Ako píše portál IFL Science, tím vedcov z univerzity Duke neskúmal priamo počet baktérií v špongiách a k zisteniu prišiel náhodou počas svojho pôvodného výskumu.
No na to, aby sme pochopili princíp tvorenia sa baktérií na špongiách je potrebné pochopiť, akým spôsobom interagujú.
Špongia funguje lepšie ako Petriho miska
Pokiaľ sa pestujú baktérie v laboratóriu, oproti našej kuchyni prichádza k zásadnému rozdielu. Vedci sa totiž väčšinou zamerajú na jeden kmeň baktérie a dúfajú, že sa im bude dariť pri umelo vytvorených podmienkách. Vedci pri tom dúfajú, že baktérii bude stačiť dostatok potravy, správne teplo a dostatok svetla.

Hoci toto je pri niektorých druhoch ideálne prostredie, existujú „extroverti mikrosveta“. Tieto druhy baktérií bez prostredia, v ktorom spolunažívajú s rôznou škálou iných foriem života, jednoducho neprežijú.
„Baktérie sú ako ľudia, ktorí prežili pandémiu,“ vtipkuje profesor Lingchong You vo vyhlásení, „pre niektoré je ťažké ostať v izolácii, zatiaľ čo iným sa darí.“
Popri starostlivo navrhnutých rastových médiách tím vykonal rovnaký experiment na prúžkoch špongie a zistil, že trojrozmerná štruktúra navrhnutá pre maximálnu absorpciu vody podporuje rast ešte lepšie ako jamky s ideálnou veľkosťou.
„Ako sa ukázalo, špongia je veľmi jednoduchý spôsob, ako implementovať viacúrovňové porcovanie na zlepšenie celkovej mikrobiálnej komunity,“ povedal profesor You.
Priestory sú dostatočne oddelené, aby umožnili baktériám, ktoré potrebujú byť osamote, prekvitať a zároveň umožnili šírenie úspešných kmeňov, aspoň pokiaľ sú vlhké. Výskumníci, ktorí sa v budúcnosti budú snažiť kultivovať trukulentné baktérie, môžu považovať tieto informácie za užitočné, pretože upravujú fyzikálne aj chemické prostredie, aby sa zvýšil rast.
Ak sa nám ešte podarí vymyslieť, ako vyčistiť taniere a príbory pomocou Petriho misky, možno sa prestaneme báť toho, že jeme zo špinavých tanierov.
Káva za 3,60 eura nám udrela do nosa a nevoňala: Boli sme v novom podniku, ktorý otvorili majitelia reštaurácie z Na nože
Prirovnávajú ju ku Kate Middleton, takto ju mal Putin žiadať o ruku: Kto je Alina Kabajevová, údajná nová cárovná v Kremli?
Ste tu za hodinu, najete sa od 5 eur: O tomto európskom klenote ste možno nikdy nepočuli, musíte ho vidieť
Detské nosové vakcíny proti chrípke boli fuč za pár hodín. Vieme, kedy príde posledná dávka, niektorí rodičia sú zúfalí
Budú v sobotu na Sviatok Všetkých svätých otvorené obchody? Pozrite sa, ako to bude po novom, reťazce hlásia zmeny
Radik bol postrach Ruska: Škrtil 90-ročné ženy, tvrdil, že ich to nebolí a len sa chcel najesť. Náhodou ho zachytilo video
Boli sme sa v Bratislave zaočkovať proti covidu bez registrácie: Rad nemal konca, ľudia vtipkovali o kukurici. Na toto sa pripravte
Urológ Ján Švihra: Vo vybraných prípadoch má obriezka stále veľký zmysel. Takto by mala vyzerať správna hygiena „tam dolu“
Brat za Brata zbiera údaje možno aj o vás. Redaktorka bola 21 dní v top exotickej destinácii, výdavky ju prekvapili
Objavili sme klenot, nikdy ste o ňom nepočuli: Prešli sme sa po najstaršom drevenom moste v Európe a navštívili unikát












Nahlásiť chybu v článku