Foto: unsplash

Ak sa chystáte sťahovať, týmto mestám sa teraz radšej vyhnite.

Pandémia, vojna a ekonomická kríza ovplyvnili celý svet. Každý v súčasnosti bojuje s infláciou a s narastajúcimi cenami každodenných potrieb. Pozrite sa, v ktorých mestách je život v súčasnosti finančne najviac náročný.

Môže za to pandémia, ale aj vojna na Ukrajine

Zakaždým, keď sa dostavia ďalšie účty na zaplatenie, ľudia po celom svete uvažujú, kedy zase tak výrazne stúpli ceny. Podľa údajov Economist Intelligence Unit (EIU) náklady na život stúpli za rok 2022 v priemere o 8,1 %. Podľa odborníkov za to síce môžu aj pretrvávajúce následky pandémie, najmä ale vojnový konflikt, ktorý Rusko vyvolalo na Ukrajine, píše CNN.

„Vojna na Ukrajine, sankcie voči Rusku, ale aj nulová tolerancia covidu v Číne spôsobili problémy v dodávateľských reťazcoch. V kombinácii s rastúcimi úrokovými sadzbami to všetko vyústilo do problému rastúcich životných nákladov, s ktorými sa pasuje celý svet,“ informuje EIU.

Foto: pexels

Súčasťou prieskumu je 172 miest po celom svete a zvýšené ceny trápia obyvateľov v každom z nich. Nárast cien pohonných hmôt je najkritickejší za posledných 20 rokov, narastajú aj ceny bývania, potravín či ďalších položiek.

Na prvom mieste je New York

Na vrchole rebríčka v Top 10 najdrahších mestách sa ocitli 4 európske, a to Zürich (6. miesto), Paríž, Kodaň a Ženeva. Zvyšovanie nákladov sa nevyhlo ani ruským mestám ako Moskva či Petrohrad. Ukrajinské mesto Kyjev tento rok do analýzy zahrnuté nebolo.

A kde je teda tento rok život najdrahší? Prvú priečku obsadil New York (takmer ho ale porazil Singapur). V roku 2021 bol pritom na 6. priečke. Do zoznamu Top 10 sa dostali aj ďalšie americké metropoly. Los Angeles obsadil 4. miesto, o ktoré sa delí s Hong Kongom a San Francisco sa ocitlo na 8. mieste. Minulý rok bol najdrahším mestom Tel Aviv, ten ale tento rok obsadil 3. priečku.

Foto: unsplash

Rebríček Top 10 najdrahších miest na život na rok 2022:

1. New York (na prvom a na druhom mieste zároveň Singapur)

3. Tel Aviv

4. Hong Kong (na 4. a na 5. priečke zároveň je Los Angeles)

6. Zürich

7. Ženeva

8. San Francisco

9. Paríž

10. Kodaň

Uložiť článok

Najnovšie články