Foto: Stephen Morris, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Tvorca obľúbeného kanála Veritasium sa stavil s fyzikom o 10-tisíc dolárov.

Pred vyše mesiacom sme vám priniesli článok o tom, ako sa fyzik stavil s YouTuberom o 10-tisíc dolárov. Predmetom stávky bolo experimentálne vozidlo Blackbird, ktoré by bolo možné označiť za pozemnú jachtu. Vozidlo je zaujímavé tým, že sa dokáže pohybovať rýchlejšie ako vietor, ktorý však tvorí jeho jediný pohon. To vo vedeckej obci vyvolalo značné otázky o tom, či sa tak nepopierajú zákony fyziky. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Video, ktoré vyvolalo stávku

Tvorca obľúbeného YouTube kanálu Veritasium, Derek Muller, sa v máji rozhodol toto vozidlo otestovať. Tvorcom vozidla Blackbird Land Yacht je inžinier Rick Cavallaro a poháňa ho iba sila vetra. Na tom by nebolo zatiaľ nič šokujúce, ak by však Cavallaro netvrdil, že vozidlo poháňané vetrom dokáže ísť rýchlejšie ako vietor samotný.

Na jeho stranu sa pripojil aj Muller, ktorý Blackbird otestoval. Video bolo zverejnené 29. mája a Muller tvrdil, že sa presvedčil sám, že vozidlo skutočne prekračuje rýchlosť vetra.

Na video však reagoval fyzik Alexander Kusenko, profesor fyziky z Kalifornskej univerzity (UCLA), ktorý tvrdil, že to je nemožné. S Mullerom spolupracoval aj v minulosti a aj keď tvrdil, že ho obsah Veritasia baví, teraz sa musí postaviť na opačnú stranu.

Kusenko poslal mail Mullerovi, v ktorom tvrdil, že experiment nebol správne navrhnutý. Muži si vymenili niekoľko názorov o videu a potom sa dohodli na stávke vo výške 10-tisíc dolárov a vykonaní kontrolovaného experimentu, ktorého svedkami budú slávni Bill NyeNeil deGrasse Tyson a Sean Carroll, profesori fyziky z výskumu na Caltechu.

Pred experimentom boli obaja muži presvedčení o svojej pravde. Kusenko si bol tak istý, že sa ani nepokúsil zmeniť výšku stávky, ktorú navrhol Muller. “Vďaka fyzikálnym zákonom nič neriskujem,” uviedol pre portál Vice, ktorý sa téme venoval. “Moje sebavedomie sa nezmenilo,” povedal zase Muller.

Kusenko prehral

Podľa Kusenka sa Mullerovi podarilo na vozidle zrýchliť vďaka prerušovanej sile vetra, vďaka čomu mohol ísť krátko rýchlejšie ako vietor samotný. Tvrdil, že v laboratórnom teste, kde bude konštantný vietor, to bude iné.

So stavbou modelu pomohla iná YouTuberka – Xyla Foxlin, uvádza portál Science Alert.

Testy napokon ukázali, že vozidlo Blackbird vďaka svojej jedinečnej konštrukcii dokáže ísť rýchlejšie ako vietor. Kusenko teda prehral.

Ako to funguje?

Tajomstvo Blackbirdu je, že akonáhle sa rozbehne, jeho kolesá začnú tiež otáčať lopatkami vrtule, keďže sú s nimi spojené reťazou. Keď vozidlo zrýchľuje, jeho kolesá otáčajú vrtuľou ešte rýchlejšie a rýchlejšie. Listy vrtule zase pôsobia ako ventilátor a tlačia vzduch za blackbird a vozidlo tlačia dopredu.

Po troch týždňoch debát Kusenko uznal, že Blackbird naozaj dokáže ísť rýchlejšie ako vietor.

Uložiť článok

Najnovšie články