomáha, je prenášať za pomoci maľovania prstami na plátno to, čo vidí vo svojej hlave.

Mary Edith Barnes – Painting detail

Gepostet von Ars Kinova am Donnerstag, 17. April 2014

Halucinácie January Schofieldovej

January trpela halucináciami už od narodenia a keď mala 3 roky, myslela si, že po ich dome sa prechádza mačka menom „400“. Čoskoro mala okolo seba toľko imaginárnych priateľov, že na tých skutočných ani nepozrela. Začala byť agresívna a napádala svojich rodičov aj malého brata. Tvrdila, že ju „400“ poškriabe, ak ľudí nebude biť. V jednej z halucinácií videla okolo svojho bračeka stovky potkanov a myslela si, že brata musí zjesť, aby sa potkanov zbavili. Situácia sa vystupňovala natoľko, že rodičia si museli kúpiť ďalší byt, aby mohli žiť súrodenci oddelene a aby January nikomu neublížila.

EL CASO DE JANUARY SCHOFIELD – ESQUIZOFRENIA INFANTIL (VIDA ACTUAL)Actualmente January Schofield, tiene 12 años y…

Gepostet von Amantes de la Psicología Ψ am Dienstag, 23. Juni 2015

Richard Sumner

Richard sa živil umením, bol maliarom, až kým jeho myseľ nezatemnila schizofrénia. Už sa viac nebol schopný postarať sám o seba a musel sa spoliehať na pomoc rodiny, čo ho nesmierne ničilo. Myslel si, že je pre rodinu príťažou, jedného dňa preto odišiel do lesa a pripútal sa k stromu. Dúfal, že si ho pomaly nájde smrť. Nevydržal však a nakoniec putá odomkol. Pokúsil sa o to ešte trikrát, no v poslednom prípade mu kľúč od pút vypadol a Richard nebol schopný oslobodiť sa. Napokon skutočne zomrel a v lese sa o tri roky neskôr našla už len jeho kostra stále pripútaná k stromu.

47-year-old Richard Sumner was a talented and intelligent artist from North Wales. Tragically, Sumner suffered from…

Gepostet von Morbidology – True Crime and Curiosities am Montag, 11. Juli 2016

James Tilly Matthews

James žil v období, keď ľudí z akýchkoľvek dôvodov zatvárali do neslávneho ústavu Bedlam a dostal sa tam aj on. Tvrdil totiž, že ľuďom vymývajú mozgy magnetické roboty. Robota dokázal nakresliť úplne detailne a tvrdil, že ho ovláda žena v rukaviciach.

Louis Wain

Aj keď to znie zvláštne, Louisa privádzali do šialenstva mačky. Celý život sa nimi obklopoval a kreslil ich. Maľoval dokonca aj vtedy, keď sa jeho stav zhoršil, maľby však boli čoraz menej realistické. Práve vďaka obrazom, ktoré maľoval, môžeme vidieť, ako sa jeho myseľ a vnímanie sveta postupne menili.

Nanešťastie, schizofrénia môže postihnúť kohokoľvek a kedykoľvek. Dôležité preto je, aby sme sa netvárili, že niečo také neexistuje, ale snažili sa ľuďom pomôcť.

listverse
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov