Foto: TASR/AP

Stredná škola, ktorá pomenovala dom po autorke JK Rowlingovej, ho premenovala na základe jej „komentárov a názorov na trans ľudí“.

Nie je to prvý prípad, kedy autorka slávneho príbehu Harry Potter čelila podobným obvineniam.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako uvádza portál BBC, stredná škola, ktorá pomenovala dom po autorke JK Rowlingovej, ho premenovala na základe jej „komentárov a názorov na trans ľudí“.

Názory autorky Harryho Pottera sa nezhodujú s názormi školy

Boswellova škola v Chelmsforde (Essex, Anglicko), ktorá funguje ako akadémia pre 11-18 ročných študentov s vysokým hodnotením na Good od Ofsted, uviedla, že názory autorky Harryho Pottera sa nezhodujú s názormi školy. Školské spravodajstvo doplnilo, že tento krok bol podmienený požiadavkami zo strany študentov i zamestnancov.

Zmena bola v školstvom spravodajstve odhalená už v júli 2021, ale do povedomia širšej verejnosti ju dostal až príbeh denníku Mail Online.

V školskom plátku sa uvádza, že „názory autorky na túto otázku nie sú v súlade s našou školskou politikou a hodnotami – naša škola je miesto, kde môžu ľudia fungovať slobodne.“ Dodáva, že školské „domy“ či skupiny sú reprezentované šiestimi vplyvnými osobnosťami Británie, ktoré vynikajú vo svojom odbore.

Foto: MovieStillsDB

Plátok dodal: „Na základe mnohých žiadostí od študentov i zamestnancov však prehodnocujeme názov nášho červeného domu „Rowling“. Je to tak pre komentáre a názory J.K. Rowlingovej na trans komunitu.“

Rowlingová čelila viacerým obvineniam pre jej tvrdenia, ktoré mali vystupovať proti trans komunite. Autorka sa v minulosti vyjadrila na tému pohlaví, pričom na sociálnej sieti Twitter napísala: „Ak by pohlavie nebolo skutočné, neexistovala by príťažlivosť k rovnakému pohlaviu. Ak pohlavie nie je reálne, denná reality života žien z celého sveta zmizne. Poznám a milujem trans ľudí, ale odstránenie konceptu pohlavia znemožní schopnosť zmysluplne diskutovať o životoch mnohých ľudí.“ 

Obvinenia z transfóbie ale Rowlingová odmieta. V nasledujúcom dlhšom blogu uviedla, že jej zaujatie voči trans komunite pramení z toho, že bola obeťou zneužívania a mala obavy z nedostatočného priestoru pre ľudí jedného pohlavia.

Stephen Mansell, riaditeľ školy, informoval: „V Boswellovej škole podporíme živú, inkluzívnu a demokratickú školskú komunitu. Povzbudzujeme študentov, aby sa z nich stali nezávislí, sebavedomí občania. V jeseni 2021 sme zrevidovali a premenovali jeden z našich školských domov na základe žiadostí študentov i zamestnancov, rovnako ako aj na základe hlasovania celej školy. Dom, ktorý predstavuje oblasť seba-disciplíny v Boswells Learning Bridge, sa odteraz volá Holmes, na poctu atlétky Dame Kelly Holmesovej.“

BBC

Aj tento článok ste si mohli prečítať do konca vďaka našim predplatiteľom.
Staňte sa súčasťou PREMIUM klubu a získate benefity v hodnote 28 €.

Uložiť článok

Najnovšie články