Foto: Screen zo seriálu True Detective

Dobrý seriál je ako vtip.

Jeho autor musí od začiatku poznať pointu. Na jednej strane je súčasná seriálová renesancia skvelá, pretože si divák skutočne má z čoho vyberať. Na druhej strane, množstvo z týchto titulov nemá už od počiatku dotiahnutý koniec, čo je veľká chyba. Aby tvorcovia vedeli vyrozprávať kvalitný príbeh, mali by od začiatku vedieť, kam osudy ich hrdinov smerujú.

Článok pokračuje pod videom ↓

Vybrali sme pre vás 10 seriálov, ktoré sa už ukončili, alebo sa stále vysielajú, no každá séria prináša skvelé finále, ktoré vám poskytne zadosťučinenie. Ak teda nechcete pri seriáli len stratiť čas, ale skutočne si z neho odniesť silnú emóciu, ste na správnom mieste.

Babylon Berlin/ Babylon Berlín

ČSFD: 87%
IMDB: 8.4/10

Už len samotné zasadenie tohto titulu je veľmi pútavé. Dej sa odohráva v medzivojnovom Berlíne. Píše sa rok 1929 a my sledujeme hlavnú postavu menom Gereon Rath. Aby toho nebolo málo, dej v skutočnosti nie je veľmi prikrášlený a skutočne sleduje hnusnú históriu a stav, v ktorom sa hlavné mesto Nemecka v tom čase nachádzalo. Inšpektor Rath do tohto mesta hriechu prichádza, aby vyriešil prípad šírenia ilegálnej pornografie miestnou mafiou. Ako by sa však dalo čakať, veci veľmi rýchlo naberú strmý spád a nič viac nebude také, ako sa na počiatku javilo. Seriál môžete sledovať na televíznej stanici Epic Drama od 18. októbra o deviatej večer.

Fargo

ČSFD: 91%
IMDB: 9/10

Seriál Fargo je adaptáciou rovnomenného filmového diela. Cynický thriller si získal naprieč rokmi obrovské množstvo fanúšikov a povesť legendárneho kultu. Aj to je jeden z dôvodov, pre ktoré sa dočkal seriálového spracovania. Za ním stáli jeho pôvodní tvorcovia, bratia Coenovci, ktorí sa tentokrát však neujali réžie ani scenára, no usadili sa na producentské stoličky a zabezpečili nám kvalitné dielo, do ktorého sa určite oplatí investovať čas.

The X-Files/ Akty X

ČSFD: 81%
IMDB: 8.7/10

Dobre známe Akty X snáď nemusíme predstavovať nikomu. Príbeh sleduje osudy dvoch agentov FBI Muldera a Scullyovej, ktorí vyšetrujú prípady uložené do zložky aktov X, teda nevyriešiteľných prípadov. Okolo nich sa väčšinou vznáša rúško tajomstva a čosi, čo my ľudia považujeme za nadprirodzené.

Prison Break/ Prison Break: Útek z väzenia

ČSFD: 80%
IMDB: 8.4/10

Prison Break je aj na Slovensku považovaný za pomerne úspešný seriál. Aj dnes si môžeme v televízii vychutnať jeho opakované reprízy, no aby ste z neho mali skutočný zážitok, určite je lepšie sledovať ho pozorne a nie sporadicky. Seriál sleduje príbeh hlavného hrdinu, ktorý sa nechá zavrieť do basy, aby odtiaľto vyslobodil svojho brata. Jeho telo pokryté tetovaniami, je v skutočnosti mapa tejto inštitúcie. Už len strohý opis deja naznačuje, že toto televízne dielo je veľmi dynamické. A skutočne je to tak.

Fringe

ČSFD: 80%
IMDB: 8.4/10

Seriál Fringe je dielom geniálneho scenáristu a producenta J. J. Abramsa. Toto dielo dostalo v českom preklade veľmi trefný názov – Hranice nemožného. Celý dej sa začína pádom lietadla, na ktorom sa odohrala zvláštna nehoda, počas ktorej umrela celá posádka. Vyšetrovania sa ujme agentka FBI, ktorá po čase zistí, že do tohto prípadu je zapletené množstvo ľudí, ktorí zastávajú vysoké vládne pozície.

Breaking Bad/ Perníkový tatko

ČSFD: 92%
IMDB: 9.5/10

Keď Perníkový tatko udrel do slovenských obrazoviek, nikto netušil, čo si má myslieť. Bizarný názov a brilantné hodnotenia kritikov akosi nešli dohromady. Samozrejme, že v originálnom znení mal tento titul o čosi silnejší drive. Predsa len, názov Breaking Bad vzbudzuje omnoho viac rešpektu a tajomna, ako Perníkový tatko. Hlavnú postavu, Waltera Whita, sme si však veľmi rýchlo obľúbili. Herec Brian Craston vytvoril notoricky známeho hrdinu, ktorého už dnes môžeme nazvať legendou a seriál samotný len vrelo odporučiť.

Twin Peaks

ČSFD: 88%
IMDB: 8.8/10

Mestečko Twin Peaks je veľmi surreálne poňatie drámy s mysterióznymi prvkami. Bol to práve tento seriál, kde sa preslávil herec Kyle MacLachlan. Úspech dvoch pôvodných sérií z 90. rokov zabezpečil tomuto dielu aj tretiu sériu, ktorá vznikla len prednedávnom. Hovoríme o diele jedného z najzáhadnejších režisérov všetkých čias, Davida Lyncha. Ak sa rozhodnete dať mu šancu, pripravte sa na ohromné množstvo dejových zvratov, ktoré vám doslova popletú hlavu.

24

ČSFD:  67%
IMDB: 8.4/10

Seriál 24 alebo 24 hodín je už v dnešných dňoch kultom. Táto klasika vytiahla Kiefera Sutherlanda na absolútny vrchol seriálovej elity hercov. Možno to nie je najlepší dôvod na chválenie, keďže v seriáloch väčšina hercov začínala, kým sa posunula k filmovej tvorbe, no práve vďaka nemu má tento seriál takú šťavu. Odohráva sa v reálnom čase. Každá hodinová epizóda tu stvárňuje jednu hodinu dňa a každá séria má 24 epizód, čo zabezpečuje skutočne netradičný, no o to pútavejší priebeh.

Dexter

ČSFD: 88%

IMDB: 8.7/10

Dexter je príbeh masového vraha, ktorý v skutočnosti pracuje priamo na polícii. A to pre neho predstavuje to najviac nepriestrelné alibi. Diváci majú od nepamäti tendenciu milovať psychopatických hrdinov. A Dexter je jeho ukážkovým príkladom. Hlavná postava je napísaná skutočne perfektne a má nesmiernu charizmu, ktorá by hrdinovi chýbať nemala. Pripravte sa však, že akonáhle sa do Dextera pustíte, čaká vás veľmi dlhý maratón, od ktorého nebude také ľahké odlepiť sa.

True Detective

ČSFD: 91%
IMDB: 9/10

V seriáli True Detective sa s novou sériou menia aj hlavné postavy. Obe série, ktoré doposiaľ vyšli sú fantastické a to aj vďaka perfektnému obsadeniu. V prvej sérii sa v hlavnej úlohe objavuje Matthew McConaughey a Woody Harrelson, zatiaľ čo v druhej je to Colin Farrell, ktorému sekunduje Vince Vaughn. Seriál sleduje vývoj vyšetrovania temného prípadu a skutočne vás oslní schopnosťou, ako tvorcovia dokážu príbeh gradovať.

Uložiť článok

Najnovšie články