Foto: EHT Collaboration

V roku 2019 sme mohli vidieť prvú unikátnu fotografiu čiernej diery. Teraz môžeme vidieť jej detailnejší záber.

Príbeh slávnej supermasívnej čiernej diery s označením M87 pokračuje. V roku 2019 sa celý svet konečne mohol pozrieť, ako táto diera vyzerá, no ako sa teraz ukazuje, nie je to všetko. Vedci naďalej pokračujú a zverejňujú nové a pozoruhodné informácie. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Za zobrazením čiernej diery v roku 2019 stál projekt Event Horizon Telescope a ten aj teraz zverejnil pohľad na M87 v polarizovanom svetle. Je to zároveň prvýkrát, kedy sa podarilo zmerať polarizáciu žiarenia tak blízko čiernej diery, uvádza portál Osel.

Aj s polarizovaným svetlom

Tieto pozorovania sú podľa astronómov kľúčové k pochopeniu toho, ako čierna diera vystreľuje prúdy ionizovanej plazmy o rýchlosti až 99 % rýchlosti svetla, píše portál Science Alert.

Foto: EHT Collaboration

Vďaka polarizovanému žiareniu sa dajú skúmať magnetické polia čiernej diery a môžeme tak zistiť, ako sa tieto polia v blízkosti čiernej diery správajú. Vytvoriť novú fotografiu čiernej diery v polarizovanom svetle bolo veľmi náročné a tím vedcov to stálo celé roky úsilia.

Keď svetlo prechádza vesmírom, kde pôsobí vysoká teplota a silné magnetické pole, stane sa polarizované. Vďaka tomu môžu astronómovia skúmaním polarizovaného žiarenia zmapovať siločiary magnetického poľa, napríklad aj čiernej diery.

Môže vysvetliť ďalšie javy

M87 je medzi astronómami známa mohutným žiarením hmoty a energie, ktoré chrlí zo svojho jadra, ktoré je vzdialené 5-tisíc svetelných rokov. Stále však nerozumieme tomu, ako vlastne toto žiarenie vzniká a tiež ani ako prichádza hmota do čiernej diery. Vedci si však myslia, že to súvisí práve s magnetickým poľom.

Foto: EHT Collaboration

Fotografia ako je táto, je preto veľmi významná, keďže nám môže objasniť záhady čiernych dier a toho, ako pracuje s energiou. Ďalšie analýzy by sa mali týkať práve toho, ako čierna diera emituje svoju energiu do prostredia. Je teda jasné, že nás čakajú ešte mnohé zaujímavé objavy týkajúce sa týchto záhadných vesmírnych objektov.

Uložiť článok

Najnovšie články