Foto: MovieStillsDB

Seriál, ktorý má skutočnú moc meniť veci k lepšiemu.

Streamovacie služby sú plné seriálov rôznych žánrov a určené rôznym cieľovkám. Buďme úprimní a uznajme, že niekedy je náročné spomedzi toho obrovského výberu vyfiltrovať to, čo skutočne stojí za to. Úlohou kinematografie ale nie je iba spestrenie voľných chvíľ či zábava, ale v niektorých prípadoch dokáže meniť životy. A to sa potvrdilo aj pri seriáli z dielne Netflixu, ktorý vytvoril smutný, no za to veľmi dôležitý rekord, uvádza Unilad

Článok pokračuje pod videom ↓

Hovoríme o desaťdielnom seriáli s názvom Maid (či v českom preklade „Služka“), ktorý mal premiéru ešte v októbri minulého roka. Podľa informácií webu Unilad sa zapísal do histórie, no inak, než by ste možno čakali.

Foto: MovieStillsDB

Diváci si uvedomili, že sú tiež obeťami

Po jeho uvedení zaznamenala Horúca linka Národného domáceho násilia (National Domestic Violence Hotline) v Spojených štátoch amerických rekordný nárast hovorov. A práve to bolo jedným z cieľov jeho tvorkyne Molly Smith Metzler, ktorá spolupracovala s Národným programom pre domáce násilie.

Spomínaný rekord padol v mesiaci uvedenia seriálu a zdôraznila ho tvorkyňa v rozhovore pre IndieWire. Článok spomína, že Maid prekonal rekord sledovanosti, ktorý dovtedy držal Dámsky gambit. No pre Metzler je podstatnejší práve prvý spomínaný.

Rozhodli sa vyhľadať pomoc

Horúca linka prijala v októbri po uvedení seriálu celkovo najviac telefonátov za celých 25 rokov svojho fungovania. Maid mal takú moc, že ukázal ľuďom, že to, čo zažívajú za múrmi svojich domovov, nie je v poriadku, a preto by mali vyhľadať pomoc.

Foto: MovieStillsDB

Pochopili, že to, čo zažívajú, je emocionálne zneužívanie

Metzler sa zdôverila, že odvtedy dostáva množstvo správ od ľudí, ktorí jej ďakujú za to, že ukázala emocionálne zneužívanie a jeho prejavom dala meno, vďaka ktorému dokázali svoju situáciu konečne lepšie uchopiť.

Vďaka dôkladnému zberu materiálov a skúmaniu reálnych situácií emocionálneho zneužívania priniesol Maid krutý pohľad na to, ako systém v USA momentálne funguje alebo skôr nefunguje. Príbeh je navyše aktuálny pre všetkých.

Ak ste seriál Maid nevideli, ukazuje príbeh matky Alex, ktorá sa snaží uniknúť z násilného vzťahu a zároveň čelí veľkej chudobe. Nemá sa na koho obrátiť, nemá kde bývať. Má tu ale svoju dcéru a preto musí bojovať.

Na Slovensku funguje bezplatná nonstop linka 0800 212 212, ktorá poskytuje pomoc ženám, ale aj mužom zažívajúcim domáce násilie. V prípade potreby neváhajte a volajte. 

Uložiť článok

Najnovšie články