Foto: TBEC Review [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons

V poslednom období hospitalizovali v USA desiatky pacientov s respiračnými problémami spojenými s e-cigaretami.

Americké nemocnice v poslednom období zaznamenali zvýšený počet pacientov, ktorí mali dýchacie problémy spojené s užívaním e-cigariet. Problému sa chytili médiá najmä po tom, keď dvaja ľudia na tieto komplikácie zomreli. Vedci ale možno zistili, čo spôsobilo ich úmrtie. Informáciu priniesol Washington Post

Pre správnosť je ale potrebné uviesť, že nešlo o klasické nikotínové e-cigarety, s akými sa môžete stretnúť aj u nás, ale o e-cigarety pri ktorých sa užívalo THC, čo je aktívna zložka marihuany. Tú si konzumenti zakúpili v tekutom stave a inhalovali pomocou e-cigarety.

Odborníci z úradu pre kontrolu potravín a liečiv preto začali analyzovať vzorky a vo všetkých našli chemickú látku acetát vitamínu E. Ten sám o sebe nie je škodlivý, práve naopak. Tu ide ale o formu, akou sa užíva. Vitamín E sa prirodzene vyskytuje v repkovom či slnečnicovom oleji, v rôznych semenách a využíva sa aj v kozmetike.

foto: Pixabay.com

Avšak, to čo patrí do žalúdka, zjavne nepatrí do pľúc. Pri inhalácii sa tekutina nahrieva nad bod varu a vzniká para. Tá preniká potom do pľúc, kde sa ochladzuje a mení sa opäť na kvapalné skupenstvo. Vitamín E v tejto podobe je niečo ako olej, ktorý potom pokryje pľúca. A to môže vyvolávať podráždenie, dýchavičnosť, kašeľ a bolesť na hrudi.

Vyšetrovanie je zložité, lebo odborníci nevedia, čo majú hľadať. No vo vzorkách našli práve acetát vitamínu E a tak je najpravdepodobnejšie, že za vznikom komplikácií stojí práve on. Zároveň uviedli, že nenašli nič podozrivé vo vzorkách s obsahom nikotínu.

Foto: pxhere.com

Chorých pacientov pribúda každý týždeň. Doteraz bolo hlásených 215 prípadov, no môže byť ich oveľa viac. Odborníci stále testujú nové vzorky a pátrajú aj po iných látkach, ktoré by mohli spôsobiť zdravotné problémy. Nateraz ale konzumentom odporúčajú vyhnúť sa produktom, ktoré obsahujú vitamín E.

Profesorka chémie Michelle Francl z Bryn Mawr College povedala, že acetát vitamínu E je v podstate mastnota. „Keď sa dostane do pľúc, tie sú zvnútra celé zamastené„. Narozdiel od tráviaceho traktu, pľúca nie sú stavané na to, aby sa vyrovnávali s takouto záťažou. „Pľúca sú navrhnuté na výmenu molekúl plynov, nie na to, aby boli vystavované iným chemikáliám,“ povedala.

Uložiť článok

Najnovšie články