Ruská Sibír a trvalo zamrznuté miesta sú ako výlet v čase.

V sibírskom permafroste, čo je termín pre trvalo zamrznutú pôdu, našli už pred vyše rokom šteňa, ktoré vzhľadom na podmienky, v ktorých sa nachádzalo, bolo v perfektnom stave. Podľa vedcov jeho telo vyzerá, akoby uhynulo iba pred niekoľkými mesiacmi.

Šteňa, o ktorom sa predpokladá, že zomrelo iba vo veku dvoch mesiacov, bolo pomenované Dogor a nie je stále isté, či ide o psa alebo vlka. Ako informuje IFL Science, nepotvrdila to ani analýza DNA. Tá zistila zatiaľ iba jeho vek datovaný spred 18-tisíc rokov a to, že šteňa je samec.


Zistenie, či ide o psa alebo vlka je pritom zásadné. Približne v tom čase prebiehala domestikácia vlka a tak šteňa môže predstavovať okrem toho, že bude vlkom či psom, aj akýsi medzičlánok medzi týmito dvomi druhmi. Ak by sa to potvrdilo, veľmi významne by to doplnilo skladačku domestikácie psa a našli by sme tak vzdialeného predka najobľúbenejšieho domáceho miláčika.

Šteňa našli v odľahlej časti severovýchodnej Sibíri, najbližším mestom je Belaya Gora. Nachádza sa v Rusku, no analyzujú ho aj vedci zo Švédska, keďže šteňa malo odhalenú rebrovú časť a tú študujú práve oni.


Významným objavom je tento nález tiež pre jeho dôkladné zachovanie. Permafrost pôsobí ako mraznička a to, čo v ňom uviazne, prakticky odoláva hnilobe a rozkladu. Keď šteňa vedci po prvýkrát našli, netušili, koľko môže mať rokov. Pokojne mohlo mať iba niekoľko rokov, o to viac ich prekvapilo, že je staré až 18-tisíc rokov.

V každom prípade, viac budeme múdrejší, keď sa dokončí celá analýza DNA. Ak by sa potvrdilo, že ide o psa, bude to najstarší pes, aký sa kedy ľudstvu podarilo objaviť. Ak sa zistí, že to nie je ani pes, ani vlk, objav bude ešte o to významnejší.

Uložiť článok

Najnovšie články