Foto: scimex.org

Delta variant koronavírusu bol donedávna známy ako „indický“.

Podľa najnovších zistení však spôsobuje delta variant iné príznaky, ako doteraz známe varianty koronavírusu. Pacientov trápia bolesti hlavy či strata sluchu. Pri akých symptómoch by ste mali okamžite spozornieť?

Článok pokračuje pod videom ↓

Môže sa zdať, že ide o obyčajné prechladnutie

Ako informuje Zoe COVID Symptom Study, delta variant koronavírusu, ktorý bol donedávna známy ako „indický“, sa prejavuje u pacientov inými príznakmi, ako klasický COVID-19. Medzi hlavné príznaky „bežného“ koronavírusu patrí horúčka, kašeľ a strata čuchu a chuti, píše portál IFLScience.

Avšak u ľudí, ktorí sa koronavírusom nakazili v priebehu mája tohto roka, sa objavovali najčastejšie bolesti hlavy, hrdla a výtok z nosa. Strata čuchu a chuti, ktoré boli doteraz tými najjasnejšími identifikátormi, sa v tomto prípade neocitli ani v prvej desiatke najčastejšie sa vyskytujúcich symptómov.

Foto: TASR/AP

Ak sa mladý človek nakazí delta variantom koronavírusu, môže mať pocit, že ide skôr o prechladnutie s ťažším priebehom. Ľuďom z rizikových skupín však stále hrozí, že priebeh ochorenia u nich bude veľmi vážny. Vzhľadom na to, že si človek nemusí uvedomiť, že to nie je len obyčajné prechladnutie, delta variant koronavírusu sa môže začať šíriť závratnou rýchlosťou.

Pacientov trápia bolesti hrdla, ale aj strata sluchu

Odborníkom sa o delta variante zatiaľ podarilo zistiť, že je extrémne nákazlivý. Ak sa človek nakazil pôvodným variantom koronavírusu, za bežných okolností bolo pravdepodobné, že nakazí ďalších troch ľudí. Delta variant sa však šíri omnoho rýchlejšie a počet ľudí, ktorí sa môžu nakaziť od jediného človeka, stúpa na dvojnásobok.

Foto: TASR

Ako informuje BBC, analýza údajov z nemocníc ukazuje, že pri delta variante je dvojnásobne vyššie aj riziko, že sa nakazený pacient nevyhne hospitalizácii ako pri alfa variante. Vzhľadom na to, aký je delta variant agresívny, sa odborníci nazdávajú, že práve ten je zodpovedný za vznik množstva nových ohnísk. Aj keď bol delta variant prvýkrát identifikovaný v Indii, medzičasom sa rozšíril už aj do ďalších krajín.

Podľa portálu The New York Times sa prvé prípady pred niekoľkými dňami vyskytli aj v juhovýchodnej časti Číny. Lekári si všimli, že delta variant je pre pacientov omnoho nebezpečnejší ako vírus, s ktorým mali dočinenia koncom roka 2019. Aj u čínskych pacientov sa objavili bolesti hlavy či hrdla. U pacientov v Indii si však lekári všimli aj stratu sluchu, vážne žalúdočné ťažkosti či zvýšený výskyt krvných zrazenín, ktoré môžu zapríčiniť gangrénu, informuje Bloomberg. Problémom s delta variantom čelí aj Portugalsko.

Uložiť článok

Najnovšie články