Foto: Onrej Irša/ mesacnica.sk

Kalíšok, ktorý napomáha chrániť planétu pred zbytočným odpadom, chráni vaše zdravie a peňaženku.

Opakovateľné menštruačné kalíšky existujú už niekoľko rokov, no ich obľuba sa až teraz začala vo veľkom zvyšovať. Mnoho dievčat a žien si zvyklo na bežné pohodlie tampónov a dámskych vložiek, málo z nich však vie, že menštruačné kalíšky poskytujú rovnaký, až väčší komfort, pričom nemajú žiadne zdravotné riziká na ľudské telo. Menštruačný kalíšok je jednou z najjednoduchších a najudržateľnejších možností. 

Foto: mesacnica.sk

Mladá Slovenka Linda z Bratislavy stojí za projektom Mesačnica – menštruačné kalíšky, o ktorých sa dozvedela počas študijného pobytu v Brne, prostredníctvom kamarátky Janky, ktorá jej pri káve s nadšením porozprávala o jej pozitívnych skúsenostiach.

V tom čase sa počas štúdia v Škótsku o kalíšku dozvedela aj grafická dizajnérka Martina, ktorá stojí za celou vizuálnou identitou Mesačnice

Prostredníctvom projektu Mesačnica sa spoločne, Linda a Maťa, snažia spopularizovať zdravšie a ekologickejšie menštruačné pomôcky (predovšetkým kalíšok), ktoré sa pre ne stali naozaj revolučnými. „Naším cieľom je otváranie dialógu o udržateľnosti a znižovaní odpadu v súvislosti s problematikou ženskej intímnej hygieny,“ hovorí Linda.

To, čo robí bežné hygienické pomôcky neudržateľnými, je množstvo vyprodukovaného odpadu počas pravidelne opakujúceho sa obdobia. Ako nám prezrádza Linda: „Tampóny a vložky spolu s ich obalmi vytvárajú odpad, ktorý sa každoročne pohybuje okolo 200 000 ton. Nakoľko menštruačné pomôcky tohto typu sú nerecyklovateľné (kvôli kompozitnému materiálu: plast, celulóza, bielidlo, lepidlo, parfémy), končia v spaľovniach alebo na skládkach, kde sa rozkladajú aj 500 rokov, čo je šialene dlhá doba.

Foto: Impact Hub Brno

Menštruačný kalíšok je považovaný za najudržateľnejšiu formu, práve preto, že netvorí takmer žiaden odpad. Potrebujete len jeden menštruačný kalíšok.

Ak uvažujete nad komfortom jeho používania, možno vám pomôžu nasledujúce údaje a čísla. Z pravidla platí, že kalíšok udrží až 3-krát väčšie množstvo menštruačnej tekutiny ako tampón či vložka, a práve aj vďaka tomu je možné ho mať zavedený dlhšie.

Kalíšok by sa mal vyprázdňovať každých 8-12 hodín v závislosti od intenzity menštruačného toku každej ženy. Z hygienických dôvodov by maximálna dĺžka na jedno zavedenie nemala presiahnuť 12 hodín. Ženám, ktoré majú silnejšiu menštruáciu stačí kalíšok vyprázdňovať častejšie podľa potreby.

Pohodlie vieme najlepšie oceniť, keď vyjdeme zo svojho komfortu, mimo domova. Predovšetkým počas cestovania je ženská perióda nie veľmi príjemným ‚spoločníkom na cesty‘. Zatiaľ čo je potrebné spraviť si zásoby hygienických pomôcok na cestovanie, kalíšok vám postačí iba jeden.

Foto: Začni OD SEBA

My (Linda aj Maťa) fungujeme každá na jednom kalíšku a momentálne nám to takto stačí.“ Grafička Maťa dokonca absolvovala s jedným kalíškom 5 mesiacov v Nepále. Linda zasa posledné roky cestovala intenzívne po Slovensku a Švédsku vlakom, či na bicykli a kalíšok sa pre ňu aj na cestách stal neoddeliteľnou súčasťou.

Na prednáškach a diskusiách sa však stretávame aj so ženami, ktoré preferujú mať kalíšky dva a to či už práve kvôli výmene na verejných toaletách, alebo väčší kalíšok na silnejšie dni, menší na slabšie. Je to individuálne a každej žene môže vyhovovať niečo iné,“ dodávajú Linda a Maťa.

Nie len pri cestovaní, ale aj pri aktívnom životnom štýle je menštruačný kalíšok skvelou voľbou, je vhodný pre dievčatá a ženy, ktoré milujú pohyb a šport. „My sme dlhé roky aktívne tancovali, v súčasnosti aktívne bicyklujeme, nakoľko bicykel je naším dopravným prostriedkom. Ženy, s ktorými sme sa doteraz mali možnosť rozprávať na prednáškach, či rôznych akciách, si kalíšok pochvaľujú aj pri jóge, behu, či plávaní.“

Foto: mesacnica.sk

Mnohé ženy zaujíma aj možnosť ísť do vody a odpoveď je „áno“. Podľa slov Lindy, na rozdiel od plávania s tampónom je pri kalíšku oveľa nižšie riziko prípadnej infekcie a to práve vďaka tomu, že kalíšok oddeľuje vonkajšie vaginálne prostredie od vnútorného.

Už spomínaná výmena kalíšku na toaletách môže byť pre niekoho nepríjemná situácia, predovšetkým pri kabínkach, súčasťou ktorých nie je aj samostatné umývadlo. „V takýchto prípadoch odporúčame mať so sebou fľašu vody a kalíšok opláchnuť nad toaletou.“

Ako ďalší overený tip uvádzajú aj použitie toaliet určených primárne pre invalidov, ktoré majú umývadlo ako súčasť kabínky. „Dúfame, že do budúcna bude u nás pribúdať viac toaliet s integrovaným umývadlom, tak ako je to napr. vo Švédsku.“

Foto: mesacnica.sk

Hygiena a starostlivosť o tento kalíšok je jednoduchá, pred prvým použitím a po skončení každého cyklu sa vyvára (sterilizuje) vo vriacej vode po dobu 3-5 minút. Netreba však zabudnúť na dostatočné množstvo vody, aby sa kalíšok nedotýkal dna nádoby a nehrozilo jeho poškodenie. Po vyvarení a vyschnutí treba kalíšok uskladniť počas doby, kedy sa nepoužíva, ideálne do malého vrecúška, ktoré je často súčasťou balíčka pri kúpe.

Hoci je menštruačný kalíšok na trhu už niekoľko rokov, na popularite naberá až dnes. „Pravdou je, že mnoho žien stále pociťuje nedôveru a obavy voči kalíšku, a práve aj v tomto ohľade sa im snažíme pomôcť. Veľa dievčat a žien nám píše mnoho rôznych otázok týkajúcich sa veľkostí, či samotného používania a my sa vždy snažíme tieto otázky zodpovedať.“

Ekologický prístup k planéte nie je jeho jedinou výhodou, pretože okrem toho, že je šetrný k našej planéte, je šetrný aj k peňaženke. Zatiaľ čo klasické hygienické pomôcky sa musia stále obmieňať, čo si vyžaduje nemalé finančné prostriedky, investovať do kalíšku stačí jednorázovo približne 25€, ten však môžete používať rok čo rok.

Foto: mesacnica.sk

Aj keď je šetrný prístup k planéte a peňaženke dôležitým faktorom pri výbere hygienických pomôcok,  rozhodujúcim parametrom je zdravotná nezávadnosť produktu, ktorý si kupujeme.

Tampóny a vložky obsahujú škodlivé látky, napríklad dioxín, ktorý je zložkou chlóru na ich bielenie. OrganiCup je vyrobený zo 100% lekárskeho silikónu, ktorý nenarúša zdravotné prostredie vagíny, vzhľadom na to, že kalíšok neabsorbuje, ale len zbiera menštruačnú tekutinu, eliminuje sa podráždenie a vysúšanie sliznice a zároveň sa pH pošvy udržuje neporušené.

Linda a Maťa však varujú pred nekvalitnými produktmi: „Dávajte si však pozor na lacnejšie a necertifikované kalíšky, ktoré narozdiel od lekárskeho silikónu používajú iné nevhodné materiály ako napríklad potravinársky silikón, ktorý je menej hygienický a ničí sa rýchlejšie.

Tak, ako rýchlo sme schopní dnes znečisťovať našu planétu, tak rýchlo sa učíme, ako napraviť naše bezohľadné správanie a žiť čoraz viac uvedomelo a zodpovedne.

Máme širokú ponuku produktov, ktoré nám zaručujú žiadaný komfort a pritom sú ohľaduplné k životnému prostrediu. Menštruačný kalíšok je len jeden z množstva týchto vymožeností, maličkosť, ktorá je pri jednej žene málo viditeľná, no ak by ho používali miliardy žien na celom svete, dopad na planétu by bol enormný a úžasný.

Uložiť článok

Najnovšie články