Foto: a href="https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Juan_Pablo_Escobar.png">El Siglo mx, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons / Profimedia

Zločiny jeho otca sa s ním budú spájať už navždy.

Deti známych osobností majú v živote mnoho výhod, no zároveň aj nevýhod. Jednou z nich je aj to, že stále budú porovnávaní a spájaní so slávnym rodičom. A ak to platí pre tých, ktorých rodičia sú slávni v pozitívnom slova zmysle, tak ako to potom musí vyzerať v prípade, že váš otec bol najznámejším drogovým barónom a zločincom? Aj o tomto je životný príbeh Sebastiana Marroquína.

V článku sa dozviete aj:

  • čo robila Escobarova rodina po jeho smrti;
  • prečo si syn zmenil meno;
  • ako ho ovplyvnila otcova osoba;
  • aký mal s otcom vzťah;
  • na čom zarobil milióny.

Sebastian Marroquín je známy kolumbijsko-argentínsky architekt, rozprávač, autor kníh či dokumentov. Jeho podnikateľské a mediálne aktivity sa takmer na 100 % týkajú len jednej veci, ktorá z jeho života a osobnosti robí niečo naozaj špeciále. A síce, že je to syn Pabla Escobara, svetoznámeho šéfa drogového kartelu.

Escobar so synom, foto: Juan Pablo Escobar, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Drogový barón z Kolumbie sa vypracoval na takú úroveň, že údajne kontroloval až 80 % svetovej distribúcie kokaínu. Kartel riadil dokonca aj po tom, čo sa sám vzdal úradom a odišiel do väzenia, ktoré si sám postavil. Z luxusného žalára síce nemohol odísť, no mal tam k dispozícií všetko od prepychového nábytku cez bar až po futbalové ihrisko či prostitútky, píše Washington Post.

Po smrti sa museli rýchlo ukryť

Keď sa však prišlo na to, že pokračuje v zločineckých aktivitách aj vo výkone trestu, rozhodli sa ho preložiť do stráženejšieho a bežnejšieho zariadenia. Escobar však dostal echo a utiekol. Zomrel na úteku po tom, čo ho zastrelili príslušníci národnej kolumbijskej polície. Biznis Pabla Escobara bol výnosný, no nesmierne nebezpečný a nelegálny, čo mu za roky zaistilo aj množstvo nepriateľov.

„Boli sme v úkryte a otec prišiel pred odchodom ku mne. Objal ma, chcel mi niečo povedať, ale nezmohol sa na jediné slovo. To bolo prvýkrát, čo som ho videl plakať. Išiel za nami v druhom aute, neskôr párkrát zatrúbil a zamával nám. Vtedy som ho videl naposledy živého,“ hovorí syn Pabla Escobara, Sebastian Marroquín.

Foto: Profimedia

Tí sa po jeho smrti snažili dolapiť aj rodinných príslušníkov, konkrétne manželku Victoriu Henao, dcéru Manuelu Escobar a syna Juana Pabla Escobara. Rodina musela kvôli vlastnému bezpečiu utiecť z Kolumbie. Mali záujem o cestu do Európy, no polícia aj americké policajné úrady im odmietli podať pomocnú ruku.

Nové meno našiel v telefónnom zozname

Escobarov syn mal v tej dobe 16 rokov, no musel zastúpiť rolu hlavy rodiny a snažiť sa ochrániť svoju matku a sestru. Najprv leteli do Mozambiku, kde im odmietli vydať víza. Na turistické povolenie sa dostali do Argentíny, kde napokon zotrvali. Chlapec si musel zmeniť meno, pretože na doklady s menom Pablo Escobar mu letecké spoločnosti odmietali predávať letenky.

V telefónnom zozname tak našiel meno Sebastian Marroquín a rozhodol sa, že toto bude jeho nová identita. O rodine sa rýchlo šírili reči a k niektorým ľuďom sa dostalo, že žijú v Buenos Aires. Aj keď to už nebol priamy strach o život či bezpečnosť, mladý Sebastian Marroquín mal spočiatku problém dostať sa do akejkoľvek lepšej školy, keďže meno a povesť išli všade s ním aj napriek tomu, že úradne sa volal inak, dodáva Huffpost.

Neskôr sa však dostal na súkromnú strednú a následne aj na vysokú školu architektúry, ktorú úspešne doštudoval a začal pracovať v odbore. Keďže deti aj manželka už zosnulého drogového kráľa si toho v živote prežila naozaj veľa, nemali záujem hovoriť o zážitkoch či o osobe Pabla Escobara. To však platilo len do času, kým sa báli, že by ich minulosť mohla dobehnúť aj mimo rodnej Kolumbie.

Na Escobarovom mene zarobili milióny

Rodina v skutočnosti neskôr začala zarábať na mŕtvom Pablovi Escobarovi pomerne slušné peniaze. Predávali oblečenie s jeho menom i podobizňou, pričom až trikrát sa snažili zaregistrovať firmu Escobar ako ich chránenú značku na predaj rôzneho reklamného tovaru, no úrady im ani raz nevyhoveli, dodáva The Telegraph.

Foto: Profimedia

Paradoxne, samotný Sebastian Marroquín odmietal akékoľvek spájanie jeho s nebohým otcom. Hovoril, že nemá záujem o žiadnu z jeho aktivít a nechce, aby sa zločiny a veci, ktoré spáchal Pablo Escobar, vliekli s jeho osobou. Na druhej strane, pár rokov po tomto vyjadrení sa rozhodol spolupracovať na dokumentárnom filme s názvom Sins of My Father (Hriechy môjho otca), pričom snímka vyšla v roku 2009.

Od roku 2005 spoločne s matkou, ale najmä z jeho iniciatívy, hovoril filmárom aj polícii všetky detaily z detstva, o ktorých dovtedy nikto nevedel. Súčasťou dokumentu bola jeho prvá cesta do Kolumbie od doby, kedy museli utiecť. Po dvanástich rokoch chcel tiež navštíviť zhabaný komplex a haciendu, ktoré vlastnil jeho otec, no polícia mu to nedovolila.

V rámci návštevy rodnej krajiny sa stretol aj so synmi obetí, ktoré dal Escobar chladnokrvne zabiť. Išlo o deti vysoko postavených štátnikov z 80. rokov vrátane ministra spravodlivosti či prezidentského kandidáta Kolumbie, na ktorých smrti sa podieľala práve Escobarova túžba po neobmedzenej moci a schopnosť šíriť strach.

S otcom mali dobrý vzťah

Dokument spravil z Marroquína hviezdu. Začal lietať po svete, bol účastníkom niekoľkých talkšou, kde rozprával ďalšie záhady z jeho turbulentného detstva. Popularita, zrejme aj vidina veľkého zisku, ho doviedli k tomu, že v roku 2014 vydal knihu s názvom Pablo Escobar: My Father. V diele vystupuje pod rodným menom a opisuje, aké bolo vyrastať pod rukou drogového magnáta, informuje The Independent.

Mesto Medellín, kde vyrastal Sebastian Marroquín, foto: DAIRO CORREA, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

Podľa záznamov mal Sebastian Marroquín, teda Pablo Escobar junior, s otcom veľmi dobrý vzťah. Na jednej strane ho rešpektoval a uznával, no tiež ho nenávidel za všetky zlé veci, ktoré robil. Aj keď bol Escobar v prostredí drog, mafie a zločinov, na svoje deti nezanevrel, trávil s nimi pomerne dosť času a zahŕňal ich luxusom.

„Môj otec mi do 11 rokov dal 27 motoriek, len tak. Patril k najbohatším ľuďom na planéte. Povedal nám, že sa musíme skrývať s ním, pretože sme boli vo veľkom nebezpečenstve. Presúvali nás so zviazanými očami na rôzne miesta,“ povedal Marroquín. Inokedy sa ho pýtali, ako by opísal svoj život: „Keď sa narodíte s priezviskom Escobar, nemáte nárok na pokoj a kľud.“

Napokon sa nevyhol zločinu

Ani on sa však nevyhol škandálom. V roku 2018 boli aj s matkou obvinení z prania špinavých peňazí, pričom mali obchodovať s kolumbijskými firmami, ktoré majú pod palcom drogoví díleri. Obaja tak museli zaplatiť pokutu vo výške 1 milión eur, uviedol The Guardian.

Na predstavení knihy v Poľsku, foto: Profimedia

Aj keď sa 45-ročný Marroquín zo začiatku hanbil za otca a nechcel, aby ich verejnosť spájala, neskôr si na ich spoločnom vzťahu vybudoval kariéru a ako informuje portál Thrilling, v súčasnosti disponuje majetkom v hodnote 112 miliónov eur.

Dnes žije v Buenos Aires, venuje sa manželke, synovi a rieši aj projekty ohľadom architektúry. Okrem iného spolupracuje aj na reforme zákonov upravujúcich tresty za drogy, čím si chce nadobro vyčistiť meno a dokázať, že s biznisom jeho otca nemá nič spoločné.

Odomknúť kamošovi / rodine
Uložiť článok

Najnovšie články