Foto: Facebook

Katherine Bouman vyvinula algoritmus, vďaka ktorému sa už dnes môžeme pozerať na historicky prvý záber čiernej diery.

Katherine však o tomto veľkom tajomstve nemohla až do včerajšieho dňa povedať nikomu, okrem svojich kolegov. Táto 29-ročná vedkyňa pôsobí v astrofyzikálnom ústave Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics neďaleko Bostonu. Katherine pracovala na tomto algoritme posledných šesť rokov, teda odkedy štátnicovala na MIT.

Článok pokračuje pod videom ↓

Katherine bola jednou z troch tuctov z počítačových vedcov, ktorí pracovali s dátami vyzbieranými od teleskopu Event Horizon. Na tomto projekte pracoval medzinárodný tím astronómov, inžinierov a matematikov. Niekoľko teleskopov rozmiestnených naprieč planétou zozbieralo rádiové vlny, ktoré pochádzali z galaxie Messier 87, ktorá je vzdialená 54 miliónov svetelných rokov a ukrýva čiernu dieru.

Mravenčia robota

Výsledok, ktorý sa Katherine podaril vytvoriť, je prepojením niekoľkých možných obrázkov, ktoré nakombinoval algoritmus. Ten sa totiž potýkal s atmosferickým rušením, čo znamenalo, že sa musel „prehrýzť“ veľkým množstvom chaotických údajov. Výsledný obrázok, ktorý v stredu zaplavil internet, bol spájaný napríklad s roztopeným donutom či Sauronovým okom.

Na počiatku netušila, do čoho ide

Mladá vedkyňa učinila veľmi významný astronomický objav a to aj napriek tomu, že je počítačovou vedkyňou a predtým, ako sa do tohto projektu pustila, ani poriadne netušila, čo sú čierne diery. „Mala som stretnutie s astronómom. Netušila som o čom hovorí, no keď som odtiaľ odišla, vedela som, že toto je projekt, na ktorom chcem pracovať,“ povedala Katherine pre Washington Post.

Za najvzrušujúcejší moment práce na projekte, označila mladá vedkyňa chvíľu, kedy si tímy vedcov porovnávali svoje výsledky. „Keď som videla, že všetci sme zrekonštruovali jeden veľký prstenec, vedela som, že pracujeme na niečom masívnom.“ A tak aj bolo. Katherine Bouman sa týmto úspechom naveky zapísala do histórie astronómie.

sciencealert.com
Uložiť článok

Najnovšie články