The Vintage News

Síce domácim postavili pevný železný most, skoro nik ho nevyužíva. Most Q'eswa Chaka je pre nich totiž posvätný.

Aj napriek tomu, že ríša Inkov zanikla pred stovkami rokov, na Zemi existuje stále výnimočné miesto, kde sa zachovalo unikátne svedectvo o ich živote. Nie je to však turistami vyhľadávané Machu Picchu, reč je o staručkom lanovom moste Q’eswa Chaka.

Článok pokračuje pod videom ↓

Posledný inkský most sa nachádza v peruánskej provincii Canas, v nadmorskej výške 3 900 metrov nad morom. Slúži na prechod ponad rieku Apurimac, nad ktorou visí vo výške 15 metrov. Lanový most je posledným zachovaným z mnohých, ktoré pred stáročiami vybudovali Inkovia. Vzácnu pamiatku obyvatelia priľahlého regiónu udržujú vo výbornom stave. Trávové vlákna, z ktorých je most postavený, sa vymieňajú raz do roka, keďže materiál sa používaním a klimatickými podmienkami opotrebováva. Dedičstvo Inkov však neustále prežíva v pôvodnom stavebnom materiáli i v spôsobe jeho pletenia. Silné tradície sa prenášajú z generácie na generáciu.

wikipedia.org

Prestavba mosta je pre miestnych výnimočná a posvätná udalosť. Tradične, stavebné práce prebiehajú v júni, na počesť vynoveného mosta sa tu konajú oslavy plné tancov, počas ktorých domáci vzdávajú úctu matke Zeme – Pachumama a tiež duchovi hôr – Apu.

wikipedia.org

I keď sa neďaleko nachádza nový železný most, domáci na ten pôvodný nedajú dopustiť. Udržujú tak tradície a zvyky svojich predkov. 33-metrov dlhý most vyhľadávajú čoraz častejšie aj turisti, za malý poplatok si tak môžu vychutnať úchvatný výhľad na rieku z výnimočného miesta. Most Q’eswa Chaka bol v roku 2009 zaradený aj do zoznamu kultúrneho dedičstva Peru, čím sa mostu a snahe domácich dostáva aj finančnej podpory zo strany vlády.

wikipedia.org

Pozri aj: Keď ich videl, s hrôzou okamžite ušiel. Motorkári zažili blízke stretnutie s domorodcom z džungle

thevintagenews.com

 

Uložiť článok

Najnovšie články