Foto: Wikimedia commons (Public domain)

Grónsko je ostrovom, ktorý sa vyznačuje najmä modrou a bielou farbou, no nájdete tu aj kúsok zelene.

Keď sa povie Grónsko, mnohí si ihneď spomenú na zimu a ľadovce. Ide totiž o najväčší ostrov, ktorý je takmer celkom pokrytý ľadom. Medzi ľadovcami sa však ukrýva prekvapenie, ktoré by ste tu možno nečakali.

Článok pokračuje pod videom ↓

Jediný les

Južne od jazera Tasersuag a na východ od fjordu Tasiusaq sa nachádza údolie dlhé 15 kilometrov, ktoré je výnimočné tým, že sa tu nachádza jediný grónsky les. Rastliny tu dokážu prežiť vďaka tomu, že sú obkolesené horami, ktoré ich chránia pred krutým chladom a more je vzdialené až 50 kilometrov. Okrem toho, nedostane sa sem ani silný vietor, vďaka čomu tu môže vzpriamene rásť napríklad breza plstnatá. Niektoré stromy dosahujú výšku až 8 metrov.

Svickova [Public domain], via Wikimedia Commons

300 druhov rastlín

Grónsko bolo kedysi omnoho teplejšie a vegetácia tu mala ideálne podmienky, dnes tu však žije približne 300 druhov rastlín, pre iné je tu príliš chladno. Vedcom sa pod vrstvami ľadu podarilo nájsť dokonca aj DNA pavúkov, motýľov a rôznych druhov hmyzu, čo naznačuje, že to bol skutočný zelený raj.

Erik Červený

Práve vďaka takýmto podmienkam sa tu zhruba v 10. storočí nasťahovali aj prví osadníci. Na pobreží je dokonca možné nájsť aj pozostatky veľkej farmy. Hovorí sa, že prvú usadlosť tu založil Erik Červený, bádateľ pôvodom z Nórska. Práve on prišiel s pomenovaním Grónsko (Greenland). Green totiž značí zelenú farbu a Erik Červený dúfal, že sem priláka ľudí a obchod tu bude prekvitať, ako nikde inde.

Meniace sa podmienky obyvateľov vyhnali

Osada tu vydržala 500 rokov, no postupom času ľudia začali kvôli meniacim sa klimatickým podmienkam odchádzať, až v nej napokon neostal takmer nikto. Ako v súčasnosti, tak aj v minulosti sa k zmenám pričinil vo veľkej miere človek. Obyvatelia vyrúbali takmer všetky stromy, stavali si z nich domy a lode. Svoje urobila aj erózia pôdy a z raja sa stalo miesto, ktoré už viac nebolo vhodné pre život.

Th. N. Krabbe, Copenhagen, Photographer [No restrictions], via Wikimedia Commons

Lišajníky a machy

V súčasnosti patrí Grónsko k miestam s najnižšou diverzitou na svete. Žije tu len 700 druhov hmyzu, pričom vo svete sa ich na jednom mieste nachádza v priemere až milión. Aj keď v mori sa to druhmi živočíchov len tak hemží, na súši je to horšie a prežije tu len niekoľko najodolnejších druhov, ako sú ľadové medvede, polárne líšky, zajace, vlky a pyžmone severské. Plazy a obojživelníky tu nežijú už vôbec. Okrem spomínaného lesa tu nájdete približne 500 druhov rastlín, pričom väčšinu z nich tvoria lišajníky a machy.

V roku 1930 bol les vyhlásený za chránenú oblasť a v jeho blízkosti žije len veľmi málo ľudí. Neďaleko sa nachádza usadlosť Kujalleq, ktorá mala v roku 2010 len 90 obyvateľov.

amusingplanet, wikipedia, wikipedia
Uložiť článok

Najnovšie články