Foto: Profimedia / Twitter @irmachep

Mychajlo Djanov bol medzi nedávno prepustenými ukrajinskými väzňami.

Od začiatku konfliktu na Ukrajine padlo množstvo vojakov do ruského zajatia, pričom viacerí z nich boli po prepustení vo veľmi zlom fyzickom i psychickom stave. Podobne na tom bol aj Mychajlo Djanov, ukrajinský obranca oceliarní Azovstaľ. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Počas minulého týždňa prebehla medzi ruskou a ukrajinskou stranou veľká výmena vojnových zajatcov, ktorej súčasťou bolo približne 300 ľudí. Jedným z vojakov, ktorí strávili posledné mesiace v zajatí, bol aj Mychajlo Djanov.

Od mája bol v zajatí

Ako uvádza portál iDnes, Djanov ako člen ukrajinskej námornej pechoty bránil spolu s plukom Azov mesto Mariupol a oceliarne Azovstaľ. V máji však ich jednotku zajali ruskí okupanti, ktorí ho zavreli na 129 dní. Fotka 42-ročného vojaka obletela svet už aj pred zajatím, kedy ho ukrajinský fotograf Dmytro Kozatsky odfotil v úsmevom na tvári a ukazujúcim gestom „V“, ktoré symbolizuje víťazstvo.

Djanov pred zajatím v Azovstale, Foto: Profimedia

Ešte počas bojov utrpel Djanov ťažké poranenia ramena a rúk, ktoré mu v ruskom zajatí nijak neošetrili. Práve naopak, sústavné mučenie, vyhladovanie a psychické týranie spôsobili, že Djanov stratil za približne 4 mesiace až 30 % telesnej hmotnosti.

Kým bol Djanov stále schopný obrany a boja, zdravotníci mu poranenú ruku ošetrili, vystužili ju kovovými skrutkami a dlahou. Pre ukrajinský server Pravda sa o zranení a zdravotnom stave Djanova vyjadrila jeho sestra, pričom opísala hrôzy, aké musel jej brat zažívať.

„Toto s ním urobili za pár mesiacov. Ostala z neho len kostra a koža. Fyzicky ho skoro zničili, no psychicky ostal veľmi silný. Kovové skrutky mu z ruky vytiahli hrdzavými kliešťami, všetko bez anestézie,“ povedala.

Zdravotný stav je katastrofálny

Mychajlo bol síce bezprostredne po prepustení šťastný, no jeho zdravotný stav vyzeral úplne odlišne. Brutálne podvyživený so znakmi mučenia a s deformovanou končatinou po krutom zásahu ruských vojakov, po ktorom mu v ruke chýbajú 4 centimetre kosti. Sestra tiež poznamenala, že ho teraz čaká dlhá cesta rehabilitácií.

Djanov po oslobodení v septembri 2022, Foto: Profimedia

„Doktor povedal, že brat potrebuje rýchlo operáciu ramena, no aktuálne ho ani nemôže položiť na operačný stôl, pretože je veľmi chudý. Tým, že stratil skoro tretinu telesnej hmotnosti, je operácia veľkým rizikom pre jeho organizmus. Musíme teda počkať, kým naspäť priberie,“ dodala sestra vojaka Djanova, Aljona Lavrušková.

Uložiť článok

Najnovšie články