Ilustračná foto: Unsplash (Christopher Keane)

Pred časom sme vám priniesli článok o lovcoch trofejí, ktorí sa hrdo chvália svojimi úlovkami na sociálnych sieťach.

Žiaľ, fotografie nie sú to jediné, čím sa chvália. Spoločnosť sprostredkujúca lov pre tých, čo si chcú domov odniesť trofej, prichádza s akciou, ktorá mnohých pobúrila. Ak si totiž zaplatíte za zabitie jedného leva, druhého môžete mať grátis.

Špeciálny balíček

Portál The Mirror uvádza, že spoločnosť sprostredkujúca lov zvierat, ponúka na svojej stránke zvláštnu akciu. Spoločnosť Mukulu African Hunting Safaris ponúka možnosť zaloviť si v Južnej Afrike a ak si zaplatíte za zabitie leva, môžete k tomu zabiť levicu zdarma. Špeciálny balíček sa snaží lovcov trofejí zlákať na špeciálny balíček a ak si zakúpite „produkt“ z kategórie 2, 3, alebo 5, ušetríte od 5 000 až po 7 000 dolárov. Toľko totiž v priemere platia tí, ktorí sa túžia pochváliť úlovkom z Afriky.

Ako uviedol portál Lad Bible, v ponuke sa navyše píše, že by ste nemali dlho váhať, pretože k dispozícii je len limitovaný počet zľavnených balíčkov. Okrem toho, akciu prirovnávajú organizátori lovu k tzv. Black Friday akcii, ktorá každý rok poblázni aj mnoho Slovákov a ženie ich k impulzívnym nákupom, ktoré by ináč nerobili.

V cene je profesionálny lovec či preparátor

Ulovenie leva však nie je lacnou záležitosťou a organizátori takýchto udalostí na tom slušne zarábajú. Zvieratá sú zadelené do kategórií podľa veľkosti, pričom za zviera z kategórie 1 zaplatí lovec v priemere 14 750 dolárov. Väčšie zvieratá sú zaradené do kategórie 5 a cena za ich ulovenie sa môže vyšplhať až na 29 750 dolárov. Samostatnou kategóriou je kategória 5, pri ktorej nie je ani uvedená cena, tu vám totiž sumu vyrátajú až na požiadanie.

V cene, ktorú za lov zaplatíte, je zarátaná napríklad služba profesionálneho lovca, stopára, odborníka na sťahovanie zvierat z koží či preparátora. Okrem toho, zarátaná je aj preprava, nápoje, strava, ubytovanie či alkohol. Aj keď sa zdá, že ide o drahú zábavku, žiaľ, dovoliť si ju môže čoraz viac ľudí. Kontroverzné odvetvie sa tak pomaly, ale isto rozrastá a zdá sa, že sa mu darí. Kedysi si mohli niečo takéto dovoliť len vojenskí hodnostári, dnes sa na lov trofejí môže pokojne vydať napríklad aj dôchodca, ktorému sa podarilo niečo navyše našetriť.


Nanešťastie, vyhynutiu čelí stále viac zvierat no zdá sa, že isté skupiny ľudí si to neuvedomujú alebo im to jednoducho neprekáža. S úsmevom na tvári zabijú dokonca aj zviera, ktoré je považované za chránené. S podobnými ponukami totiž prichádzajú aj iné spoločnosti, jedna napríklad ponúka 5 dňový výlet, počas ktorého môžete zabiť niektoré zo druhov 7 zvierat. V závislosti od počtu lovcov sa cena výletu pohybuje od 1 499 dolárov po 1 799 dolárov.

Lad Bible
Uložiť článok

Najnovšie články