web.mit.edu/Pixnio

Vyskúšajte túto bezplatnú online kalkulačku na výpočet rizika nakazenia.

Aj keď existujú všeobecné odporúčania, ako je dodržiavanie odstupu minimálne dva metre, správne nosenie rúška či respirátora, používanie dezinfekcie a podobne, stále sme iba ľudia a niektorí jednoducho tieto opatrenia vedome, no často aj nevedome, porušujú. Avšak ani rešpektovanie týchto odporúčaní nezabráni tomu, aby k nákaze určite neprišlo. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Na otázku, ako dlho je možno zdržiavať sa v interiéri, ak je tam prítomný nakazený človek, chceli exaktne odpovedať aj vedci z Massachusettskej technickej univerzity.

Jednoduchá odpoveď na to neexistuje. Keď sa vlastne nad tým celým zamýšľate, dostávate obrovské množstvo premenných, ktoré do vzorca vstupujú.

Záleží aj na detailoch

Ako píše stránka Fast Company, premenné sa týkajú aj takých vecí, ako je rozloha miestnosti, výška stropu, metóda kúrenia, či používanie vzduchových filtrácii. Svoju úlohu zohráva tiež vlhkosť alebo to, či je napríklad otvorené okno.

Ďalšou kategóriou sú tiež ľudia a ich správanie. Koľko sa ich nachádza v miestnosti? Nosia rúška či respirátory? Ak áno, tak aké? A nosia ich správne? Rozprávajú ticho alebo spievajú?

Všetky tieto vstupné faktory je však možné zahrnúť do vzorca a vypočítať, koľko minút by ste v špecifikovanej miestnosti mohli byť s človekom, ktorý je nakazený koronavírusom.

web.mit.edu/bazant/www/COVID-19/

Samotný online nástroj ponúka základný a rozšírený model, do ktorého je možné vkladať údaje. Jeho výhodou je, že si môžete navoliť aj variant koronavírusu, ktorý je v populácii práve najviac zastúpený. V praxi to znamená, že najväčší zmysel je nastavovať si variant omikron, či delta.

Výpočet je teoretický

Veľkou výhodou je, že je možné si prepnúť aj jazyk do češtiny, čím sa zadávanie údajov stáva jednoduchšie. Na druhej strane zamrzí, že v českej verzii sú v základnom modeli k dispozícii výpočty iba pre čínsky a britský variant. Avšak pri prepnutí do rozšíreného variantu je možné si nastaviť aj omikron na základe údajov uvedených v iných jazykoch napríklad v angličtine či v nemčine.

Po zadaní všetkých údajov si môžete vypočítať, ako dlho by mal byť pre vás bezpečný pobyt v takom interiéri.

Je samozrejmé, že stále ide iba o modelové situácie a výpočet nie je stopercentne presný, čo je v podstate nemožné. Avšak, môže vám poskytnúť určitý pohľad na dané situácie a lepšie posúdiť riziko, ktorému môžete byť teoreticky vystavený.

Uložiť článok

Najnovšie články